« Zpět

Stoupá počet případů vymyšlených přepadení cizinců

| 25. listopadu 2011 - 11:23 | Zprávy | Neživotní pojištění

Pavel DUMBROVSKÝ, moderátor - Pražská policie se čím dál častěji zabývá případy, kdy si cizinci vymyslí přepadení a chtějí po policii potvrzení, že jim lupiči ukradli věci za desítky tisíc korun. Pak vymáhají škodu po pojišťovně. 

Pavel DUMBROVSKÝ, moderátor -------------------- Pražská policie se čím dál častěji zabývá případy, kdy si cizinci vymyslí přepadení a chtějí po policii potvrzení, že jim lupiči ukradli věci za desítky tisíc korun. Pak vymáhají škodu po pojišťovně. Podle odborníků takových případů přibývá i kvůli špatné pověsti, jakou naše hlavní město u turistů má.
Ondřej ŠPALEK, redaktor
--------------------
Přijeli do Prahy na jeden den, prošli památky, udělali si hezký večer. Zakončili ho drinkem v baru. Cestou do hotelu je ale někdo přepadl. Kriminální scénář i této dvojice Rakušanů. K přepadení mělo dojít, když se dvojice vracela z baru. Lupiči s nožem v ruce prý turisty donutili k vydání kabelky s cennostmi za asi 100 tisíc korun. Rakušani ovšem netušili, že je poblíž baru natočila bezpečnostní kamera. Policisté tak lehce poznali, že si vymýšlejí. Na procházce a v podniku totiž byla dvojice bez kabelky. Ta ležela v hotelu na pokoji. Zavadlo s údajnými cennostmi má žena přes rameno pouze odpoledne při přihlášení a druhý den při odhlášení v hotelu. Než se záběry z kamer dostaly k policistům, byli Rakušané za hranicemi i s potvrzením o přepadení.

Radek MUDROCH, kriminalista, Praha I
--------------------
Předpokládáme, že s tímto podezřením půjdou na rakouskou pojišťovnu, kde budou uplatňovat náhradu škody, protože tito cizinci většinou bývají pojištění proti loupeži.

Ondřej ŠPALEK, redaktor
--------------------
Policisté případ předali rakouským kolegům. V poslední době řeší podobných desítky. Podle odborníků je to hlavně tím, jakou má Praha pověst. Varování před kriminálními živly najdete v každém prospektu. Zahraniční cestovky na ně upozorňují své klienty.

Tomio OKAMURA, Asociace českých cestovních kanceláří a agentur
--------------------
Je zcela jasné, že si to vyhlídli i různí zahraniční turisté, že u nás není vše pod kontrolou a potom celé situace zneužívají.

Tomáš HULAN, mluvčí Policie ČR, Praha
--------------------
Těmto osobám hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun nebo stíhání pro křivou výpověď.

Ondřej ŠPALEK, redaktor
--------------------
Pokud se ovšem podaří lež odhalit, a to nebývá jednoduché.

Jiří CÍVKA, mluvčí pojišťovny
--------------------
Pojišťovny na podobných případech, protože se jedná o pojistný podvod, spolupracují na jejich odhalování jak na národní, tak mezinárodní úrovni.

Ondřej ŠPALEK, redaktor
--------------------
Každý rok je v Praze nahlášeno zhruba tisíc loupežných přepadení. Až 30 procent případů je podle policistů vymyšlených. U cizinců je prý procento ještě mnohem vyšší. Ondřej Špalek, televize Nova.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.