« Zpět

Ve městech na Vysočině se jezdí nejbezpečněji

| 6. května 2011 - 9:41 | Zprávy | Neživotní pojištění

Česká pojišťovna sestavila ČP Index jednotlivých měst. To je číslo, které vyjadřuje úroveň nehodovosti ve městech. A Vysočina si vedla velmi dobře, mezi krajskými městy vyhrála Jihlava. Města na Vysočině jsou nejbezpečnějšími z celé republiky. Alespoň co se týče silničního provozu. Ukázal to nový výzkum České pojišťovny a sestavení takzvaného ČP Indexu.

Česká pojišťovna sestavila ČP Index jednotlivých měst. To je číslo, které vyjadřuje úroveň nehodovosti ve městech. A Vysočina si vedla velmi dobře, mezi krajskými městy vyhrála Jihlava. Města na Vysočině jsou nejbezpečnějšími z celé republiky. Alespoň co se týče silničního provozu. Ukázal to nový výzkum České pojišťovny a sestavení takzvaného ČP Indexu.
Jihlava už poněkolikáté jasně zvítězila mezi krajskými městy. A Havlíčkův Brod se mezi okresními městy stal jedním ze skokanů roku, z loňského 45. místa se posunul na čtvrté. V první patnáctce je i Žďár nad Sázavou a Třebíč, v první polovině z 59 měst se umístil i Pelhřimov. A Třebíč získala těsné prvenství i v dlouhodobém srovnání za roky 2008 až 2010.

Je to jen náhoda?

Šéf třebíčské dopravky Petr Dobeš považuje umístění města spíše za dílo náhody, rozhoduje o tom hlavně štěstí. „Třeba několik let se nemusí stát na území města žádná vážná nehoda. A během zlomku sekundy se to může strašným způsobem změnit,“ opakuje každým rokem.
Právě o vážných nehodách celý ČP Index je. „Index vyjadřuje úroveň nehodovosti, tedy počet usmrcených a těžce zraněných osob při nehodách v silničním provozu se zvláštním důrazem na nehody zaviněné nepřiměřenou rychlostí v zastavěné oblasti krajských a okresních měst vzhledem k počtu obyvatel daných měst,“ vysvětlil mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral.
Do statistik pojišťovny se v loňském roce započítala pouze jediná smrtelná nehoda na Vysočině. Oproti roku 2009 je to zlepšení, to zahynuli tři lidé. A loni se snížil i počet těžce zraněných. Z předchozích 18 na 12. Příčinou ani jedné vážné nehody nebyla nepřiměřená rychlost.
Onou jedinou smrtelnou nehodou byla havárie terénního vozidla v ulici U Kuchyňky v Třebíči z počátku března. Jednašedesátiletý řidič nezvládl řízení a zůstal zaklíněný pod autem, odkud ho museli vyprošťovat hasiči. „U muže došlo po vyproštění k zástavě dechu. Byl proto převeden na umělou plicní ventilaci, celkově zajištěn a převezen na ARO nemocnice v Třebíči,“ uvedl lékař záchranky Miroslav Havlík. Po převozu do nemocnice ale muž zemřel.
Každoročně se města snaží k bezpečnosti na svých silnicích nějakým způsobem přispět. Obnovuje se dopravní značení, vznikají nové kruhové objezdy, budují se bezpečnější přechody pro chodce s ostrůvky i zpomalovací retardéry.

V Brodě značky nevyhodí

V posledních letech k bezpečnosti snad nejvíce v kraji přispěl Havlíčkův Brod. Podařilo se mu vybudovat podchod pod nejrušnější třídou ve městě, Masarykovou ulicí, nové jsou některé přechody pro chodce, přibývají zpomalovací příčné prahy.
A od loňska i značky upozorňující na měření rychlosti. „Měly úžasný efekt. Řidiči poctivě před označenými úseky brzdili,“ pochvaluje si ředitel městské policie Jan Pavlík. I proto strážníci na konci dubna značky po zimní přestávce opět vyndali. Stejně jako v loňském roce jsou na sedmi ulicích. Letos by tam ale mohly být naposledy. Poslanci schválili novelu zákona, který vrátí městské policii pravomoc měřit rychlost bez cedulí. „Chystáme se proto cedule umístit na všechny příjezdové cesty do města. Upozorníme tím řidiče, že se v Brodě měří rychlost,“ říká Pavlík. „Když už jsme značky nakoupili, chceme je alespoň takto využít. Nechceme je jen tak po roce vyhodit,“ dodal.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.