« Zpět

Část řidičů může vyměnit pojišťovnu na povinné ručení do čtvrtka

| 21. listopadu 2008 - 13:19 | Zprávy | Penzijní spoření

Řidiči, kteří mají smlouvu na povinné ručení uzavřenou k 1. lednu 2008, mohou své pojišťovně doručit výpověď smlouvy na příští rok nejpozději ve čtvrtek 20. listopadu. Smlouvu k 1. lednu má již jen zhruba čtvrtina majitelů vozidel.

Zbytek smluv je nyní rozprostřený do celého roku. Pojišťovny velké přesuny klientů nečekají. Zhruba 25 procent motoristů se může do 20. listopadu rozmyslet, zda budou pokračovat od 1. ledna 2009 u své pojišťovny, nebo svoji současnou pojistku vypoví a přejdou k pojišťovně jiné, uvedl jednatel společnosti Top-Pojištění.cz Pavel Ronovský.

"Klienti jsou poměrně konzervativní a moc často nemění pojišťovnu. Nejčastějším důvodem změny je většinou koupě nového automobilu," řekl ČTK mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. "Zkušenosti z minulých let nás učí, že k dramatickým pohybům na konci roku nedochází," souhlasil mluvčí Kooperativy Marek Vích.

Na hodnocení přesunu mezi jednotlivými pojišťovnami je podle Ronovského ještě brzo, protože řada klientů podá výpověď, ale pro konečnou pojišťovnu se rozhodne až před koncem roku. Klienti se podle něj stále primárně orientují podle cen, ale začínají se dívat také po další přidané hodnotě, jako jsou další připojištění či služby zdarma nebo za malý příplatek, dodal.

Cena pojistky by neměla být tím hlavním kritériem, míní Bálek. V úvahu by motoristé měli podle něj vzít i další faktory, tedy asistenční služby, doplňkové výhody a zejména limity plnění. "Povinné ručení totiž není 'nutné zlo', ale produkt, který chrání jak poškozeného, tak také viníka a jeho rodinu před náklady, které by musel hradit ze svého a třeba pak celý život splácet," podotkl.

Řidiči, kteří v tomto roce nezpůsobili dopravní nehodu, budou podle Ronovského v průměru platit příští rok za povinné ručení o dvě procenta víc než letos. Zaplatí tak navíc desítky korun ročně. Pojišťovny v průměru zvyšovaly základní sazby o sedm procent. Za jízdu bez nehody dostávají řidiči každý rok pětiprocentní bonus. Některé pojišťovny navíc klientům nabídly další mimořádná zvýhodnění.

V letošním roce zahájily prodej povinného ručení Hasičská vzájemná pojišťovna, pojišťovna AXA a Slavia pojišťovna, takže toto pojištění poskytuje již 13 pojišťoven. Většina pojišťoven už nyní takzvaně segmentuje, tedy stanovuje sazby podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru nebo dalších kritérií. Od letošního podzimu takto rozlišuje klienty i největší hráč na trhu, Česká pojišťovna. Jedinými pojišťovnami, které nepoužívají segmentační kritéria, tak jsou pojišťovny Kooperativa a Triglav. Porovnání nabídek pojišťoven se tak stává pro normální motoristy více nepřehledné, poznamenal Ronovský.

Počet vozů pojištěných v rámci pojištění odpovědnosti za provoz motorových vozidel, takzvaného povinného ručení, stoupl v letošním prvním pololetí o 148 000 na 6,145 milionu aut. Velké přesuny klientů mezi pojišťovnami se ani letos nekonaly.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.