« Zpět

Opravdu mi zaplatí? Vázaný účet je při prodeji jako bezpečný trezor

| 2. února 2009 - 12:52 | Zprávy

Při prodeji firmy se nás podnikatelé často ptají na to, jak ošetřit riziko, že jim kupující za firmu po převodu cenných papírů opravdu zaplatí nebo že finanční prostředky opravdu k dispozici mají. Odpověď je jednoduchá, převod peněz za prodávaný podíl ve firmě probíhá nejčastěji...

Při prodeji firmy se nás podnikatelé často ptají na to, jak ošetřit riziko, že jim kupující za firmu po převodu cenných papírů opravdu zaplatí nebo že finanční prostředky opravdu k dispozici mají. Odpověď je jednoduchá, převod peněz za prodávaný podíl ve firmě probíhá nejčastěji přes tzv. vázaný neboli escrow účet založený v bankovním domě. Můžete se setkat i s názvem svěřenecký účet.

Za účet zodpovídá správce

Kupující a prodávající společně zvolí správce takzvaného escrow agenta, kterým většinou bývá samotná banka, u které je vázaný účet otevřen. Všichni tři uzavřou trojstrannou svěřenecsmlouvu (smlouvu o vázaném účtu), která stanoví všechna pravidla výplaty a převodu finančních prostředků. Tzn. že se přesně stanoví, za jakých podmínek a za splnění jakých předpokladů se komu vyplácí jaká částka na jaký účet, společně s informací, dokdy musí kupující složit finanční prostředky na escrow účet.
Smlouva je oboustranně výhodná. K penězům na účtu má přístup jen správce, kupující s nimi již makou nipulovat nemůže. Prodávající se proto nemusí bát, že za svou firmu nedostane zaplaceno.
Kupující má naopak jistotu, že jeho peníze budou vyplaceny až tehdy, splní-li prodávající všechny podmínky stanovené ve smlouvě. Základní podmínkou bývá převedení obchodního podílu potvrzené výpisem z obchodního rejstříku nebo schválení transakce Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (UOHS). Častou podmínkou pro vyplacení určité části kupní ceny (30–40 %) bývá také např. dosažení předem definovaných výsledků hospodaření v následujícím jednom až dvou letech po podpisu kupní smlouvy. Když prodávající prokáže správci, že všechny podmínky byly splněny, převede správce peníze na účet uvedený ve smlouvě. Při sestavování svěřenecké smlouvy je velmi důležité dbát na to, aby podmínky vyplacení byly stejné jako v kupní smlouvě, případně určit, který z dokumentů je rozhodující.

Banka bývá levnější než notář

Vázaný účet si můžete otevřít u většiny českých bank. Podmínky se mohou značně lišit, protože poplatky za vedení účtu stanovují banky většinou individuálně podle podmínek transakce. Tyto poplatky však bývají nižší než poplatek za notářskou úschovu. Ta představuje další alternativu při převodu financí za prodávanou společnost. Jen pro představu: za notářskou úschovu „pouhých“ 30 mil. Kč u notáře zaplatíte něco málo přes 43 tisíc korun.
Nutno podotknout, že notářská úschova velice dobře funguje při menších „občanských“ transakcích, jako je například prodej bytu, kde se jedná o částku v rozmezí několika miliónů korun. Při těchto „jednoduchých“ transakcích navíc nemusíme řešit komplikovanější podmínky výplaty finančních prostředků.
Z druhé strany právě při větších objemech je pro kupujícího a prodávajícího založení escrow účtu mnohem komfortnější, a hlavně bezpečnější variantou, protože nemusíme řešit takové věci, jako je pojištění advokáta, a to hlavně v případě, když se jedná o několik stovek miliónů korun, stejně tak jako nutnost nastavení přesných pravidel pro výplatu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.