« Zpět

Odpovědnost statutárních orgánů firem si lze pojistit

| 3. listopadu 2008 - 11:28 | Zprávy

Členové orgánů společnosti za škodu způsobenou při výkonu své činnosti až na výjimky třetím osobám přímo neodpovídají, odpovídá za ni navenek společnost. Ta sice poškozenému škodu v případě oprávněného nároku uhradí, ale poté se obrátí na hříšníka a požaduje po něm náhradu.

Členové představenstva odpovídají za škody, které způsobí, neomezeně, celým svým majetkem.

Zároveň vykonávají v rámci své funkce širokou škálu činností a míra rizika, že způsobí škodu třetí osobě, je poměrně vysoká. Právě neomezená odpovědnost a vysoká míra rizika způsobení škody jsou pro společnost důvodem k uzavření pojištění odpovědnosti členů orgánů společnosti.

Kdo se může pojistit

I když je primárně určeno pro akciovou společnost, je možné ho uzavřít i pro společnost s ručením omezeným (spíše větších rozměrů). V tom případě jde o pojištění odpovědnosti jednatelů a případně členů dozorčí rady s. r. o. Pojištění lze i modifikovat. To znamená, že nemusí být pojištěni jen členové představenstva a dozorčí rady. Také lze pojistit statutární orgány družstva. Nelze pojistit řadové zaměstnance.
Tím, kdo uzavírá pojištění a zpravidla i hradí pojistné, je společnost. Pojištěnými osobami jsou členové představenstva, resp. dozorčí rady bez toho, aniž by byli konkrétně v pojistné smlouvě vyjmenováni. Obecně platí, že nelze sjednat individuální pojištění.
Pojistné smlouvy jsou sjednávány na jeden rok. Pojištění je sjednáváno na principu claims made. To znamená, že předpokladem pro poskytnutí plnění z pojištění je splnění určitých podmínek: poškozený musí uplatnit nárok na náhradu škody vůči společnosti v době trvání pojištění, příčina vzniku této škody musí nastat po datu uvedeném v pojistné smlouvě a zároveň musí pojištěný nárok na náhradu škody uplatnit u pojišťovny v době trvání pojištění, resp. ve lhůtě stanovené v pojistných podmínkách.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.