« Zpět

Úraz o dovolené se může prodražit

| 2. července 2010 - 10:38 | Zprávy | Neživotní pojištění

Stále mnoho lidí před dovolenou podceňuje cestovní připojištění. V případě nehody, zranění či krádeže pak zazmatkují a naletí podnikavcům. Pojistná událost v zahraničí je tak může finančně zatížit stejně jako třeba hypotéka. „Stačí jedna nepozornost či zdravotní komplikace a dovolená se může ve svém důsledku změnit v celoživotní hypotéku,“ varuje Jiří Cívka z Generali. Loni pouhá jedna pojistná událost klienta v zahraničí přišla na astronomických 3,5 miliónů korun.


Před návštěvou lékaře, či po vzniku pojistné události v zahraničí, tedy vždy kontaktujte asistenční službu dané pojišťovny, aby vám sdělila přesný postup. „Někteří právníci v zahraničí se pod tlakem nečekaných okolností snaží dotlačit lidi k podpisům dokumentů, které jim následně mohou způsobit problémy na celý život. Nepodepisujte nic, čemu nerozumíte. Tyto případy se vyskytují především při vycestování do Alpských zemí,“ dodal Cívka.
Pas nikdy jako zástavu
Nikdy nenechávejte své doklady (pas) jako zástavu. Při hospitalizaci v zahraničí by měly doklady, mobilní telefon s nabíječkou, kartička cestovního a zdravotního pojištění vždy zůstat u pacienta!
„Velice často se setkáváme s nedostatečnými dokumenty, které jsou potřebné pro likvidaci z pojištění zavazadel nebo odpovědnosti. V případě zavazadel je nutné informovat se u dopravce a sepsat protokol. Pokud se jedná o krádež zavazadel, je potřeba kontaktovat policii či ubytovatele,“ zdůraznil Cívka.
Pojistit na cestách lze i psa či kočku
Cestovní pojištění letos nově řeší i storno zájezdu pro takové případy, jako je přírodní katastrofa, epidemie či občanské nepokoje v cílové destinaci. Pojišťovny, jako například Česká pojišťovna (ČS), do zahraničí už pojistí i psa, kočky a fretky.
„Nejčastěji si lidé do balíčku cestovního pojištění k léčebným výlohám sjednávají připojištění úrazu. Pouze 14 procent si jich ale pojišťuje zavazadla a 11 procent právní ochranu,“ informovala Soňa Šmůlová z ČS. Třetina smluv je sjednávána na tři až pět dní, každá osmá smlouva je na týden, a na dobu 12 až 15 dnů se pojišťuje necelých pět procent klientů.
„Po stagnaci v loňském roce se letos prodej individuálního cestovního pojištění zase zvyšuje. Za prvních pět měsíců letošního roku se oproti stejnému období loni zvýšil zhruba o čtyři procenta,“ uvedl Vít Janouch z ČSOB Pojišťovny.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.