« Zpět

V Česku je denně ukradeno 35 aut

| 31. října 2011 - 11:43 | Zprávy | Neživotní pojištění

Všichni majitelé je ale proti krádeži či odcizení pojištěna nemají. Krádež nového či jen málo ojetého automobilu je noční můrou téměř každého majitele vozidla. Není se čemu divit, vždyť podle statistik policie ČR je denně odcizeno průměrně 35 vozidel v hodnotě 5,5 milionů korun. 

Všichni majitelé je ale proti krádeži či odcizení pojištěna nemají. Krádež nového či jen málo ojetého automobilu je noční můrou téměř každého majitele vozidla. Není se čemu divit, vždyť podle statistik policie ČR je denně odcizeno průměrně 35 vozidel v hodnotě 5,5 milionů korun. V roce 2010 bylo odcizeno 13 109 vozidel. V posledních deseti letech pak celkem 210 280 aut.
Mezi nejčastěji kradené značky patří každoročně Škoda Octavia, Volkswagen a Ford. Primárně riziko krádeže hrozí řidičům aut zejména ve velkých městech či v příhraničních oblastech.
Jak vozidlo pojistit proti krádeži?
Pojištění proti odcizení vozidla lze na českém trhu sjednat samostatně jen u některých pojišťoven. Častěji bývá toto pojištění součástí kompletního havarijního pojištění, které kromě rizika krádeže či odcizení kryje i riziko poškození v důsledku havárie, živelných událostí či vandalismu. Toto pojištění není součástí povinného pojištění, přesto není dobré ho podceňovat. Pojištění proti odcizení a krádeži vozidla vykompenzuje škody v případě krádeže samotného vozidla, ale také v případě krádeže jeho součástek nebo krádeže jeho vybavení. V případě odcizení vozidla, pojišťovna proplatí vzniklou škodu ve výši obecné ceny vozidla v době pojistné události.
Co ovlivňuje cenu a jak lze ušetřit?
„Cenu havarijního pojištění ovlivňuje několik faktorů, mezi které patří kromě značky vozidla a jeho vybavení zejména pořizovací cena vozu, jeho stáří a způsob využití. Kromě těchto faktorů zohledňují pojišťovny ve výši pojistného i bezeškodní průběh a výše zvolené spoluúčasti. Pojistné je stanoveno rovněž s ohledem na to, jak často bývá kradena daná značka vozidla,“ říká Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven a upřesňuje: „V případě, že je vozidlo vybaveno vybranými zabezpečovacími systémy, poskytuje většina pojišťoven slevu z pojistného.“ Ušetřit lze většinou i tím, že si klient sjedná u jedné pojišťovny komplet pojištění vozidla – tzn. spolu s povinným ručením i havarijní pojištění. Zvýhodněno bývá i sjednání pojištění přes internet.
Jak snížit riziko odcizení či krádeže věcí z vozidla?
Nejdůležitějším opatřením proti odcizení vozidla je prevence. Řidiči často zapomínají své vozy zamykat, ponechávají ve voze klíčky nebo jiné cenné předměty, mobilní telefony, zavazadla, často dokonce i doklady od vozidla. Stále je také velké množství majitelů vozidla, kteří k jeho ochraně používají jen mechanická zabezpečení, se kterými si zkušení pachatelé dokáží velmi rychle poradit.
Co dělat, když zjistíte, že váš vůz byl ukraden?
Pokud zjistíte, že bylo vaše vozidlo odcizeno, poškozeno pokusem o vloupání nebo že je poškozeno a chybí část jeho výbavy, neprodleně přivolejte Policii ČR a sepište policejní protokol.
V případě odcizení vozidla v zahraničí oznamte odcizení nejen místní policii, ale po návratu do České republiky i Policii ČR, které předejte kopii policejního protokolu ze státu, kde k odcizení došlo.
Škodu co nejdříve nahlaste na pojišťovnu, u které máte sjednáno havarijní pojištění. Pojišťovna bude k likvidaci škody vyžadovat obě sady klíčů od vozidla včetně zabezpečovacích prvků, technický průkaz od vozidla a policejní protokol.
***

Příklady škody odcizením a výše pojistného plnění
Škoda Octavia 1,9 TD,  rok výroby 2008 / Vozidlo majitel zakoupil jako ojeté v roce 2009 za cenu 360 000 Kč. / Roční pojistné: 12 500 Kč / Vozidlo parkovalo na volně dostupném parkovacím místě před domem. / Ukradeno v r. 2010 / Pojistné plnění 310 000 Kč / (Spoluúčast 5%)
Škoda Octavia 1,6i Tour, rok výroby 2004 / Vůz majitel koupil v roce 2009 za 170 000 Kč Roční pojistné 5500 Kč / Vozidlo parkovalo na volně dostupném parkovacím místě před domem. / Ukradeno v r. 2010 / Pojistné plnění 130 000 Kč / (Spoluúčast 10%) (ZR)

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.