« Zpět

Účet pro Matěje, Míšu a Mojmíra

| 3. listopadu 2011 - 12:25 | Zprávy | Neživotní pojištění

Matějovi z Prahy je osmnáct let a razítko na řidičském průkazu mu teprve zasychá. Ulicemi hlavního města hodlá mladík jezdit v rok staré Škodě Fabia, což dává dohromady jednu z nejdražších kombinací pro povinné ručení. Právě mladí nezkušení řidiči, nadto z metropole, si musí na pořízení zákonem vyžadovaného pojištění dát stranou nemalou částku. 

Matějovi z Prahy je osmnáct let a razítko na řidičském průkazu mu teprve zasychá. Ulicemi hlavního města hodlá mladík jezdit v rok staré Škodě Fabia, což dává dohromady jednu z nejdražších kombinací pro povinné ručení. Právě mladí nezkušení řidiči, nadto z metropole, si musí na pořízení zákonem vyžadovaného pojištění dát stranou nemalou částku.
Potvrdila to aktuální sonda LN mezi největší poskytovatele povinného ručení. Matějův příklad posloužil jako jeden ze tří modelových typů pro porovnání nabídek, které jsou dostupné na trhu. Vůbec nejúspornější variantu dokázala vygenerovat Kooperativa, kde se částka jen těsně přehoupla přes čtyři tisíce korun. Na druhém konci nabídkové škály je více než pětkrát dražší možnost od Direct pojišťovny - její luxusní verze je k mání pro mladé řidiče za téměř 22 tisíc korun.
Rozdíl mezi zmíněnými povinnými ručeními je především ve „výbavě“: u nejlacinějšího modelu musí Matěj počítat, že dostane pouze nejzákladnější krytí, tedy minimální pojistný limit ve výši 35 milionů korun pro škodu na zdraví i škodu na majetku, k tomu zdarma připojištění proti živelním pohromám. To je ale plus, které řidiči po loňské zkušenosti, kdy kroupy poničily stovky aut v hlavním městě, určitě ocení.
Naopak u nadstandardního modelu získá navigaci, krytí škod po útocích vandalů či službu AutoHELP (postavenou na přímé likvidaci škod, která znamená, že při nehodě se veškeré papírování vyřídí v domácké pojišťovně), samozřejmostí jsou dvojnásobné limity ve výši 70 milionů korun na škody jak na majetku, tak na zdraví.
Mladé řidičce by stačilo něco přes tři tisíce Druhý z modelových příkladů sondy LN představuje pětatřicetiletá Míša z Plzně, která sedí za volantem pět let staré Škody Octavia. V průběhu řidičských zkušeností má za sebou jednu havárii, posledních 12 měsíců ale jezdila bez nehod.
Mladé ženě dokáže nejméně finančně náročnou nabídku poskytnout pojišťovna Generali - Míša by zaplatila jen něco málo přes tři tisíce. Opět ale k minimálním limitům krytí (35 milionů) může počítat jen s okleštěnými dalšími bonusy. Nejdražší model nabízí opět Direct, zajímavou alternativou může být i druhá nejdražší varianta z dílny pojišťovny Uniqa. U ní je možné si připlatit i za nezvykle vysoké limity plnění (150 milionů), pojištění proti odcizení vozu či krytí živelních událostí. Praktické bonusy pro seniory Třetí modelovou postavou je pan Mojmír, šedesátník z Klatov. Svojí třináct let starou Škodou Felicia (LN vybraly do modelových typů tři nejčastější vozy, jimiž jezdí čeští řidiči) jezdí už jen krátké vzdálenosti; proto také už dva roky neměl dopravní nehodu, ačkoli předtím v minulosti boural celkem třikrát.
Bez ohledu na bonusy, které by u své dosavadní pojišťovny nasbíral, by mu nejlaciněji vyšla nabídka České pojišťovny. Kromě základních limitů mu její povinné ručení nabízí i pro starší ročníky praktické doplňky: dovoz benzinu, pokud ve vozu dojde, či výměnu kola při náhlém defektu. Nejdražší variantu by dostal u Kooperativy. Za 8500 by Mojmír zvýšil limity na 100 milionů a za nezaviněnou nehodu by mu pojišťovna uhradila škodu v plné výši.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.