« Zpět

Co udělat pro dobrou penzi

| 24. března 2011 - 12:02 | Zprávy | Penzijní spoření

Spoléhání se na státní důchodový systém za současného nepříznivého demografického vývoje nemusí vést ke klidnému stáří. A to ani při realizaci důchodové reformy, jejíž prozatímní podobu představila vláda. Výhrady mnoha lidí k veřejnému důchodovému systému shrnuje Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank. "Reforma nereforma, na stát se spoléhat nebudu. Věřím na děti, hypotéku a pravidelné investice. Základním kritériem je pro mě minimalizace rizika, že mi mé investice v budoucnu někdo znárodní," říká.

Vládní důchodová reforma budí rozpaky. Kdo na ni nechce spoléhat, má řadu dalších možností.
INVESTICE NA DŮCHOD

Spoléhání se na státní důchodový systém za současného nepříznivého demografického vývoje nemusí vést ke klidnému stáří. A to ani při realizaci důchodové reformy, jejíž prozatímní podobu představila vláda. Výhrady mnoha lidí k veřejnému důchodovému systému shrnuje Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank. "Reforma nereforma, na stát se spoléhat nebudu. Věřím na děti, hypotéku a pravidelné investice. Základním kritériem je pro mě minimalizace rizika, že mi mé investice v budoucnu někdo znárodní," říká.
Týdeník Ekonom ve spolupráci s odborníky vybral několik výnosnějších, i když rizikovějších, variant investic na důchod a analyzoval jejich výhody i nevýhody.
1. Podílové fondy
Mnoho forem mohou mít investice do podílových fondů.
"Riziko záleží na apetitu investora. Může si vybrat od zajištěných fondů po akciové dle své nátury," říká analytik ČSOB Petr Dufek.
Pro investory s neochotou riskovat jsou určeny takzvané zajištěné fondy. Garantují ochranu určitého procenta hodnoty investice před ztrátou.
To se ale odráží i na nižších výnosech. Například konzervativní fond Conseq Invest, který se orientuje na investice na peněžním trhu, loni realizoval výnos 2,73 procenta, ESPA český fond peněžního trhu 2,4 procenta a AXA CZK Konto jen 1,51 procenta.
Rizikovější jsou smíšené fondy, jejichž portfolia se skládají z nástrojů peněžního trhu, dluhopisů a akcií.
Největší riziko ztrát nese vlastník podílového listu akciového fondu, který se specializuje převážně na akcie. Výše rizika se odvíjí od charakteru firem, do nichž fondy investují.
Vysoké riziko nemusí nutně znamenat vysoké výnosy.
Potvrzují to výsledky vybraných fondů. Kupříkladu fond ISČS Top Stocks dokázal za rok 2010 realizovat výnos přes 38 procent, naopak ale ČP Invest Fond farmacie a biotechnologie se propadl o 0,75 procenta.
Při investování do fondů je možné vybrat si ze dvou způsobů: formou pravidelné i jednorázové investice. Pravidelné měsíční investice jsou podle Petry Ságnerové z OVB Allfinanz možné už od 500 korun měsíčně, vstupní poplatky se pak pohybují v rozmezí 0,4 až pět procent z investované částky.

Výhody:

+ Dostupnost a jednoduchost.
+ Investice na míru dle postoje k riziku.
+ Při delší než půlroční investici se výnosy nedaní. + Vysoká likvidita.
+ Zajímavé výnosy.

