« Zpět

U pojištění aut už nerozhoduje jen cena

| 21. února 2011 - 10:08 | Zprávy | Neživotní pojištění

Cena je sice stále dominantním faktorem při výběru pojištění motorového vozidla, ale už není jediným. Motoristé se při sjednávání povinného ručení a havarijního pojištění zajímají také o další věci. Vedle rychlosti likvidace je to zejména rozsah asistenčních služeb. 

Cena je sice stále dominantním faktorem při výběru pojištění motorového vozidla, ale už není jediným. Motoristé se při sjednávání povinného ručení a havarijního pojištění zajímají také o další věci. Vedle rychlosti likvidace je to zejména rozsah asistenčních služeb.
Kvalitu pojištění motorového vozidla řidiči poznají nejlépe až v okamžiku, kdy dojde k pojistné události. V takovém případě motoristé nejvíce ocení právě asistenční služby, které jsou součástí pojištění. Dvojnásob cenné jsou ale asistenční služby v případě, kdy se motoristům s jejich vozem něco přihodí v zahraničí.
Klienti díky asistencím získávají slušný komfort. „Asistenční služby jsou dostupné 24 hodin denně. Stačí jen, aby měl motorista sjednané povinné ručení nebo havarijní pojištění. Pomoc je pak klientům poskytována nejen při nehodách, ale i při poruše vozidla,“ uvedla Renata Svobodová, tisková mluvčí České podnikatelské pojišťovny (ČPP). Typickým příkladem asistence je podle ní oprava vozu na místě, vyproštění či odtah vozidla.
Podle Pavla Strapka, ředitele asistenčních služeb společnosti Global Assistance, si motoristé velmi rychle zvykají na pohodlí poskytovaných asistenčních služeb, které mají předplaceny v rámci pojištění motorového vozidla. „A to znamená více práce pro nás. Jen za uplynulý rok jsme zasahovali v téměř 60 tisících případech,“ uvedl Strapko. Proti roku 2009 je to zhruba o deset procent více.
Služeb společnosti Global Assistance využívají zejména klienti ČPP a pojišťovny Kooperativa. Nejčastěji přitom asistenční vozy vyjíždějí v letních a zimních měsících. „Například loni byl nejhorším měsícem prosinec, kdy jsme zasahovali celkem u 7544 případů“, dodal Strapko.
Asistenční služby hrají v pojišťovnictví čím dál zásadnější roli a lidé neváhají si za ně i připlatit. „Motoristům nabízíme tři varianty povinného ručení, které se vedle ceny a limitů plnění za škody odlišují právě rozsahem asistenčních služeb. Naprostá většina řidičů volí střední cenovou variantu. S ní získají asistenční služby nejen v Česku, ale i ve většině zemí Evropy,“ uvedla Svobodová.
Zájem lidí o dražší, zato ale kvalitnější, varianty povinného ručení není v poslední době na trhu vůbec výjimečným jevem. Povinné ručení už není jen o ceně, klienti očekávají také patřičný servis, kvalitu a rychlost v likvidaci pojistných událostí. I díky tomu patří povinné ručení mezi nejvíce konkurenční pojistné produkty.

Nabídnout něco navíc proti konkurenci

Stupňující se konkurenční tlak nutí pojišťovny stále hledat nové cesty, jak se dostat k zákazníkům. Úkol je zřejmý – nabídnout něco více než konkurence a tím získat nové klienty. A tak pojišťovny neváhají k základnímu pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla (povinnému ručení) nabídnout další pojistky – a to buď zdarma nebo za zajímavou cenu. Příkladem může být živelní pojištění (pojišťovna Kooperativa), pojištění střetu s divokou zvěří (Generali) či pojištění dopravních pokut (Slavia pojišťovna).
Snaha odlišit se panuje i u dobrovolného pojištění motorových vozidel – havarijního pojištění. To na rozdíl od povinného ručení není povinné a je pouze na motoristovi, zda si jej sjedná. Pojišťovny proto i zde musejí velmi pečlivě pracovat se zhýčkanými klienty a nabídnout jim srovnatelné výhody, na které jsou zvyklí u povinného ručení. Příkladem může být nabídka stejně vysokého bonusu u havarijního pojištění, jakého klient dosáhl u povinného ručení.
Tato nabídka má oslovit řidiče, kteří uvažují o havarijním pojištění a dosud platili pouze povinné ručení. Za normálních okolností by tito „nováčci“ startovali u havarijního pojištění se základní sazbou. Nárok na bonus by získali až za bezeškodní průběh – pět procent za každý rok, kdy nebourali (podobně jako je tomu u povinného ručení).
Přiznání bonusu z povinného ručení umožní motoristům rychleji, případně okamžitě se i v rámci havarijní pojistky dostat na nejvýhodnější cenovou variantu. Stejně jako u povinného ručení může maximální bonus u havarijního pojištění v případě nebourání dosáhnout 50 procent (za standardních okolností po deseti letech).
Je to právě havarijní pojištění, které se ve vnímání lidí často stává nadbytečné. Zvláště v situaci, kdy je rodinný finanční rozpočet napnutý a domácnosti hledají všechny možné cesty, jak snížit své výdaje. Řada lidí si vzpomene i na havarijní pojistku.
Základní skutečností, která motoristy navádí k úvahám o zrušení havarijní pojistky, je její dobrovolnost. Na rozdíl od povinného ručení záleží pouze na majiteli vozidla, zda svého „plechového miláčka“ nechá také havarijně pojistit. Zatímco povinné ručení kryje škody, které motoristé způsobí jiným motoristům, havarijní pojištění je pro případy, že si škodu způsobí řidiči sami (na svém voze). Vedle toho havarijní pojištění kryje také riziko krádeže vozidla, jeho poškození živelní událostí a v neposlední řadě řáděním vandalů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.