« Zpět

Trh povinného ručení vykazuje trvalý růst

| 16. prosince 2009 - 11:12 | Zprávy | Neživotní pojištění

Na 6,5 miliónu smluv o povinném ručení registrovala v polovině letošního roku Česká kancelář pojistitelů (ČAP). Jen během prvních šesti měsíců letošního roku se počet pojištěných vozidel zvýšil o 230 tisíc. Přes propady trhu patnáct členských pojišťoven ČAP, poskytujících povinné ručení, většinou vykázalo nárůsty pojistného kmene i v dalších letošních měsících. 

Na 6,5 miliónu smluv o povinném ručení registrovala v polovině letošního roku Česká kancelář pojistitelů (ČAP). Jen během prvních šesti měsíců letošního roku se počet pojištěných vozidel zvýšil o 230 tisíc. Přes propady trhu patnáct členských pojišťoven ČAP, poskytujících povinné ručení, většinou vykázalo nárůsty pojistného kmene i v dalších letošních měsících. Přispěla k tomu i zejména kampaň proti neplatičům povinného ručení. Majitelé nepojištěných vozidel je většinou buď vyřazují z evidence, nebo za ně už platí.
Sázka na produkty
Varianta pro neplatiče, denní platby do garančního fondu ČKP, u osobních vozů ve výši 50 až 70 korun, je pro řidiče drahá, i když dosud na konto tohoto fondu přibylo přes 50 miliónů korun.
Největšími přírůstky se letos v povinném ručení vykazuje Česká podnikatelská pojišťovna, od ledna jí přibylo na 90 tisíc vozů. Jak sdělila mluvčí Renata Svobodová, na konci třetího čtvrtletí registroval pojistný kmen ČPP přes 920 tisíc smluv. Podle ní za tím stojí možnost uzavírat v rámci jedné smlouvy povinné ručení, havarijní pojištění a další doplňková pojištění.
Od začátku roku pozoruje nárůst počtu klientů i pojišťovna Kooperativa. „Za tímto nárůstem stojí z našeho pohledu důslednější kontrola nad placením povinného ručení a také pojištění živelních událostí, které nabízíme jako unikátní produkt,“ dodává mluvčí Marek Vích.
Vyberte si a on-line pořidtě povinné ručení zde
„V oblasti pojištění motorových vozidel vykazujeme stabilní růst, který plynule navazuje na předcházející léta,“ sdělil tiskový mluvčí Generali Jiří Cívka. Doplnil, že je to i výsledek toho, že pojišťovna sází na vyvážené portfolio pojistných smluv, umožňující efektivní rozložení rizika.
Podobně hovoří i mluvčí Uniqa Eva Svobodová, podle níž kmen povinného ručení této pojišťovny letos zaznamenává setrvalý růst.
S více než dvěma milióny smluv stále domácímu trhu dominuje Česká pojišťovna. „Počty pojištěných vozidel se mění v průběhu roku pouze nepatrně,“ říká mluvčí Václav Bálek. „Už delší dobu je zřejmé, že tento trh je vyrovnaný a k žádným dramatickým výkyvům na něm nedochází.“
Největší poskytovatelé povinného ručení
Česká pojišťovna 2 095 481
Kooperativa 1 404 690
ČPP 900 543
Allianz 608 872
Generali 604 671
ČSOB Pojišťovna 356 288
Uniqa 192 728
Triglav 151 627
Wüstenrot 55 291
Direct 42 508
Pozn.: stav k 30. červnu 2009 Zdroj: Česká kancelář pojistitelů

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.