« Zpět

Výrazně roste počet Čechů, kteří ruší dovolenou na poslední chvíli

| 8. listopadu 2013 - 11:16 | Zprávy | Neživotní pojištění

O více než pětinu přibylo ve srovnání s loňskem Čechů, kteří zrušili svou zahraniční dovolenu na poslední chvíli. Podle údajů ERV Evropské pojišťovny narostl letos počet stornovaných zájezdů o celých 22 %. Průměrné pojistné plnění za zrušenou dovolenou naopak meziročně pokleslo zhruba o tisícovku na necelých 14 tisíc korun.

„Stále více Čechů si pojišťuje storno dovolené, v současnosti je to zhruba polovina klientů. Z našich statistik vyplývá, že pojištění storna uplatňují především rodiny s malými dětmi, které těsně před dovolenou onemocní,“ upřesňuje manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký. Nemoc ale není jediným důvodem, proč mohou klienti dovolenou bezplatně zrušit. Důvodem storna může být i ztráta zaměstnání nebo poškození bydliště, letos navíc ERV Evropská přidala ještě rozvod či opravný termín zkoušky.
 
Nejvíce škod hlásí lidé v pondělí
Rostl také počet pojistných událostí. Od června do srpna nahlásili klienti ERV Evropské 3.227 škod, což bylo ve srovnání s loňským rokem o 14 % více. „Nejvíce škod hlásí klienti v pondělí, nejméně naopak v sobotu. Průměrná vyplacená škoda se letos vyšplhala na 9 tisíc korun což je o 10 % méně než vloni,“ říká Divoký. Výrazně klesl podle ERV Evropské počet tzv. velkých škod nad 100.000 Kč. Letos jich bylo o 39 % méně než v loňském roce. Nejčastějšími dovolenkovými problémy zůstávají zažívací potíže, virózy, sluneční úpaly a alergie. Nejčastěji lidé onemocní v Egyptě, Řecku a Turecku.
 
V Egyptě je výskyt škod dokonce třikrát častější než ve zbylých destinacích. „Nejvyšší letní vyplacená škoda byla 903 tisíc korun za operaci zraněného zápěstí v USA. Každý Čech, který jel na dovolenou s cestovní kanceláří, utratil za cestovní pojištění v průměru 300 korun,“ doplňuje Vlastimil Divoký z ERV Evropské.
 
Lidé kupovali zájezdy dlouho dopředu
Prodej first momentů vzrostl letos o čtvrtinu, na první chvíli se prodalo 45 % ze všech zájezdů. Podíleli se na tom on-line prodejci i samotné cestovní kanceláře, které letos přišly s nabídkou zájezdů zhruba o 2 týdny dříve než vloni. Naopak klesal počet last momentů. Oproti loňsku se jich prodalo až o třetinu méně (37 % ze všech zájezdů). „Tento pokles nebyl dán ani tak tím, že by o zájezdy na poslední chvíli neměli lidé zájem, ale CK už často neměly volné kapacity a nebylo možné je doplnit,“ vysvětluje ředitel obchodu a marketingu ERV Evropské pojišťovny Ondřej Rušikvas. Průměrná cena zájezdu se zvedla cca o 4 % na téměř 13 tisíc korun. Segment drahých dovolených (nad 100.000 Kč/os.) rostl o desetinu, extrémně drahé dovolené (nad 200.000 Kč/os.) rostly téměř o 15 %. „Průměrná délka dovolené zase o něco poklesla, z loňských 9 na letošních 8,5 dnů, což je způsobeno také upravenou nabídkou CK, které se přizpůsobily kupní síle,“ uzavírá Rušikvas. 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.