« Zpět

Situace na Ukrajině a v Rusku ovlivní i letní dovolené Čechů

| 2. června 2014 - 10:10 | Zprávy | Neživotní pojištění

Politicko-ekonomická situace na Ukrajině a klesající rubl mohou letos zasáhnout i do letních dovolených. Předpokládá to ERV Evropská pojišťovna. Méně ruských a ukrajinských turistů podle ní může znamenat zlevnění zájezdů na poslední chvíli.

„Vzhledem k politické a ekonomické situaci v Rusku a na Ukrajině se dá předpokládat, že v létě vycestuje méně ruských turistů, a nezaplní tak nasmlouvané kapacity,“ říká ředitel obchodu a marketingu ERV Evropské pojišťovny Ondřej Rušikvas a dodává: „K poklesu zřejmě dojde hlavně v Egyptě a Turecku, s nimiž má Rusko bezvízový styk.“ Pro české cestovní kanceláře by to mohlo znamenat získání kvalitnějších a levnějších ubytovacích kapacit a pro naše turisty levnější last minute zájezdy. Zatím ale platí, že cestovní kanceláře meziročně zdražily zájezdy až o desetinu, a to především kvůli skokovému poklesu kurzu koruny. „To zdražení bylo nutné, bez něj by hrozila nestabilita celého trhu,“ vysvětluje Ondřej Rušikvas.
 
Češi kupují letní dovolené už v prosinci
Jednoznačným trendem letošního roku je posun nákupu letní dovolené. First momenty na léto 2014 začaly cestovní kanceláře nabízet už v prosinci. „Kopírujeme tak v podstatě západní Evropu, celkově ale neočekáváme, že se prodá více dovolených než vloni, jde jen o jiné rozložení nákupu zájezdů v čase,“ říká Ondřej Rušikvas z ERV Evropské.
 
Prim začínají hrát velké cestovní kanceláře, které lákají především na širší výběr a levnější ceny. S cestovkou jeden na letní dovolenou 52 % Čechů, stejně tolik lidí si kupuje dovolenou přes internet. Průměrná doba letní dovolené se lehce zvýšila na 8 a půl dne.
 
Největší nárůst turistů hlásí Turecko
Nejvíc Čechů jezdí každoročně do Chorvatska (797.000). Z letních destinací pak následuje Řecko (339.000), Turecko (280.000) a Španělsko (185.000). „Turecko je zároveň skokanem loňského roku, přijelo sem o 78.000 více Čechů víc než v roce 2012. Nejvíce si meziročně polepšilo Tunisko, kde strávilo dovolenou o 42 % více českých turistů. Největším propadákem je naopak Egypt, kam se vydalo 122.000 českých turistů, což je v meziročním srovnání o celou  polovinu méně,“ komentuje žebříček destinací obchodní ředitel ERV Evropské pojišťovny Ondřej Rušikvas. U Egypta se podle něj ale dá očekávat, že své ztráty v létě o něco zmírní.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.