« Zpět

Nové pokuty za nepojištěná auta

| 3. prosince 2008 - 12:45 | Zprávy

Co udělat pro to, abyste neplatili sankce za auto bez POVINNÉHO RUČENÍ? Přinášíme řešení šesti modelových situací, s nimiž se nejčastěji setkáte. Jezdíte v autě či na motorce, používáte přívěsný vozík nebo karavan a nemáte povinné ručení? Do konce letošního roku vám hrozí pokuta až 40 tisíc korun, jen když se na to přijde při policejní kontrole...

Co udělat pro to, abyste neplatili sankce za auto bez POVINNÉHO RUČENÍ? Přinášíme řešení šesti modelových situací, s nimiž se nejčastěji setkáte.

Jezdíte v autě či na motorce, používáte přívěsný vozík nebo karavan a nemáte povinné ručení? Do konce letošního roku vám hrozí pokuta až 40 tisíc korun, jen když se na to přijde při policejní kontrole. Ale po Novém roce, i když se budete policistům vyhýbat, vám do schránky přijde výzva, abyste zaplatili i několik tisíc korun.
Pokutu za neuzavřenou pojistku však mohou dostat i lidé, kteří kdysi prodali či rozebrali auto, ale už ho na úřadě neodhlásili z registru vozidel.

Většina nepojištěných aut nejezdí

V Česku je podle údajů České kanceláře pojistitelů (ČKP) až 850 tisíc vozidel, za která jejich majitelé neplatí povinné ručení. „Z tohoto počtu odhadem 200 až 300 tisíc aut jezdí, zbytek se na silnicích neobjevuje. Je pravděpodobné, že velká část z nich už ve skutečnosti ani neexistuje,“ říká ředitel České kanceláře pojistitelů Jakub Hradec. Právě jejich majitelé by mohli být nejvíc překvapeni, když jim v příštím roce přijde výzva, aby do 30 dnů zaplatili takzvaný příspěvek do garančního fondu ČKP. Ačkoliv k tomu název svádí, příspěvěk není dobrovolný. Jde totiž o pokutu za období, kdy majitel auta neplatil povinné ručení.
Výše pokuty narůstá až do doby, než uzavřete povinné ručení či vozidlo odhlásíte z evidence. Za osobní auto s motorem do objemu 1 850 ccm je to 50 korun za den, za silnější vůz 70 korun za den (viz. tabulka). Pokuta začne nabíhat od 1. ledna 2009. Po tomto datu také ČKP bude majitele nepojištěných vozidel obesílat.
Každý, kdo si není jistý, jestli na něj není nějaké vozidlo napsané, by si proto měl do konce roku zajít na městský úřad či magistrát, kde jeho vůz, motorku, přívěsný vozík nebo karavan evidovali. Tam mu to úředníci na počkání sdělí. Ústně zdarma, tiskopis vám dají za 10 až 50 korun. K žádosti je potřeba předložit občanský průkaz. Ti, jimž se podaří vozidlo odhlásit do konce roku, uniknou bez pokuty. Když přijde pokuta Co když vám tedy po Novém roce přijde výzva, abyste do fondu ČKP zaplatili stovky až tisíce korun? Pak máte 30 dnů na zaplacení, případně na předložení dokladů České kanceláři pojistitelů, jimiž dokážete, že požadovaná pokuta je neoprávněná. Takovým dokladem může být například kopie kupní smlouvy, která dokáže, že jste auto prodali, kopie podepsané zelené karty prokazující, že je vůz pojištěný, či kopie velkého technického průkazu, v němž je zaznamenáno, že dopravní prostředek byl dočasně či úplně vyřazen z evidence vozidel.
Když se vám neoprávněnost poplatku nepodaří prokázat či výzvu k zaplacení budete ignorovat, pokutu na vás bude vymáhat exekutor. Původně nevelká částka tak může narůst i do desetitisícových rozměrů. Důležité je také vědět, že zaplacení příspěvku do garančního fondu ČKP neznamená, že tím je povinnost mít uzavřené povinné ručení vyřešená. Kdo by i poté vyjel na silnici nepojištěn, stále mu hrozí pokuta až 40 tisíc korun.
Přehled míst ve vašem okolí, kde můžete odhlásit a nechat ekologicky zlikvidovat váš automobil, najdete dnes v regionální příloze MF DNES

