« Zpět

Viníci nehod na letních pneu budou pojišťovnám doplácet

| 14. října 2011 - 10:33 | Zprávy | Neživotní pojištění

Pojišťovny začnou od listopadu, kdy jsou povinné zimní pneumatiky, vymáhat od viníků nehod, kteří je zavinili kvůli tomu, že nepřezuli, proplacení části toho, co uhradily z povinného ručení poškozenému motoristovi. Kromě toho řidičům na letních pneu seškrtají až o desítky procent odškodnění z havarijního pojištění. 

„Prokáže-li se, že škoda vznikla kvůli nesprávným pneumatikám, může být viník postižen krácením pojistného plnění v havarijním pojištění v řádu několika desítek procent,“ sdělila Právu Eva Svobodová z Uniqa pojišťovny.
„U škody z povinného ručení dostane poškozený samozřejmě plnou částku pojistného plnění a pojišťovna může eventuálně vymáhat část po viníkovi nehody v rámci regresního řízení,“ dodala Svobodová.
„Nová povinnost zimních pneumatik je strašákem pro viníky nehod, protože u bouraček způsobených nedobrzděním lze jednoduše zjistit, zda by k nim a škodě v daném rozsahu došlo i za předpokladu, že by na vozidle byly správné pneumatiky,“ uvedl Václav Bálek z pojišťovny Allianz.
Viníci nehod na letních pneu budou pojišťovnám doplácet
V praxi to podle Evy Svobodové z Uniqa pojišťovny probíhá tak, že u nesprávně obutých havarovaných vozidel likvidátoři zkoumají, zda by bývalo došlo ke škodě i na správných pneumatikách, či nikoli.
Likvidátoři rovněž ověřují, zda nepříznivé podmínky, jako například náledí nebo souvislý sníh byly na komunikaci už delší dobu.
Dojde-li tedy ke vzniku lokálního nečekaného náledí z poškozeného hydrantu a řidič na něm dostane smyk, předpokládá se, že by se tak stalo i na zimních pneumatikách, protože řidič takovou okolnost v místě nemohl předpokládat. „Naopak k částečnému krácení pojišťovna přistoupí, trvají-li nepříznivé podmínky několikátý den a nedobrzdíli řidič vozidlo před přechodem a srazí chodce. Přihlíží se k tomu, že v případě správného obutí vozu by byla brzdná dráha kratší a ke střetu by vůbec nemuselo dojít,“ zdůraznila Svobodová.
Kooperativa od viníků zimních nehod na letních pneu bude obvykle vyžadovat v případě plnění z havarijního pojištění dvojnásobnou spoluúčast.
Účastníkům zimních nehod, u nichž neasistuje policie, Uniqa doporučuje co nejpodrobněji vyplnit Evropský záznam o nehodě, kam se vyplatí zanést i informace o pneumatikách, „jeví-li se to s ohledem na povahu škody jako faktor, který měl nebo mohl mít vliv“.
Povinnost zapisovat informace o pneumatikách motoristé v tuto chvíli ale nemají; na formulářích k tomu neexistuje žádná předepsaná kolonka.
„Pojišťovny ale budou určitě tyto informace zjišťovat v rámci šetření škod, takže je možné, že se v některých případech na své klienty se žádostí o poskytnutí těchto informací obrátí,“ potvrdil Václav Bálek z Allianz.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.