« Zpět

Většina lidí nehodlá letos na dovolené šetřit

| 5. června 2013 - 10:46 | Zprávy | Neživotní pojištění

Na dovolenou do zahraničí letos pojede 41 procent Čechů. Zhruba každý třetí Čech plánuje hotel, penzion či kemp v domovské krajině. Oproti minulému roku hodlá letos strávit dovolenou v zahraničí více lidí (o 6 procent), naopak ale méně lidí plánuje dovolenou v rámci České republiky (o 7 procent). Třetina lidí do rekreace letos neinvestuje, dovolenou stráví doma, na chatě či u příbuzných. Údaje vyplývají z průzkumu společnosti Cetelem.

Co se týče investovaných finančních prostředků, není asi překvapením, že do zahraniční dovolené budou lidé investovat více, než do dovolené v Česku. Zatímco do tuzemské dovolené plánuje 82 procent lidí investovat na osobu maximálně 10 tisíc korun, za dovolenou v zahraničí utratí stejnou sumu 30 procent respondentů a dokonce téměř každý osmý (13 procent), který se letos chystá do ciziny, investuje více než 25 tisíc korun. Nejčastěji ale lidé hodlají za pořízení zahraniční dovolené utratit 10 až 15 tisíc korun (26 %).
 
V místě zahraničního pobytu utratí polovina lidí v přepočtu na osobu do 5 tisíc korun, přibližně každý třetí až do 10 tisíc korun, 18 procent respondentů pak více. V Česku utratí do 5 tisíc korun dvě třetiny dotázaných, do 10 tisíc korun každý čtvrtý, více pak jen 7 procent lidí.
 
Dovolenou v Česku volí mnozí kvůli úspoře financí
Podle průzkumu Cetelem si přitom více než polovina (necelých 55 procent) lidí předem stanovuje, kolik peněz v místě pobytu maximálně utratí, o něco častěji si limity stanovují ti, kteří směřují za hranice (56 vs. 53 procent). Na pořízení dovolené včetně útrat v místě pobytu plánuje letos šetřit zhruba 40 procent dotázaných (47 procent těch, kteří pojedou na tuzemskou dovolenou, 34 procent těch, kteří hodlají jet do zahraničí). Dovolenou v Česku tak volí někteří kvůli úspoře financí.
 
Cestu a ubytování si hodlá většina lidí zajistit sama. Přes cestovní kanceláře budou lidé nakupovat zájezdy hlavně do zahraničí (46 vs. 7 procent). Zahraniční dovolené věnují respondenti přitom nejčastěji do 10 dní (57 procent – 17 procent do týdne, 40 procent až 10 dní). O jeden či dva dny více stráví v zahraničí na dovolené 12 procent lidí, 20 procent až 15 dní a 11 procent více než 15 dní. V případě tuzemské dovolené stráví lidé nejčastěji na dovolené maximálně týden (46 procent), do 10 dnů bude na dovolené v Česku 20 procent respondentů, do 12 dní 7 procent, do 15 dní 18 procent a více než 15 dní hodlá strávit na tuzemské dovolené 10 procent z těch, kteří takovou dovolenou letos plánují.
 
Kolik peněz na osobu hodláte letos investovat do pořízení dovolené (ubytování, cesta, strava, je-li předplacená)?
 
Kolik peněz v průměru utratíte za osobu na dovolené (v místě pobytu)?

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.