Budu bez pojištění jezdit dál

Jestli až dosud majitel auta s obsahem do 1 850 ccm jezdil bez uzavřeného povinného ručení a na svém přístupu nehodlá nic měnit, měl by se smířit s tím, že ho to bude stát docela dost peněz. Určitě víc, než kolik by zaplatil za povinné ručení.
Za každý den jízdy bez pojištění od něj Česká kancelář pojistitelů bude vymáhat 50 korun. Jeden měsíc tak vyjde na patnáct stovek. Kromě toho takovému řidiči hrozí pokuta od úředníků až do výše čtyřiceti tisíc korun. Ale tím, že zaplatíte pokutu úřadům, se nezbavujete povinnosti zaplatit pokutu i České kanceláři pojistitelů a obráceně.
Za silnější auta se bude platit 70 korun za „nepojištěný“ den. Dát značky do depozitu či si zaplatit celoroční pojištění se vyplatí i majitelům motorek.
Ti, kteří vlastní stroj do objemu 350 ccm, zaplatí 20 korun za den, za silnější motorku 30 korun.
Pokuty se platí i za nepojištěné přívěsné vozíky (30 Kč za den), traktory (40 Kč), autobusy (160 Kč) nebo nákladní vozidla do 12 tun (130 Kč).
Hříšníkům nahrává jen to, že pokuty za nezaplacené pojištění nebude Česká kancelář pojistitelů vybírat zpětně - jen ty od 1. ledna 2009.

Auto jsem rozebral na díly. Jak ho odhlásit?

Velmi záleží na tom, jestli jste auto takto zlikvidovali před, či po 1. květnu 2004. Od tohoto data totiž musíte mít doklad o ekologické likvidaci vozu.
Když jste to stihli před 1. květnem 2004, stačí přijít na úřad či magistrát, kde jste měli auto přihlášené.
Tam požádáte o jeho vyřazení z registru.
Úředníci s vámi zahájí správní řízení a vy do protokolu vysvětlíte, co se s ním stalo.
Nemusíte mít doklad o ekologické likvidaci automobilu ani žádné další doklady o voze. Úředníci pak ještě zjistí, jestli po 1. květnu 2004 vůz nebyl pojištěný. Když tomu tak opravdu bude, auto z registru vyřadí. Žádnou pokutu s největší pravděpodobností platit nebudete.
Horší to bude za situace, když jste auto rozebrali po 1. květnu 2004. Problém je v tom, že nemáte doklad o ekologické likvidaci vozu, který je k odhlášení vozu z registru povinný.
Úředníci s vámi zahájí správní řízení, kde do protokolu uvedete, jak jste vůz rozebrali a co jste s jeho jednotlivými částmi udělali. Úředníci vaše tvrzení prošetří, a když nebudou mít pochybnosti o vaší výpovědi, auto z registru vymažou. Podle ředitele odboru provozu silničních vozidel ministerstva dopravy Josefa Pokorného by takoví řidiči měli počítat s tím, že je úředníci budou kvůli nedodržení zákona o ekologické likvidaci vozu pokutovat až do výše patnácti tisíc korun.

Nechci s autem dočasně jezdit

Za poplatek 100 korun můžete dát registrační značky („espézetky“) dočasně do úschovy (depozitu) na úřad.
A to na dobu libovolně dlouhou.
Důležité je, že během ní neplatíte povinné ručení.
Vyplatí se to například, když víte, že během zimy nejezdíte.
Kromě registračních značek odevzdáte i malý techničák. Do velkého technického průkazu vám úředníci dočasné vyřazení poznačí. Sice tak ušetříte u velkoobjemových aut i tisíce korun, ale s vozem pak nesmíte jezdit.
Pozor: auto nesmí stát ani na veřejné komunikaci. To znamená, že ho můžete mít zaparkované jen na vlastním pozemku - například na zahradě či v garáži. Pokud byste ho měli bez značek na ulici, mohlo by se stát, že od vás budou úředníci chtít poplatek za zábor veřejného prostranství.

Auto mi ukradli

Platíte povinné ručení, jak máte, ale auto vám ukradli? I když jste to nahlásili policii, stejně musíte krádež ohlásit na registr vozidel. S sebou musíte mít občanský průkaz, protokol o krádeži od policie a velký technický průkaz. Úředníci ukradené auto přesunou do kolonky odcizených vozidel a pojišťovna už od vás zaplacení povinného ručení nebude vyžadovat. Část peněz z povinného ručení navíc dostanete zpátky, když se s velkým technickým průkazem a protokolem ještě zastavíte v pojišťovně a povinné ručení tam ukončíte. Když se auto nenajde, po čase dostanete od policie dopis, že se pátrání odkládá. S tím už nikam chodit nemusíte, vaše auto pak navždy zůstává v evidenci odcizených vozidel a vy povinné ručení platit nemusíte.

