« Zpět

Úraz na chodníku: bude odškodné?

| 10. března 2010 - 10:27 | Zprávy | Neživotní pojištění

Už devatenáct lidí se tuto zimu obrátilo na magistrát v Hradci Králové se žádostí o náhradu škody kvůli úrazům na neuklizených komunikacích. „Většinou se jedná o zlomeniny,“ uvedl mluvčí hradeckého magistrátu Václav Svoboda. Žádostí o odškodnění za zranění způsobené pádem na chodníku dosud hradecká radnice zaznamenávala kolem deseti ročně.

Už desítky lidí se tuto zimu obrátily na radnice v Královéhradeckém kraji se žádostmi o odškodné za úrazy na neuklizených chodnících. Samosprávy jsou pro takové případy pojištěny, přesto zdaleka ne každý odškodnění opravdu získá.
Hradec Králové -
Lidé mohou žádat o bolestné i o ušlý výdělek Lidé mohou chtít po radnici bolestné, a to podle toho, jak zranění posoudí lékař. Nemohou-li kvůli úrazu pracovat, přísluší jim i úhrada ušlého výdělku. V takovém případě mají nárok na rozdíl mezi nemocenskou a platem. Pokud zranění zanechá trvalé následky, mohou postižení žádat i odškodnění kvůli sníženému společenskému uplatnění.
Město je pro takové případy pojištěno a výše odškodného se pohybuje v tisících až desetitisících korun. Záleží však na konkrétním případě.
Lidé mohou žádat i náhradu za věci, které se jim při pádu na chodníku poškodily. Takových žádostí je prý zatím minimum. „Řešíme teď jednu žádost o náhradu škody uplatňovanou s ročním zpožděním. To je hodně dlouho, proto žadatel pravděpodobně nebude schopen prokázat, že k poškození došlo právě pádem na chodníku,“ řekl Svoboda. Dodal, že muž požaduje náhradu škody za rozbití značkových hodinek.
K žádosti o úhradu škody není podle Svobody zapotřebí žádný formulář. Lidé nehodu popíší vlastními slovy, ale musí co nejpřesněji vylíčit, jak k ní došlo, aby úředníci mohli žádost co nejlépe posoudit.
Zhruba polovinu žádostí o odškodné hradecký magistrát zamítá. Města a obce sice mají za úklid chodníků odpovědnost, avšak podle Svobody je v občanském zákoníku největší důraz kladen na chodce. Hlavně oni prý mají dávat pozor, kam vstupují. Město nese odpovědnost především za nahodilý stav, tedy za takový, který chodec nemohl očekávat.
Také v ostatních větších městech Královéhradeckého kraje v posledních týdnech žádostí o odškodnění za úrazy na neuklizených chodnících přibylo. Žadatelé většinou přicházejí na úřady s určitým zpožděním, protože nejdřív se soustředí na léčbu zranění. Na radnici v Rychnově nad Kněžnou se zatím se žádostí o náhradu škody obrátilo osm lidí. Většinou si na neuklizených chodnících zlomili ruku, nohu nebo si způsobili pohmožděniny. „Mám dojem, že tady byl i jeden prasklý obratel bederní páteře,“ řekl Miloslav Trejtnar z odboru správy majetku města na rychnovské radnici. Dodal, že žádostí o odškodnění může být ještě víc.
Při žádosti o náhradu škody úředníci zdokumentují, kdy a jak se úraz stal a jaký byl v tu dobu stav chodníku. „Je-li to druhý třetí den po úrazu, stav chodníku bývá většinou podobný jako při úrazu. Pokud ale žadatelé přijdou za měsíc, za dva, bývá to složitější. Přesto se snažíme získat co nejvíc důkazů,“ dodal Trejtnar.
Žadatelé mohou využít i případné svědky. Všechny podklady úředníci předávají makléřce, která město ve vztahu s pojišťovnou zastupuje.
Městský úřad v Náchodě od prosince obdržel devět žádostí o úhradu škody. „Většinou se jednalo o poranění rukou, v jednom případě o poranění nohy,“ řekla mluvčí náchodské radnice Nina Adlofová. Také Náchod je pro tyto případy pojištěn.
Radnice v Trutnově zatím řeší dva případy, stejný počet žádostí obdržela za celý loňský rok. „Město se o chodníky docela stará, proto jsou úrazy spíše výjimečné a nebývá to nic závažného,“ řekl vedoucí majetkového odboru na trutnovské radnice Petr Kučera.
Česká pojišťovna zaznamenala zatím na třicet zranění na chodnících. „Toto číslo rozhodně není konečné, protože někteří zranění se teprve zotavují a pojistnou událost nahlásí až po ukončení léčby. Nejčastějšími úrazy byly vymknutí kolene nebo kotníku, naraženiny a zlomeniny. Konečná čísla za zimu budou k dispozici zhruba na přelomu dubna a května,“ řekl mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. Dodal, že žádný těžký úraz, nebo dokonce úmrtí pojišťovna v kraji nezaznamenala.
V úvahu připadá i náhrada za poškození auta Lidé požadují i náhradu za auta poškozená pádem sněhu či ledu ze střech. Zatímco v Rychnově nad Kněžnou zaznamenali jeden případ, kdy rampouchy padající ze střechy tamní školy poškodily čelní sklo osobního vozu, v Hradci Králové se na město obrátili už čtyři majitelé aut. Některým padající led či sníh poničily vozy, jiným se utrhl výfuk ve vyjetých kolejích. „U budov stejně jako u komunikací se nejdřív zkoumá, jestli patří městu,“ uvedl Svoboda. V případě utržených výfuků je prý náhrada sporná. Pokud řidič auto poškodí na komunikaci patřící městu, která je označena jako v zimě neudržovaná, s největší pravděpodobností se žádostí neuspěje. escortzone.co.nz
Česká pojišťovna od začátku sněhové kalamity v kraji zaznamenala asi třicet aut poškozených sněhem padajícím ze ze střech.
Mnohá města a obce si tuto zimy poprvé vyzkoušely, jaké to je starat se o všechny chodníky v jejich majetku. Podle zákona totiž musí nově úklid těchto komunikací zajišťovat. Do loňska měli tuto povinnost majitelé přilehlých domů. Například Hradec Králové se letos musel postarat o 400 kilometrů chodníků, což je oproti loňsku dvojnásobek. Protože všechny chodníky by zaměstnanci hradeckých technických služeb udržovat nestihli, rozmístili na mnoha místech ve městě cedule upozorňující, že se chodník neudržuje.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.