« Zpět

Allianz - penzijní připojištění

20. února 2004 - 0:56 | Zprávy | Penzijní spoření

 


Allianz- penzijní připojištění

Allianz penzijní fond

Charakteristika produktu:
Allianz penzijní fond nabízí každému klientovi ve svém penzijním plánu tři varianty výplaty. Přesnou variantu vyplácené penze si určí účastník v žádosti o výplatu dané penze.
Varianty penzí:
a) Penze doživotníV případě úmrtí účastníka v průběhu výplaty doživotní penze nepřechází žádný nárok na nikoho jiného, jde vždy pouze o doživotní výplatu účastníkovi. Úmrtím účastníka výplata penze končí.
b) Penze doživotní s pozůstalostní penzíV případě úmrtí účastníka v průběhu výplaty penze s pozůstalostní penzí vzniká oprávněné osobě nárok na pozůstalostní penzi po dobu sjednanou v žádosti o výplatu. Výše pozůstalostní penze je stejná, jako dosud vyplácená penze starobní. Doba pozůstalostní penze se počítá od okamžiku úmrtí účastníka. Tzn. ve vztahu k účastníkovi je tato penze vždy vyplácena doživotně, ve vztahu k oprávněné osobě je výplata po dobu stanovenou v žádosti o výplatu penze počítanou od data úmrtí účastníka.
c) Penze doživotní se zaručenou dobou výplatyV případě úmrtí účastníka v průběhu výplaty penze se zaručenou dobou výplaty před uplynutím sjednané zaručené doby má oprávněná osoba uvedená ve smlouvě nárok na pozůstalostní penzi po zbytek sjednané zaručené doby výplaty. Výše pozůstalostní penze je stejná, jako dosud vyplácená penze starobní. Pokud účastník zemřel po uplynutí sjednané zaručené doby, nepřechází na oprávněnou osobu žádné nároky na další výplatu. Zaručená doba se počítá od počátku výplaty této penze. Tzn. ve vztahu k účastníkovi je tato penze vždy vyplácena doživotně, ve vztahu k oprávněné osobě je výplata ?zaručena? po dobu stanovenou v žádosti o výplatu penze, kdy doba je počítaná od počátku výplaty penze.
Dobu výplaty pozůstalostní penze (v rozmezí 1 až 15 let) nebo délku zaručené doby si určí sám účastník v žádosti o výplatu penze.
Místo výplaty penze je možno požádat o výplatu jednorázového vyrovnání.