Prodej auta: aby povinné ručení bylo v pořádku

Především je potřeba mít smlouvu o prodeji, kde budou údaje o prodávajícím a kupujícím a minimálně dva poznávací znaky prodávaného auta. Například registrační značka, název a typ vozu a identifikační kód VIN.
Dále pak nesmí chybět datum prodeje a podpisy obou stran.
Poté musíte do 10 pracovních dní nahlásit na registru vozidel změnu vlastnictví. K tomu potřebujete občanský průkaz, osvědčení o registraci vozidla a technický průkaz. Úředníci odhlášení zapíší do technického průkazu, který pak předáte kupujícímu.
Ten vůz nahlásí na sebe, za což zaplatí 800 korun. Nic nezkazíte tím, když si za 14 dnů na registru vozidel zkontrolujete, jestli si nový majitel auto skutečně napsal na sebe. Na magistrátu či městském úřadu, kde máte trvalé bydliště, vám to řeknou buď ústně, nebo můžete dostat oficiální výpis.
Při komisním prodeji v bazaru, kde vůz stojí i několik měsíců, je potřeba si dát pozor na vypršení smlouvy povinného ručení. Když auto neprovozujete a doběhlo vám povinné ručení, do 14 dnů musíte vůz buď znovu pojistit, nebo odevzdat registrační značky a technický průkaz na úřadě. Když to v této lhůtě nestihnete, můžete dostat pokutu 2 500 až 20 000 korun.
Během těchto čtrnácti dnů s nepojištěným vozidlem nesmíte jezdit a nesmí stát na veřejné komunikaci. Když byste s ním přejížděli třeba jen přes ulici, můžete dostat pokutu až 40 tisíc korun a v případě, že byste s ním způsobili nějakou škodu, museli byste ji zaplatit.

Mám neprodejné auto, neplatím povinné ručení, a už ho nechci

Jestliže máte na zahradě nepojištěné a víc než patnáct let staré auto, bude nejlepší je zlikvidovat a odhlásit. Po Novém roce se totiž zavádí registrační poplatek, který u takto starého auta bude 10 tisíc korun. Kvůli němu budou podobné vozy prakticky neprodejné. Jestli jste si jisti, že už v něm skutečně nechcete jezdit, odhlaste ho, abyste se vyhnuli pokutě za to, že není pojištěné. Předtím je však nutné nechat vůz ekologicky zlikvidovat na vrakovišti, kde vám o tom dají doklad.
Takových vrakovišť je v Česku několik stovek. Jejich seznam najdete v dnešní krajské příloze MF DNES a na internetových stránkách ministerstva životního prostředí (www.mzp.cz). Hledání usnadní, když si do vyhledávače stránek ministerstva zadáte slovo autovraky.
Likvidace vraku musí být podle zákona zadarmo. Auto však musí být kompletní. Za kompletní je automobil považován, pokud má karoserii s identifikačním číslem, motor, převodovku a většinu karosářských dílů. Když chybí například motor, převodovka nebo nápravy, provozovatelé vrakovišť už za likvidaci chtějí zaplatit.
Většinou jde o částky ve stovkách korun, které málokdy přesáhnou patnáct set korun až dva tisíce.
Pokud máte auto nepojízdné, obvolejte co nejvíc vrakovišť v okolí. Je možné, že narazíte na firmu, která vaše auto i zdarma odveze. Když od vás vrakoviště vůz odebere, s občanským průkazem, dokladem o likvidaci, registračními značkami a malým i velkým technickým průkazem jděte na městský úřad či magistrát, kde jste jako řidič evidován. Tam vám vůz zdarma z registrace odhlásí.
Přijít odhlásit auto můžete, i když už třeba technický průkaz nebo registrační značky nemáte. Důležitý je hlavně doklad o ekologické likvidaci.
Té se můžete vyhnout prohlášením, že „zanikl účel využití vozidla“. Například, že jste z něj udělali pařeniště na zeleninu.
Úředníci se ale mohou přesvědčit, zda je to pravda.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.