« Zpět

Uhradí nejen nabourané auto, ale i plot

| 4. listopadu 2009 - 11:28 | Zprávy | Neživotní pojištění

Můžete se za volantem chovat sebeodpovědněji, ale v každém případě je potřeba počítat s tím, že řízení automobilu je v mnoha ohledech rizikovou činností. Stačí chvilková nepozornost nebo špatný odhad situace - a můžete se stát viníkem dopravní nehody. Následky mohou být různé, od nejhorších v podobě smrti či zranění až po ty menší, které lze snadno vyčíslit.

Povinné ručení je institut, který chrání jak viníka nehody, tak poškozeného. Je vymahatelné a na silnice přináší jistotu

Každopádně mohou být následky nehody obrovské. Právě před nimi kryje každého řidiče speciální druh pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla, pro něž se vžilo kratší označení povinné ručení. Právě z něj pojišťovny v případě nehody nebo jiné podobné události hradí škody vzniklé poškozenému, kterým nemusí být pouze motorista, ale například také majitel plotu, který byl při nehodě zničen.
Povinné ručení je zákonnou povinností každého řidiče a je zárukou, že řešení nehod na silnicích je méně stresující záležitostí, která minimalizuje její dopady jak na jejího samotného viníka, tak především na toho, kdo nehodu nezpůsobil.
Povinná ručení jednotlivých pojišťoven se od sebe liší limitem maximálního plnění. Nejnižší limit pojistného plnění je stanoven na 35 milionů korun. Některé pojišťovny však standardně nabízejí limity vyšší, případně umožňují, aby si zákazník za zvýšení limitů připlatil.
Tím ale odlišnosti povinných ručení jednotlivých pojišťoven nekončí. V rámci konkurenčního boje jednotlivé pojišťovací ústavy nabízejí jako bonus různá pojištění, mezi která patří například pojištění skel vozu, úrazové pojištění posádky nebo asistenční služby. Zajímavostí je také k povinnému ručení připojené pojištění právní ochrany.
Kdo nezaplatí, hradí vše a v plné výši z vlastní kapsy Mnoho řidičů u svých automobilů povinné ručení stále uzavřené nemá. Tím se samozřejmě vystavují postihům, které byly od prvního ledna letošního roku značně zpřísněny, ale současně také značným následkům v případě způsobení nehody. Způsobí-li automobil bez povinného ručení nehodu, je jeho řidič povinen uhradit veškeré škody na zdraví i majetku, které způsobil, sám. Že se může jednat o miliony, asi není potřeba zdůrazňovat.
Samotné vyplacení náhrady poškozenému zajistí Česká kancelář pojistitelů z takzvaného garančního fondu a právě ta současně začne tyto prostředky na viníkovi nehody vymáhat. ČKP uvádí, že se jí při tomto vymáhání opravdu daří - dosahuje v tomto směru úspěšnosti celých 95 procent.
Zelená karta bez podpisu neplatí Jediným uznávaným univerzálním dokladem o uzavření povinného ručení je zelená karta, kterou pojišťovna obvykle doručuje pojistníkovi poštou. Jedná se o mezinárodně uznávaný doklad, který musí mít řidič u sebe nejen při jízdách po území ČR, ale i v zahraničí.
Na zelené kartě jsou vypsány informace o daném vozidle včetně jeho registrační značky, které samozřejmě musejí odpovídat reálnému stavu vozu. V případě, že tedy například dojde k výměně registrační značky, je potřeba tuto skutečnost pojišťovně nahlásit a ta vystaví novou zelenou kartu.
Na každé zelené kartě je také kolonka s podpisem, kterou je nutné vyplnit a tím stvrdit souhlas s podmínkami, které jsou na ní uvedeny. Jinak zelená karta nenabude své platnosti.
Povinné ručení se vždy sjednává na 365 dní Povinné ručení se uzavírá obvykle na jeden rok, tedy 365 dní. Pokud uzavřete toto pojištění například 4. listopadu, pak platí do 3. listopadu následujícího roku. Často se povinné ručení uzavírá na dobu neurčitou. V tom případě pojišťovny pojištěnému po roce posílají novou zelenou kartu a současně zpravidla také novou cenu povinného ručení. Povinné ručení je ale možné sjednat také na kratší dobu, podle konkrétní potřeby.
Samotné uzavření je velmi snadnou záležitostí a lze je provést několika způsoby. Nejjednodušší je přímo z domova přes internet (buď přímo na stránkách některé z pojišťoven nebo na některém ze specializovaných serverů), kde stačí vyplnit přednastavený formulář a zaplatit. Poté poštou přijde doklad o povinném ručení, kterým je právě zelená karta.
Další možností je sjednání pojištění přímo na pobočce některé z pojišťoven. K tomu je třeba mít doklad totožnosti a technický průkaz k danému vozidlu. Povinné ručení lze sjednat také na mnoha dalších obchodních místech, která jsou umístěna například na dopravních inspektorátech nebo u velkých stanic technické kontroly.
Při změně povinného ručení je třeba rychle sjednat nové Konkurence mezi pojišťovnami a způsob, jakým určují výši povinného ručení, by měl každého, kdo chce ušetřit, ponouknout k úvaze, jestli má vzhledem ke všem sledovaným parametrům opravdu tu nejvýhodnější smlouvu a jestli by nestálo za to uvažovat o změně. Nejčastěji o ní majitelé vozů začnou vážně přemýšlet poté, co jim domů spolu se zelenou kartou přijde cenový návrh na další rok - a zpravidla s vyšší cenou.
Jaký je správný postup?
V případě, že nesouhlasíte s navrženou cenou povinného ručení, je potřeba tuto skutečnost pojišťovně písemnou formou nebo na pobočce sdělit do jednoho měsíce od obdržení cenového výměru. Pokud pak dojde ke zrušení smlouvy, nesmíte zapomenout na sjednání nové. Mělo by se tak stát do čtrnácti dnů od skončení platnosti zrušeného povinného ručení. V případě, že to nestihnete a nedáte registrační značku svého vozu do tzv. depozitu, hrozí vám značné pokuty, které začaly platit na počátku letošního roku.
Zrušení povinného ručení je možné několika způsoby. Standardně ale platí, že je potřeba nejméně šest týdnů před koncem pojistného období zaslat pojišťovně žádost o zrušení. Počítejte ovšem s různými výpovědními lhůtami.
Povinné ručení také zaniká v případě převodu vozu na jiného majitele či jeho zničením. Musí o tom však být informována pojišťovna.
V každém případě by měl řidič pojišťovnu požádat o vystavení certifikátu, na němž je uvedena doba trvání pojištění a počet měsíců tzv. bezeškodního průběhu, který je prostředkem pro získání bonusů při sjednávání dalšího povinného ručení. Tato potvrzení jsou akceptována mezi pojišťovnami navzájem, takže při změně o bonus nepřijdete. Požádat o takovéto potvrzení je možné i zpětně, a to až po dobu pěti let.
Standardně lze bonus uplatnit pouze na jedno vozidlo, avšak právě letos přišlo několik pojišťoven s novinkou, kdy lze jediný bonus aplikovat až na tři automobily v rodině, což přináší významné snížení nákladů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.