« Zpět

Pátek třináctého přinesl vloni více škod než obvykle

| 13. ledna 2012 - 11:59 | Zprávy

Řada lidí považuje pátek třináctého za den, kdy se smůla lepí na paty. Podle statistik pojišťovny Generali patřil dlouhodobě tento pověrami ověnčený den spíše k průměrným.

V posledních letech včetně loňského se ale patrně začíná vracet jeho kouzlo. Poměr škod podle pojistných odvětví s nadsázkou dokonce potvrzuje rčení, že „v pátek třináctého je lepší nikam nechodit, nejezdit a raději zůstat doma“.

Během jediného loňského pátku třináctého nahlásili klienti pojišťovny Generali přibližně stejný počet škod na majetku, jako v případě běžného denního průměru, který se pohyboval plus mínus kolem stovky. Prim hrály prasklé vodovodní trubky a vytopené domácnosti, které patří mezi nejčastější majetkové škody v průběhu celého roku.
Opačná situace byla v případě škod na vozidlech, kde jsme zaregistrovali 20% nárůst oproti běžnému dennímu průměru. Podobné navýšení zaznamenaly také škody z pojištění odpovědnosti, tedy takové, které zpravidla někomu způsobíme, aniž bychom chtěli. Kouzlo nechtěného se právě v těchto případech nejvíce snoubí s pověrami spojenými s pátkem třináctého.
Zajímavé srovnání nabízí výše škod na motorových vozidlech. Zatímco průměrné denní škody se pohybují kolem 5 milionů korun, v pátek třináctého klesl jejich objem na tři a půl milionu. A to přesto, že počet škod byl v porovnání s denním průměrem vyšší. Vysvětlení nabízejí samotné druhy škod. Většinou se totiž jednalo drobné karamboly nebo parkovací škody, tedy opět takové, které mohou být způsobené chvilkovou nepozorností či z roztržitosti.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.