« Zpět

Zimní měsíce svádí k pojistným podvodům

| 28. prosince 2011 - 11:35 | Zprávy | Neživotní pojištění

Komplikovanější situace na silnicích v zimních měsících neznamená jen nárůst dopravních nehod, ale přibývá i pokusů motoristů obelstít pojišťovny – pojistných podvodů. 
Tomu pomáhá i skutečnost, že policii je nutné přivolat k dopravní nehodě až při odhadované škodě sto tisíc korun. 

Komplikovanější situace na silnicích v zimních měsících neznamená jen nárůst dopravních nehod, ale přibývá i pokusů motoristů obelstít pojišťovny – pojistných podvodů.Tomu pomáhá i skutečnost, že policii je nutné přivolat k dopravní nehodě až při odhadované škodě sto tisíc korun. Před rokem 2009 byl tento limit poloviční.
„Je to právě pojištění motorových vozidel, kde se pojistné podvody vyskytují nejvíce. Přestože jde o trestný čin, jejich četnost se příliš nesnižuje. Mezi nejčastější případy patří falešné pojistné události a navyšování škody,“ upozornila Renata Svobodová, mluvčí České podnikatelské pojišťovny (ČPP).
S pojistnými podvody bojuje každá pojišťovna. Prokázané podvody, kdy pojišťovny odmítnou plnit (takzvaná uchráněná hodnota), jdou přitom do stovek miliónů korun každý rok.
„Podle našich odhadů je zhruba každá pátá až šestá ohlášená událost pojistným podvodem,“ uvedla již dříve Marcela Kotyrová, manažerka komunikace a vzdělávání České asociace pojišťoven.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.