« Zpět

V kraji jezdí tisíce aut bez povinného ručení

| 24. listopadu 2011 - 10:55 | Zprávy | Neživotní pojištění

Téměř padesát tisíc aut v kraji nemá sjednáno povinné ručení. Jejich majitelé se tím vystavují riziku, že v případě nehody zaplatí vysokou pokutu. Když přitom zraní jiného člověka, může jít o miliony korun. 

Téměř padesát tisíc aut v kraji nemá sjednáno povinné ručení. Jejich majitelé se tím vystavují riziku, že v případě nehody zaplatí vysokou pokutu. Když přitom zraní jiného člověka, může jít o miliony korun.
KLADNO Osmatřicetiletý Tomáš M. z kladenské čtvrti Dubí měl začátkem roku finanční problémy, přišel o práci a de facto žil jen z brigád. Peníze mu jen taktak stačily na jídlo a nájem. Rodinného starého forda proto přikryl plachtou a jezdil jen autobusem.
Jenže za auto nezaplatil povinné ručení. A ke své smůle, když po dlouhé době sedl za volant, aby dojel pro souseda na ruzyňské letiště, naboural do luxusního BMW. „Nic to nebylo, jen promáčklý nárazník, jenže najednou jsem v tom byl za dvacet tisíc,“ popisuje Tomáš začátek problémů, z kterých se dodnes nevzpamatoval.
Majitel poškozeného auta totiž do dokumentů o nehodě uvedl jeho „espézetku“, na kterou nebyla v databázi pojištěných aut žádná smlouva. „Musel jsem zaplatit o dalších dvacet tisíc víc na pokutě,“ dodal řidič, který chtěl ušetřit necelých šest tisíc na povinném ručení.
Řidiči šetří na špatném místě
Stejných hříšníků je na Kladensku téměř osm tisíc. O něco víc je jich ve Středočeském kraji už jen v Příbrami. Jenže v nejlidnatějším středočeském okrese nepojištění řidiči víc bourají, takže Kladensko představuje pro poctivé majitele aut větší riziko.
Opravu jeho nabouraného auta mu sice zaplatí Česká kancelář pojistitelů (ČKP) z garančního fondu, ale je s tím víc starostí. Kladensko v tomto ohledu patří i mezi nejhorší oblasti v republice. Na každé čtrnácté auto tam připadá jedno bez povinného ručení.
Nabourání auta nepojištěným vozidlem je ještě ta „lepší“ varianta. ČKP uvádí jako odstrašující případ patnáctiletého mladíka, který na nepojištěné malé motorce těžce zranil kamaráda, s kterým na stroji havaroval na lesní cestě. Rodiče viníka musí splatit přes dvacet milionů korun, které od nich vymáhají i zdravotní pojišťovny.
„A přitom povinné ručení na celý rok by ho vyšlo asi na tři sta korun,“ upozornil Jakub Hradec z ČKP.
Nejdražší pojištění je to, které nemáte
Jen na Kladensku podle něj nepojištěná auta za posledních sedm let způsobila téměř devět set nehod se škodou přes třicet tři milionů korun. V celém kraji to je za stejné období dokonce přes čtyři tisíce nehod se škodou přesahující dvě stě milionů korun.
Šetřit na povinném ručení může mít pro majitele aut hrozivé důsledky. ČKP nejprve peníze od dlužníků vymáhá sama, a když nereagují, pohledávku prodává další. Ta, pokud neuspěje, předá dluh soudu, který jeho vymožením pověří exekutora.
FAKTA
Počet nepojištěných
vozů (dle údajů ČKP)
Kladno 7 745
Příbram 7 068
Kolín 4 809
Kutná Hora 4 792
Mělník 4 556
Praha-východ 4 286
Beroun 4 026
Benešov 3 034
Rakovník 2 571
Nymburk 2 269
Mladá Boleslav 2 181
Praha-západ 1 344

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.