« Zpět

Sopky mění cestovní pojištění

| 24. května 2010 - 9:33 | Zprávy | Neživotní pojištění

V rámci speciálního pojištění Pláž Generali nabídne úhradu nákladů na prodloužení pobytu v případě zrušených odletů i ochranu proti komplikacím, které způsobí občanské nepokoje. Takové pojištění ocení například zájemci o dovolenou v Řecku nebo Thajsku. „Pojištění Pláž nabídneme už pro letošní letní sezonu, v současnosti ještě probíhají poslední úpravy konkrétních podmínek,“ vysvětluje Jiří Cívka, tiskový mluvčí Generali Pojišťovny. Uniqa jako novinku nabízí bezplatné prodloužení cestovního pojištění v případě, že řádění živlů zabrání pojištěným klientům ve včasném návratu domů.

Generali a Uniqa platí i finanční ztráty způsobené řáděním živlů - probuzení islandské sopky může za největší novinku v cestovním pojištění. Pojišťovny Generali a Uniqa do něj totiž v reakci na chrlení popela, jež ochromilo celou Evropu, zahrnuly i rizika řádění přírodních živlů.

na platebních kartách jsou nižší limity
Nabídka cestovního pojištění na českém trhu zahrnuje produkty nejméně patnácti pojišťoven. Ty nabízejí různé varianty pojištění, které se výrazně liší cenou a kvalitou.
Cestovatelé mohou navíc využít i nabídku cestovního pojištění k platebním kartám. Pojištění je v ceně vedení platební karty pouze u dražších variant typu zlatých a platinových karet. Téměř ke všem platebním kartám lze ale levně pojištění dokoupit. Stejně tak je možné přikoupit za několik desetikorun měsíčně pojištění pro celou rodinu.
Pořiďte si cestovní pojištění on-line zde
„Pojištění je v ceně všech našich embossovaných karet a zahrnuje i pojištění pro rekreační sporty včetně lyžování,“ říká Martina Lambert, marketingová ředitelka LBBW Bank.
Lákavá představa cestovního pojištění zdarma ale může narazit na tvrdou realitu. Klient totiž při výběru nejlevnějšího pojištění nemusí zjistit, že ho taková pojistka dostatečně neochrání. Hlavním rizikem jsou nízké limity pojistného krytí a takzvané výluky. Zatímco většina samostatných cestovních pojištění i v nejlevnější verzi nabízí úhradu nákladů na zdravotní péči v hodnotě alespoň 1,5 milionu korun, u bankovních karet je nejběžnější limit milion korun. U bankovního pojištění i specializovaného cestovního pojištění je potom nutné hledat produkt, který odpovídá záměrům cestovatele, aby v případě zranění na dovolené nenarazil na výluky.
ověřte si, který sport máte pojištěný
Nejčastěji jsou z pojištění vyloučeny náklady na léčbu zranění při sportech. Největší rozdíly v tom, co pojistka kryje, jsou přitom právě v základních variantách nejlevnějšího pojištění. Nutné je proto kromě ceny studovat i smluvní podmínky. Pojišťovny ale v rámci boje o zákazníky začínají i do základních variant pojištění začleňovat alespoň běžné sportovní aktivity, jako je jízda na kole, lyžování nebo šnorchlování.
Nově do svého cestovního pojištění zahrnula například Uniqa jízdu na vodním skútru nebo potápění. U jízdy na kole je ale nutné často rozlišit jízdu po značených cestách a „extrémní“ jízdy v lesích a po horských cestách. „Pokud klient provozuje rizikové sporty či jiné neobvyklé aktivity, měl by si zjistit, zda je jeho sport pojistitelným“ radí Pavla Paseková, tisková mluvčí pojišťovny Allianz. Návštěvě pojišťovny nebo více pojišťoven se nevyhnou ani zákazníci, kteří chtějí zdolávat velehory v rámci expedičních cest.
Pojištění zásahu horské služby, pokud nedojde ke zranění, si klient musí u některých pojišťoven hradit sám, záleží na konkrétním zásahu a pojistných podmínkách. Ale například Allianz nabízí proplacení zásahu horské služby i bez návaznosti na lékařskou péči. U jiných pojišťoven se dá výjezd záchranářů připojistit. Ideální je při aktivní dovolené zejména na horách vybírat pro jistotu z dražších produktů nebo kombinovat několik různých pojištění. Vhodné je cestovní pojištěn doplnit například o pojištění, které získávají všichni členové spolku Österreichischer Alpenverein po zaplacení ročního členského poplatku ve výši 1490 korun. Toto pojištění platí celosvětově i pro turistiku ve velehorách do nadmořské výšky 6000 metrů po celý kalendářní rok. Pojištění nabízí vysoké krytí na převoz, záchranné akce nebo pojištění právní ochrany. Jeho výraznou nevýhodou je ale nízká částka na proplacení lékařské péče, která dosahuje výše 7500 euro, tedy přibližně 200 tisíc korun.
bez konzultace s asistenční službou nic nepodepisujte Kromě uhrazení léčebných výloh v zahraničí nabízejí pojišťovny u cestovního pojištění i další služby. Stále větší důraz kladou, stejně jako u povinného ručení nebo pojištění domácnosti, na asistenční služby. Po každém úrazu nebo při zdravotních potížích v zahraničí by tak měl po zavolání místní záchranky následovat hovor s asistenční službou.
V cizině, kde se klient pojišťovny ani jeho blízcí nedomluví, je možné nejprve zavolat asistenční službu, která hovor se záchrankou vyřídí a doporučí i vhodné lékařské zařízení. „Asistenční služba zajistí všechny potřebné informace i potřebnou péči. Navíc není rozumné ani bezpečné, aby klient bez konzultace s asistenční službou podepisoval jakákoliv prohlášení nebo policejní zprávy, pokud jim stoprocentně nerozumí,“ upozorňuje Monika Klucová, mluvčí Komerční pojišťovny ze skupiny Komerční banky.
Pojištění zodpovědnosti za škodu je u dražších variant Další obvyklou složkou cestovního pojištění, zejména u dražších variant, je pojištění zodpovědnosti za způsobenou škodu na majetku či zdraví. Tuto část pojistky je možné uplatnit například u neúmyslného poškození vybavení hotelu, ale také pro náhradu nákladů na zdravotní péči o někoho jiného, pokud ho například srazíte na kole nebo na sjezdovce. „Pojištění zodpovědnosti je pro klienty důležité. Evidujeme případy, kdy lidé bez tohoto připojištění museli uhradit škodu ve výši až několika statisíců korun,“ upozorňuje Roman Sznapka, produktový manažer pojišťovny Triglav.
Do cestovního pojištění patří také pojištění zavazadel či sportovního vybavení. Krytí ztráty vybavení nabízejí většinou dražší pojistné produkty a výše náhrad se pohybuje nejčastěji pod dvaceti tisíci korunami. V mnoha případech je navíc nutné prokázat, že v případě krádeže musel zloděj překonat nějakou překážku.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.