« Zpět

Sedm tipů pro levnější povinné ručení

| 5. listopadu 2009 - 11:02 | Zprávy | Neživotní pojištění

Kdo by nechtěl, v době hospodářské krize dvojnásob, ušetřit tisícovku ročně. Dá se to i u plateb, které musíte uhradit krize nekrize. Jednou z nich je i pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla, takzvané povinné ručení.

Kdo by nechtěl, v době hospodářské krize dvojnásob, ušetřit tisícovku ročně. Dá se to i u plateb, které musíte uhradit krize nekrize. Jednou z nich je i pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla, takzvané povinné ručení.
1. Předejte si bonus v rodině
Novinkou posledního roku je možnost převést si bonus od rodinného příslušníka. Ten, kdo si koupí první auto a začínal by s nulovým bonusem, může mít rovnou až poloviční slevu třeba od tatínka. Ale pozor na podmínky, třeba u Generali pojišťovny a Wüstenrot se při nehodě bere sleva ze všech smluv v rodině.
2. Do konce roku pořídíte výhodněji
Kdo uvažuje, že pojišťovnu vymění, měl by si pospíšit. Smlouvy uzavřené do konce roku, i když budou platit třeba až od února, získáte za stávající cenu. Navíc na podzim přicházejí už tradičně i slevy a akční nabídky.
Dnes už však neplatí absolutně, že by pojišťovny měnily sazby jen počátkem roku. S oblibou nové (vyšší) ceny vyhlašují na jaře či na podzim, tedy v období, kdy si lidé kupují auta nejčastěji. "Podzimní zdražování už zvládly pojišťovny Allianz, v průměru o 12 procent, a ČPP o 6 procent, ČSOB Pojišťovna zvýší ceny od ledna o 5 procent, Hasičská vzájemná o 13 procent, ale většina pojišťoven si nechává nové sazby až na jaro," uvádí Pavel Ronovský ze serveru Top-Pojištění.cz, který se zabývá porovnáváním cen pojistek.
3. Další slevy získejte za jízdu bez nehod
Dobří řidiči získají od všech pojišťoven bonusy, za každý rok bez nehody jim přibude na konto sleva 5 procent. "Povinné ručení v tomto systému oslaví v příštím roce 10 let, proto dosáhne většina řidičů maximálního bonusu 50 procent. Ale může to být i víc," uvádí Jan Žalčík ze serveru Srovnávač.cz.
4. Sjednejte si víc pojistek u stejné firmy
Ušetřit na povinném ručení můžete i využíváním dalších produktů u stejné pojišťovny, mluví se o takzvaném propojištění. A nemusí to být jen havarijní pojištění, ale třeba i pojistka domácnosti, nemovitosti či životní pojištění nebo penzijní připojištění. Slevy se pohybují mezi pěti a deseti procenty. Pozor, když se sleva váže na životní pojištění, nemusí být výhodná - když životní pojistku z jiných důvodů nepotřebujete, je to sleva koupená dost draze.
5. Nakupujte po síti
6. Plaťte jednou ročně a převodem
Nižší pojistné zaplatíte, když si vyberete roční frekvenci splácení místo několika měsíčních nebo čtvrtletních splátek. Naopak, když chcete platit jednou za čtvrt roku, vybírejte pojišťovnu, která področní platby nenavyšuje. Jsou to například Česká pojišťovna, Axa, Generali, Slavia a Wüstenrot. Ušetříte i za převody peněz, pokud zaplatíte bankovním převodem nebo kartou. "Zatímco před pěti lety více než polovina motoristů platila povinné ručení složenkou, dnes je to jen necelá třetina," uvádí Václav Bálek z České pojišťovny.
7. Porovnávejte nabídky a využijte akce
Zkuste na internetu využít srovnávací servery makléřských společností. Zjistíte třeba, že vaše dieselové auto vyjde o polovinu levněji u pojišťovny, která nestanovuje hranice podle objemu motoru, ale podle jeho výkonu.
Další stokoruny můžete ušetřit, když nebudete nikam chodit a smlouvu uzavřete přes počítač. Tuto možnost nabízejí téměř všechny pojišťovny. Pro pojišťovnu to znamená nižší náklady, poskytuje řidičům slevu, většinou deset procent.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.