« Zpět

UNIQA: pojistných podvodů letos je zatím méně, ale za více peněz

| 22. července 2013 - 11:03 | Zprávy | Neživotní pojištění

Během prvních šesti měsíců 2013 šetřila UNIQA pojišťovna celkem 325 sporných pojistných událostí svých klientů. Nestandardních škod tak oproti stejnému loňskému období ubylo o 17 procent. Trestním řízením pokračovalo 123 případů. I přes pokles počtu podvodů meziročně stoupla hodnota pojistných událostí nahlášených s úmyslem obohatit se na úkor pojišťovny a ostatních klientů. Celkově byly prokázány podvody za 11,432 milionu korun, což bylo o 17 procent více než ve srovnatelném období loni. Největší nárůst registrovala UNIQA tentokrát v oblasti majetkových škod.

Z celkových 325 šetřených pokusů o pojistný podvod se tradičně nejvíce týkalo pojištění vozidel (194 případy, meziročně minus 12 %) s celkovou prokázanou hodnotou ve výši 4,317 milionu korun. Průměrná podvodně uplatněná škoda v tomto segmentu činila přes 22.000 korun. Převažují případy fingovaných dopravních nehod nebo upraveného průběhu nehod, a dále nestandardní legalizace vozidel a manipulace s jejich ochrannými znaky.
 
Co do výše prokázané hodnoty ovšem v prvním pololetí 2013 dominovaly majetkové škody. Jejich počet meziročně vzrostl téměř o čtvrtinu. Prokázaná hodnota podvodných nároků činila 5,424 milionu korun, což představuje strmý nárůst. Mezi těmito případy je nejvíce fingovaných a nadhodnocených bytových krádeží vloupáním. Zákazníci v několika případech uplatnili fiktivní škody v řádu půlmilionu korun i vyšším. Například jedna klientka požadovala náhradu za ukradené šperky, cennosti, drahou fototechniku a hudební aparaturu ze své domácnosti. Vzhledem k tomu, že dokumentace k údajně odcizeným předmětům se likvidátorům UNIQA nezdála, pátrali experti dále a zjistili, že u této klientky byla nařízena a provedena před několika týdny exekuce, během níž ovšem tyto předměty v domácnosti prokazatelně nebyly, protože by bývaly byly zaevidovány a zabaveny.
 
Oblast pojištění přerušení provozu a pojištění přepravy vykazuje poměrně setrvalý stav. Pokles byl vykázán u segmentu pojištění osob, kde ubylo meziročně 34 % případů. I tak se přišlo v této sféře na podvody ve výši 1,1 milionu korun.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.