« Zpět

U povinného ručení se vyplatí zjistit více, než jen cenu

| 31. října 2011 - 11:43 | Zprávy | Neživotní pojištění

Už několik let trvá na trhu povinného ručení silná konkurence. V boji o klienty neustále klesají ceny. Profituje z toho samozřejmě zákazník, který dnes pořídí zákonem předepsaný produkt o desítky procent levněji než před pár lety – a to bez ohledu na vyježděný bonus, o malusu ani nemluvě, protože ten u nás prakticky nefunguje. 

Už několik let trvá na trhu povinného ručení silná konkurence. V boji o klienty neustále klesají ceny. Profituje z toho samozřejmě zákazník, který dnes pořídí zákonem předepsaný produkt o desítky procent levněji než před pár lety – a to bez ohledu na vyježděný bonus, o malusu ani nemluvě, protože ten u nás prakticky nefunguje.
Cena je ale jen jedním, i když zatím nejvýraznějším aspektem konkurenčního boje. Klientovi se vyplatí zjistit, co se za ní skrývá, zejména v oblasti asistenčních služeb pro motoristy.
Říká se, že v nouzi poznáš přítele. Na silnici platí, že teprve při nehodě anebo i poruše vozidla poznáš svoji pojišťovnu, a to právě prostřednictvím asistenčního servisu. Dvojnásob to platí, dojde-li k náhlé nepříjemnosti v zahraničí. Proto se na tuto oblast pojistitelé v posledních letech soustřeďují a snaží se přinést atraktivní plnění.
Zájem o lepší asistence roste
„Asistenční služby jsou součástí každého námi prodaného povinného ručení a havarijního pojištění už v základní ceně. Nicméně pro náročnější klienty jsme připraveni nabídnout i luxusnější verze, které v poslední době upřednostňuje více než 30 % nových klientů,“ uvádí Eva Svobodová, tisková mluvčí UNIQA pojišťovny, a dodává: „Po zavedení služby tzv. přímé likvidace škod zájem o lepší úroveň asistence dále roste.“
Oč vlastně jde u přímé likvidace škod? Pokud mne někdo naboural v minulosti, čekalo se, až škodu zlikviduje pojišťovna viníka, u níž měl sjednané povinné ručení. Já jako poškozený řidič jsem nemohl ovlivnit, jak vyřízení nároku proběhne.
Nyní stačí škodu nahlásit své pojišťovně, která pomůže ihned na místě – odtahem vozu do smluvního servisu a poskytnutím náhradního vozidla, aby řidič mohl pokračovat v cestě. Pojišťovna převezme likvidaci a náhradu si sama vypořádá s pojišťovnou viníka z jeho povinného ručení. A právě tyto služby zahrnují pojišťovny do svých nadstandardních asistenčních služeb, jejichž kvalitou chtějí ovlivnit rozhodnutí klienta o sjednání pojištění.
Pomoc i v zahraničí
Zatímco dříve zahrnovala asistence hlavně odtah vozidla po nehodě nebo organizační služby a telefonické konzultace, dnes se může motorista na svoji pojišťovnu spolehnout mnohem více. „Samozřejmá je právní podpora a zaplacení kauce v případě zadržení klienta v zahraničí, oprava vozidla na místě poruchy v ceně do 5000 korun, popřípadě úhrada ubytování v místě, trvá-li oprava vozu déle. UNIQA dále zajistí výměnu pneumatiky při defektu, dorazí na místo s pohonnými hmotami, když klientovi dojdou, anebo odemkne vůz, když si klient zabouchne klíčky v autě. Náhradní vozidlo po nehodě poskytneme až na 30 dnů. Postaráme se i o klienta, kterého na cestě postihlo odcizení vozidla nebo mu ho zničila náhlá živelní katastrofa. A samozřejmě zajistíme přímou likvidaci při nezaviněné škodě“, vypočítává Svobodová plnění z asistenčních služeb UNIQA pojišťovny KOMFORT.
SafeLine chrání majetek i zdraví
Pojišťovny však jdou v doplňování svých asistenčních produktů ještě dál. Nejde už jen o navyšování limitů, do nichž pojišťovna převezme úhradu nebo rozšiřování okruhu stávajících aktivit. Některé pojišťovny přišly s vyspělými produkty asistence, které chrání zdraví i majetek klientů doslova 24 hodin denně. Příkladem může být asistenční servis UNIQA SafeLine reprezentující nejvyšší laťku na trhu zavedený jako absolutní novinka minulý rok na podzim.
Díky instalaci palubní jednotky UNIQA SafeLine je vůz nepřetržitě hlídán z dispečinku. V případě nárazu auta při havárii se aktivuje nárazové čidlo a vysílá nouzový signál do centrály asistenčního servisu. Ta se spojí s pojištěným a nabídne pomoc. Nezdaří-li se kontakt, vyšle záchranu na místo rovnou.
V případě odcizení vozu je vůz bez problémů přes centrálu vystopován a za pomoci policie zajištěn. Kromě toho eviduje UNIQA SafeLine jako první na českém pojistném trhu rovněž ujeté kilometry a na jejich základě jednou ročně optimalizuje platbu pojistného jak v havarijním pojištění, tak i povinném ručení. Sváteční řidiči zaplatí méně, a to až o čtvrtinu.
„Ke sjednání speciálního servisu UNIQA SafeLine mohou vést různé motivy: například maminky s dětmi ve voze ocení zejména jistotu pomoci při nehodě, sváteční jezdci možnost ušetřit, majitelé drahých vozidel optimální ochranu před zloději na území celé Evropy. Dlouhodobé výsledky ukazují, že asi 97 % odcizených vozidel, která byla vybavena satelitním sledováním, se vrátí jejich majiteli,“ uvedla Svobodová.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.