Nevýhody:
_ Vklady nejsou pojištěny.
_ Často vysoké poplatky.
2. Akcie
Pro odvážné povahy lze při úvaze o zajištění na důchod doporučit investice do akcií. V tomto případě je však riziko výrazně vyšší než u podílových fondů. Vyvažují je však mnohem zajímavější potenciální výnosy.
"Akcie jsou nepochybně zajímavá a dobrodružná investiční možnost. Chce to ale znalosti, anebo se absolutně spolehnout na makléřskou společnost," naznačuje Jaroslav Kokeš, finanční poradce z portálu Pojistenec.cz.
Rizikovost investic do cenných papírů ilustruje i vývoj indexu PX, jenž sleduje vývoj cen akcií nejsilnějších společností obchodovaných na pražské burze. Ten se ocitl na svých maximech v roce 2007. V polovině roku 2008 ale vinou finanční krize zaznamenaly cenné papíry prudký pád o desítky procent.
Například "spolehlivé" akcie polostátního ČEZ se v roce 2008 obchodovaly až za téměř 1400 korun. Nicméně v roce 2009 se propadly až pod hranici 700 korun a dodnes se na původní úroveň nevrátily.

Výhody:

+ Nutná znalost oboru.
+ Vysoké výnosy.
+ Dividendy.
+ Při delší než půlroční investici se výnosy nedaní.
Nevýhody:
_ Vysoké riziko.
_ Provize pro zprostředkovatele.
_ Zdanění dividendy.
_ Často vysoká minimální investice.

3. Nemovitosti
Někteří z analytiků navrhují jako možnost pro zajištění na stáří investici do nemovitostí, které je pak možné v důchodovém věku prodat. Avšak i tato investice má několik "háčků".
"Velkou neznámou je, jak bude vypadat realitní trh v horizontu desítek let, kdy člověk bude potřebovat inkasovat peníze na důchod právě z této nemovitosti," říká Petr Dufek.
Jeho slova potvrzují zkušenosti ze zemí jako Irsko nebo Španělsko.
Obě zažily v době před ekonomickou krizí realitní a stavební boom spojený s růstem cen nemovitostí.
V letech 2008 a 2009 ale realitní bublina splaskla a ceny se propadly o desítky procent.
Nevhodné pro investici je také financování pořízení nemovitosti pomocí hypotéky.
"Je nutné kalkulovat s absolutně vysokými náklady. Za 20 let se zaplatí za úvěr dvakrát více. A byt za dva miliony bude mít jen těžko za 20 let hodnotu čtyř milionů, které jste do něj reálně investovali," upozorňuje Jaroslav Kokeš.
Minimálně v jednom případě se ale investice do nemovitosti vyplatí, a to při pořízení vlastního bydlení. I to totiž výrazně snižuje životní náklady v důchodu.
Investovat do nemovitostí je možné ještě prostřednictvím takzvaných nemovitostních fondů. Ty řeší problémy přímého investování: například příliš vysoké vstupní investice, časovou náročnost koupě domu či pozemku kvůli obíhání úřadů a podobně.
Nemovitostní fondy samy vlastní a spravují nemovitosti a individuální investoři si v nich kupují podíly.
V Česku fungují tyto fondy tři: Conseq Realitní, Bridge nemovitostní fond a ČS nemovitostní fond. Jak jsou na tom s výnosy?
První zmiňovaný dosáhl za poslední rok zhodnocení o 3,3 procenta, Bridge nemovitostní fond 5,71 procenta a ČS nemovitostní 2,5 procenta.
Doporučený investiční horizont je nicméně několik let.

Výhody:

+ Hodnota nikdy neklesne na nulu.
+ Mohou přinášet výnos z pronájmu.

Nevýhody:
_ Nejistota budoucí hodnoty.
_ Nízká likvidita.
_ Další výdaje na provoz nemovitosti.
Univerzální rada není Kritérií, podle kterých vybrat ten nejvhodnější nástroj na uložení peněz na důchod, je mnoho. Žádná univerzální rada neexistuje.
"Je to jako kdybyste se ptali, jaké auto na světě je nejlepší. Odpověď zní - jak pro koho," upozorňuje Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance. Při volbě je proto třeba zvážit řadu faktorů: postoj k riziku, objem "volných" peněz k pravidelnému spoření či jednorázové investici, orientace ve finančních otázkách.
Odborníci nicméně doporučují nespoléhat se na jediný typ investice a úspory diverzifikovat mezi více z nich. *

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.