« Zpět

Co zaplatit letos, abyste nepřišli o výhody

| 18. prosince 2008 - 12:35 | Zprávy | Penzijní spoření

Pokud nechcete přijít o státní podporu a platit vyšší daně, než je nutné, uhraďte do konce roku příspěvky na stavební spoření, penzijní připojištění a životní pojištění.

* Na stavební spoření pošlete alespoň 18 tisíc a získáte státní podporu * Peníze dejte i na penzijní připojištění, snížíte si tak daně

Pro získání maximální státní podpory u stavebního spoření je potřeba za letošní rok na něj naspořit alespoň 20 000 korun. Příspěvek od státu jsou pak tři tisíce korun, což odpovídá 15 procentům z této částky.
Výhodu mají smlouvy podepsané před prvním lednem 2004. U těch stačí dát dohromady jen 18 tisíc a pětadvacetiprocentní příspěvek z této částky ve výši 4500 korun bude váš.

Ověřte si naspořenou sumu

Pokud si nejste jisti, kolik peněz jste během roku na stavební spoření poslali, ověřte si částku raději přímo ve stavební spořitelně nebo na svých bankovních výpisech. A pokud to váš rozpočet dovolí, chybějící částku ještě včas zašlete. Nejzazší termín pro zadání platebního příkazu, který má přijít do konce roku, je u většiny bank pondělí 29. prosince. Jestliže použijete poštovní poukázky, berte v úvahu, že její splatnost je tři pracovní dny.
Hradíte-li stavební spoření prostřednictvím SIPO (sdružené inkaso), nejzazší termín pro zadání platby je letos 19. prosince.

S hotovostí jděte do centrál

Nestihnete-li v předvánočním shonu zadat bankovní příkaz včas, můžete potřebnou částku zaplatit hotově. A to pouze na centrálách stavebních spořitelen. Běžné pobočky sice mají mezi Vánocemi a Silvestrem otevřeno, ale nesmí manipulovat s hotovostí. To v praxi znamená, že mimopražský klient, který bude chtít 31. prosince vložit peníze na svůj účet, bude muset cestovat do metropole. Výjimkou je stavební pojištění Buřinka u České spořitelny. Tam můžete s hotovými penězi přijít jen do jedenácti hodin dopoledne. Můžete však přijít do každé jejich pobočky.
Otevírací doby a přesné platební podmínky vám sdělí na svých info linkách každá stavební spořitelna.

Využijte aktuálních akcí

Pokud se rozhodnete uzavřít smlouvu o stavebním spoření ještě letos, můžete využít aktuálních časově omezených akcí. "Ušetřit jedno procento vstupního poplatku můžete, pokud si do konce roku u České spořitelny založíte stavební spoření na cílovou částku 150 tisíc korun," říká Vít Pokorný, finanční poradce z Prahy. Podmínkou je do konce roku vložit na účet minimálně jedno procento, tedy 1500 korun.
Českomoravská stavební spořitelna zase připravila zvýhodněné stavební spoření pro letos narozené děti. Při uzavření smlouvy o stavebním spoření s cílovou částkou do 300 tisíc korun bude poplatek za uzavření smlouvy nulový.

Ušetřete na dani

Plnou daňovou úlevu ve výši 15 procent lze uplatnit, pokud do konce letošního roku dorovnáte svůj penzijní účet do částky 18 tisíc korun. Vyšší zůstatek už na velikost odpočtu nemá vliv.
Stejně tak, pokud máte založené životní pojištění a chcete získat daňovou úlevu, zaplaťte si do konce roku úhrnnou částku 12 tisíc korun. Zákon o daních z příjmů umožňuje v každém roce poplatníkům odepisovat ze základu daně příspěvek na životní pojištění ve výši 15 procent, maximálně však z částky 12 tisíc korun. Největší úspora na dani tak může být 1800 korun.

***

CO ZAPLATIT DO KONCE ROKU

* STAVEBNÍ SPOŘENÍ
K získání státní podpory je u smluv uzavřených do 31. 12. 2003 potřeba uložit na účet stavebního spoření minimálně 18 000 korun, u smluv uzavřených později 20 000 korun.
* PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Pro dosažení nejvyšší možné daňové úlevy je nutné uložit 18 000 korun ročně.
* ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Pro získání maximální úlevy na dani je nezbytné naspořit 12 000 korun ročně.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.