« Zpět

Škody z letních bouřek jdou už teď do desítek miliónů

| 15. července 2011 - 10:30 | Zprávy | Neživotní pojištění

Jak postupovat při škodě po bouřce či krupobití? Škody z posledních letních bouřek a krup jdou už do desítek miliónů korun, a to ještě léto zdaleka neskončilo. Ani účty z posledního řádění živlů nejsou u pojišťoven uzavřeny, neboť postižení škody hlásí se zpožděním. Třeba proto, že jsou na dovolené, teď se vracejí a nacházejí své domovy poničené.

Jak postupovat při škodě po bouřce či krupobití? Škody z posledních letních bouřek a krup jdou už do desítek miliónů korun, a to ještě léto zdaleka neskončilo. Ani účty z posledního řádění živlů nejsou u pojišťoven uzavřeny, neboť postižení škody hlásí se zpožděním. Třeba proto, že jsou na dovolené, teď se vracejí a nacházejí své domovy poničené.
„Ke čtvrtku máme z občanského pojištění hlášeno téměř 800 škod zhruba za 19 miliónů se vznikem v sobotu 9. a v neděli 10. července. Nejvíce naše klienty potrápily kroupy, které způsobily 350 škod zhruba za dvanáct miliónů korun převážně v jižních Čechách,“ informoval Právo Tomáš Zavoral z České pojišťovny.Z krupobití pak eviduje kromě škod na autech také na majetku zemědělců za dalších více než 14 miliónů. Co se týká středečních bouřek, přibylo zatím u ČP 200 škod zhruba za čtyři milióny, nicméně počty hlášení stále rostou.
Nejsou ukončeny likvidace a výplaty poškozeným z jedné bouřky, a už lidí trápí další přívaly krup a vichřice. I když při bouřce udeří do jednoho místa dvakrát, bylo již opraveno, ale znovu jej živly poškodily, neměl by to být při výplatě plnění problém.
„Po středeční bouřce nám jen v průběhu následujícího dne klienti nahlásili již 120 škod. Nejvíce jich registrujeme v okolí Prachatic, Klatov, Strakonic a Příbrami. Nejčastěji je způsobil úder blesku nebo vichřice,“ informoval Milan Káňa z Kooperativy.
Úder blesku poškodil i kulturní památku – Klostermannovu chatu na Modravě. Tato historická dřevěná chata prošla před sedmi lety kompletní rekonstrukcí. Blesk naštěstí nezpůsobil požár, přesto vážně poškodil elektroinstalaci a elektroniku. Celková výše škody přesáhne velmi pravděpodobně 100 tisíc korun.
Víkendové bouřky přinesly jen Kooperativě téměř 700 škod za 25 miliónů. Přes 450 vozidel bylo poškozeno kroupami, u budov pojišťovna eviduje nejčastěji poškozené střechy. „Celkem v posledním týdnu živly způsobily našim klientům přes 800 škod za 30 miliónů,“ dodal Káňa.
Mnohamiliónové odškodné bude vyplácet svým klientům také Allianz. „Některé oblasti Českých Budějovic zažily to, co potkalo loni v srpnu řadu motoristů z Prahy,“ řekl Václav Bálek z této pojišťovny.
Jihočeši zatím Allianz oznámili 119 škod za 6,8 miliónu. Obyvatelé Prahy a středních Čech téměř 80 škod za bezmála čtyři milióny korun.
„Vzhledem k době dovolených ale budou lidé objevovat a hlásit škody z uplynulého víkendu také v následujících týdnech,“ upozornil Bálek.
Podle něho na likvidaci škod nemá vliv, zda byl či nebyl na domě hromosvod. Podstatné je kolaudační rozhodnutí.
„V pojistných podmínkách vyloženě pojmenovaný hromosvod nemáme, neboť nyní by bez něj ani kolaudační řízení nemohlo proběhnout,“ upozornil.
Zároveň se lidé ptají, z čeho je hrazena škoda, když třeba uvolněná střecha zničí sousedovo auto. Jde to z vaší pojistky domácnosti. Horší je, když trosky z vaší střechy zničí vaše auto; to mohou některé pojišťovny považovat za výluku a škodu neproplatit nebo citelně krátit.
***

Oznamte pojistnou událost pojišťovně, stačí telefonicky. Pokud máte fotoaparát, zdokumentujte stav své nemovitosti/auta i poškozené movité věci. Nemáte-li fotoaparát, začněte uklízet a poškozené věci shromážděte na jedno místo, kde je zdokumentuje mobilní technik. Zabraňte vzniku další škody. Zpracujte seznam poškozených věcí s uvedením jejich ceny a stáří. Prohlídku urychlíte také tím, že shromáždíte doklady a účty od těchto věcí. Zdroj: Alianz

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.