« Zpět

Výmoly.cz přiměly silničáře opravit už třetinu výtluků

| 25. listopadu 2013 - 12:45 | Zprávy | Neživotní pojištění

Do konce roku se v některých krajích může dočkat opravy až 50 % nahlášených úseků silnic. Na 3440 děr a výtluků v českých silnicích upozornili letos motoristé prostřednictvím projektu Nadace pojišťovny Generali Výmoly.cz. Do dnešního dne jich silničáři opravili 35 %, tedy více než třetinu.

„Letos očekáváme, že celoroční celorepublikový průměr opravených výtluků na silnicích bude ještě vyšší než loni, tedy až kolem padesáti procent,“ říká Petr Čaník z Výmoly.cz. Nejaktivnější v republice je v počtu oprav Moravskoslezský kraj. Zdejší silničáři dali do pořádku už 47 % letos nahlášených děr. Druhé místo v průběžném pořadí zatím drží Jihočeský kraj se 43 % opravených úseků, třetí je kraj Zlínský, kde se podařilo opravit 41 % poškozených míst.
 
Opravy se dočkal i suverénní vítěz
„Ze strany silničářů evidujeme veskrze pozitivní reakce a velice si vážíme toho, že projekt berou vážně,” konstatuje člen správní rady Nadace pojišťovny Generali Jiří Cívka. Řada správců silnic podle něj projekt aktivně sleduje a kde je to možné, snaží se na požadavky motoristů co nejrychleji reagovat. „Podněty motoristů vítáme, naší snahou je uvést do pořádku co nejvíce nahlášených závad. Na Správě silnic Moravskoslezského kraje jsme proto přijali opatření, kdy každodenně nahlášené závady vyhodnocujeme a následně se pak snažíme výtluky v co nejkratším čase opravit,“ potvrzuje technický náměstek Správy silnic Moravskoslezského kraje Milan Novák. Opravy se dočkal i suverénní vítěz letošního 3. ročníku ankety Nejhorší díra republiky ze silnice II/236 na Kladensku, který řidiči překřtili na „Tankodrom Smečno“. Středočeský kraj je na tom také nejlépe v absolutních počtech opravených silničních úseků. Silničáři zde letos dali do pořádku už 365 nahlášených výtluků. Motoristé projíždějící po středočeských silnicích jich oznámili celkem 1088. Nejméně opravených děr zatím hlásí Ústecký kraj se 14 %. O něco lépe je na tom Hlavní město Praha s 29 %. Zde je navíc třeba brát v potaz, že je to kraj s vysokým počtem nahlášených defektů na silnicích. Výmoly.cz jich zaznamenaly 878, v Praze už letos opravili 257 úseků. „Na nejaktivnější kraj čeká i letos finanční dar od Nadace pojišťovny Generali ve výši sto tisíc korun, který bude předán po uzavření soutěže o nejaktivnější kraj počátkem příštího roku,“ upřesňuje Jiří Cívka ze správní rady Nadace pojišťovny Generali. Loňským vítězem byl kraj Moravskoslezský.
 
Nahlášených děr každoročně přibývá
„Počty nahlášených děr meziročně stoupají o desítky procent. Přispěla k tomu rostoucí popularita našeho projektu a hlavně čím dál tím větší chuť lidí něco změnit. Výmoly.cz totiž pomáhají navazovat komunikaci mezi silničáři a řidiči, takže zveřejněním jakéhokoli silničního výtluku může každý šofér aktivně přispět ke zlepšení poměrů na silnicích,“ komentuje Petr Čaník z Výmoly.cz. Za celou dobu existence projektu už téměř dva tisíce motoristů vyfotilo a pověsilo na server Výmoly.cz 4292 jednotlivých výtluků a rozbitých úseků silnic z celé České republiky. Skutečnost, že se z webu Výmoly.cz stal funkční komunikační kanál mezi řidiči a silničáři, vyzdvihl i Jan Říha, který vede redakci Zelené vlny Radiožurnálu: „Na projektu oceňujeme, že navazuje komunikaci mezi řidiči a správci silnic a tím i jejich efektivní spolupráci. Výmoly.cz jsou nástrojem, jak poměry na silnicích místo nadávání účinně měnit.“ Projekt od roku 2013 působí rovněž mezinárodně. Díky podpoře Generali mohou řidiči monitorovat stav silnic nejen v České republice, ale také na Slovensku (Vytlky.sk) a v Maďarsku (Katyuvadasz.hu). Do projektu se tam zapojily stovky šoférů a obě země již také mají své první vítěze.
 
Čeští silničáři zaslouží mezinárodní pochvalu
„Ze srovnání České republiky se Slovenskem a Maďarskem jednoznačně vyplývá, že naši silničáři berou projekt vážně a zaslouží za to pochvalu. Výmoly.cz se pro ně postupně stávají partnerem a cenným zdrojem informací,“ podotýká člen správní rady Nadace pojišťovny Generali Jiří Cívka. „Slovenská a maďarská data v podstatě kopírují míru zapojení motoristů i silničářů při startu projektu v České republice před několika lety. Je na nich krásně vidět, v jaké fázi byl projekt předtím a kam se posunul dnes,“ uzavírá Jiří Cívka. Slovenští řidiči totiž prostřednictvím portálu www.vytlky.sk nahlásili 712 poškozených úseků silnic, opravy se ale zatím dočkalo jen 16 % z nich. Maďarský web www.katyuvadasz.hu zaregistroval 463 výmolů, do dnešnéího dne je jich ale opraveno pouhých 10 %. Nejhorší dírou Maďarska se letos stal úsek silnice posetý výtluky zaregistrovaný pod číslem HU113, který leží u obce Héhalom asi 60 kilometrů severovýchodně od Budapešti. Na Slovensku vyhrál také celý děravý úsek, a sice v obci Slovenské Ďarmoty 200 kilometrů východně od Bratislavy. Paradoxní je, že slovenský vítěz s pořadovým číslem SK3, které značí, že byl na server přidaný jako třetí výtluk, leží pouhých 150 metrů od maďarské hranice. Navíc nejúspěšnější výmoly Slovenska a Maďarska dělí od sebe vzdušnou čarou necelých 50 kilometrů. Oba je uživatelé zveřejnili v půlce dubna a oba se již dočkaly nového asfaltového povrchu.
 
O projektu Výmoly.cz
Projekt Výmoly.cz vznikl počátkem roku 2011. V září stejného roku se stal vítězem prestižní soutěže Internet Effectiveness Awards (IEA) a obdržel Grand Prix – hlavní cenu soutěže udělovanou odbornou porotou jako Nejefektivnější internetové řešení roku 2011. V loňském roce představil ve spolupráci s Nadací pojišťovny Generali mobilní aplikaci pro platformu iOS, která v květnu téhož roku získala 3. místo na přehlídce mobilních aplikací AppParade. Na IEA 2012 zabodovaly Výmoly.cz medailovým umístěním v kategorii Auto-Moto. Výmoly.cz letos startují opět díky podpoře Nadace pojišťovny Generali. Mediálním partnerem je Český rozhlas 1 – Radiožurnál a jeho dopravní zpravodajství Zelená vlna.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.