« Zpět

U Kooperativy rostl počet podvodů zejména v pojištění majetku

| 29. ledna 2013 - 13:51 | Zprávy | Neživotní pojištění

V roce 2012 detektivové Kooperativy prošetřovali téměř 900 pokusů o pojistný podvod. Odhalili 650 pojistných podvodů a uchráněná hodnota dosáhla výše 200 milionů Kč, což je obdobný výsledek, jako v roce 2011.

 

Největší výskyt pojistných podvodů je v Praze, na severní Moravě, Mostecku nebo Ústecku. K nejméně problematickým regionům z pohledu pojistných podvodů patří Východní Čechy.  
 
Oproti předchozím letům, kdy pojistným podvodům dominovaly podvody u pojištění motorových vozidel, šetřili detektivové pojišťovny Kooperativa obdobný počet případů také v pojištění majetku. Jednalo se zejména o fingované požáry, a to jak u soukromých osob, tak podnikatelů. Fingovaným požárem se mnohdy lidé snaží vyřešit svízelnou finanční situaci. Setkali jsme se například s požárem domu, který se velmi dlouho nemohl prodat. Klient si zřejmě myslel, že takto získá peníze snadněji.
 
Během letních měsíců také roste počet podvodů u pojištění léčebných výloh v zahraničí nebo odpovědnosti za škody. Každoročně evidujeme zhruba  tři desítky takových případů. Nejčastěji se setkáváme s případy fingovaných škod z odpovědnosti za škody – pády videotechniky, poškození jízdních kol nebo člunů. Výjimkou nejsou ani případy, kdy je pojišťovně předkládán falešný doklad za ošetření v zahraničí, ke kterému nedošlo nebo mělo jinou povahu (např. kosmetické operace). 
 
V poslední době se množí také podvody s uzavíráním smluv. Zaznamenali jsme například antidatování pojistných smluv při náhlých živelních událostech. Prakticky po každé kalamitě se několik takových zpětně sjednaných smluv objeví.  
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.