« Zpět

Peníze za majetek

| 23. června 2009 - 11:58 | Zprávy

Zpětný leasing se využívá v případech, kdy firma potřebuje finanční prostředky a nemůže nebo nechce využít některé z forem úvěru, nebo jsou úvěrové podmínky nepříznivé. Zpětný leasing by mohl podnikatelům pomoci v době, kdy banky půjčují neochotně a na vyšší úrok.

Problém je v tom, že i leasingové společnosti jsou v době krize opatrnější. Největší šance je u motorových vozidel.
Zpětný leasing je jedna z forem leasingu, která je založena na možnosti prodat leasingové společnosti majetek a pak si ho hned pronajmout zpět do užívání. Na konci smlouvy o pronájmu je možné majetek odkoupit zpět za zůstatkovou cenu, jako je to u klasického leasingu. Zpětný leasing se využívá v případech, kdy živnostník, firma (nebo i soukromá osoba) potřebuje finanční prostředky a nemůže nebo nechce využít některé z forem úvěru, nebo jsou úvěrové podmínky nepříznivé. V současné době jsou aktuální všechny tři faktory, protože dostupnost úvěrů je podstatně nižší než v předcházejících letech, úrokové sazby jsou vysoké kvůli rizikovým maržím, kterými se banky snaží jistit proti rostoucí delikvenci dlužníků, a obava zejména drobných podnikatelů z přílišného zadlužení v době ekonomické krize roste. Zdálo by se tedy, že pro zpětný leasing je ta nejpříhodnější chvíle.

Jen zajímavá nabídka

Zpětný leasing je pochopitelně možný pouze v případě, že podnikatel vlastní movitý nebo nemovitý majetek, na kterém neváznou žádné zástavy ani závazky a tento majetek je natolik kvalitní a zajímavý, že je ho leasingová společnost ochotna vykoupit a pronajmout. Zpětný leasing nemovitého majetku je v České republice velmi ojedinělý a vyřazuje ho ze hry především daňová legislativa. Při odkupu nemovitosti je totiž celý obchod zatížen 3% daní z převodu nemovitosti, což ho znevýhodňuje. Kdyby pak chtěl původní vlastník nemovitost po ukončení doby pronájmu od leasingové společnosti odkoupit zpět do svého vlastnictví, bude muset tuto daň zaplatit ještě jednou.
Častějším proto bývá leasing movitého majetku, a to zejména takového, který je takzvaně snadno realizovatelný. To znamená, že by ho leasingová společnost v případě neschopnosti nájemce – podnikatele nebo fyzické osoby platit nájem mohla snadno prodat nebo pronajmout někomu jinému. Vhodné ke zpětnému leasingu jsou zejména motorová vozidla (osobní, užitkové a nákladní automobily, autobusy a autokary a podobně), stavební stroje, strojírenské zařízení širšího využití a také kancelářské vybavení. Už z toho vyplývá, pro jaké podnikatele nebo firmy připadá zpětný leasing jako možnost získání finančních prostředků v úvahu.

Rychlost a daňová úspora

Zpětný leasing má několik výhod. Majitel movitého majetku nemusí poskytovat žádné jiné záruky. Uzavření kupní smlouvy a převod prostředků probíhá zpravidla velmi rychle. "Vyřízení žádosti je standardně do dvaceti minut, což znamená, že auto může být proplaceno do druhého dne. Doba, kdy klient peníze získá na účet, je standardní jako u běžných mezibankovních převodů," vysvětluje Kateřina Halatová z tiskového oddělení České spořitelny, která má dceřinou leasingovou společnost. Zanedbatelná není ani daňová výhoda, kterou leasing nabízí. Po celou dobu leasingu si dává podnikatel nebo firma do nákladů poměrnou část z celkové částky, která tak sníží hospodářský výsledek, a je tedy daňově uznatelným nákladem.

Zpětný leasing se dá využít nejen v případě potřeby volných finančních prostředků, ale i k optimalizaci finančních toků firmy, například při časovém nesouladu nákupu a prodeje majetku, při optimalizaci kapitálové struktury firmy (dosažení optimálního poměru vlastních a cizích zdrojů k financování aktiv) nebo k přerozdělení finančních prostředků v rámci spřízněných vzájemně propojených osob. Další výhodou je, že zpětný leasing neklade žádné nároky na změny v provozu podniku, zaškolení zaměstnanců a podobně, protože v pronájmu zůstávají předměty, které už k provozu sloužily.

Vysoká akontace a vybíravost

Zpětný leasing má samozřejmě i své nevýhody. První z nich je, že vlastník nikdy nedostane za odprodej majetku ani pořizovací, ani aktuální tržní cenu. Transakce je obvykle zatížena mnohem vyšší akontací, než bývá zvykem u běžného finančního leasingu – zpravidla kolem 50 %. Stejně tak u některých předmětů si leasingové společnosti účtují vyšší úrokovou sazbu, než je na trhu běžné, protože v ní zohledňují riziko nižší realizovatelnosti vykoupeného majetku. To například, když je majetek v horším technickém stavu nebo rychle morálně zastarává (automobily, výpočetní technika) nebo jeho charakter z nějakých důvodů nemusí umožnit rychlý prodej (nižší aktuální poptávka, jen specifické využití).
I když se někdy mohou podmínky zpětného leasingu jevit jako výhodnější, je celou transakci třeba dobře propočítat. Konečná cena závisí na mnoha faktorech a leasingové společnosti ji většinou kalkulují pro každý obchodní případ zvlášť s přihlédnutím ke všem jeho specifikům. "Schvalování podmínek žádosti o financování formou zpětného leasingu je individuální. Závisí na mnoha faktorech, například na typu vozu, pořizovací ceně vozu a klientem nabízené mimořádné splátce (participaci)," vysvětluje Kateřina Halatová. Proto je také velmi nesnadné vybrat si leasingovou společnost, která poskytne nejvýhodnější podmínky. Podle informací leasingových společnosti zájem o zpětný leasing v současné době stále je a v některých odvětvích dokonce roste. Na druhou stranu však tyto společnosti přiznávají, že i ony, stejně jako banky, musejí být opatrnější a zohledňovat růst platební neschopnosti malých a středních podniků a ohrožení celých odvětví ekonomickou krizí. Naopak ale zpětný leasing automobilů od soukromých osob není nijak limitován a může být vhodnou formou získání finanční hotovosti za výhodnějších podmínek, než nabízejí banky u spotřebitelských úvěrů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.