« Zpět

Rychlost výplaty pojistného plnění je pro řidiče klíčová

| 30. listopadu 2011 - 12:51 | Zprávy | Neživotní pojištění

[Tisková zpráva] Více než polovina řidičů se v případě, že je jejich vůz poškozen při dopravní nehodě, spoléhá na služby svého oblíbeného servisu. Svépomocí si podle průzkumu DIRECT Pojišťovny své auto opravuje dnes už jen 5 % řidičů. 
 

[Tisková zpráva] Více než polovina řidičů se v případě, že je jejich vůz poškozen při dopravní nehodě, spoléhá na služby svého oblíbeného servisu. Svépomocí si podle průzkumu DIRECT Pojišťovny své auto opravuje dnes už jen 5 % řidičů.
Od toho, jak a kde hodlá řidič své auto opravit, se také odvíjí výběr způsobu výplaty pojistného plnění. Ať si však klient vybere úhradu rozpočtem nebo hrazení fakturou přímo do servisu, DIRECT Pojišťovna mu garantuje plnění do 48 hodin od uzavření pojistné události.

„Volba likvidace škody na vozidle rozpočtem je vhodná zejména pro majitele vozidel, kteří jsou schopni opravit si vozidlo sami, za pomoci šikovných známých nebo s využitím služeb oblíbeného neznačkového servisu. Pokud klient své auto pravidelně opravuje jen ve značkovém servisu, je pro něj naopak výhodnější zvolit variantu likvidace pojistné události na základě faktury. Rychlost výplaty pojistného plnění je však v obou případech pro klienty klíčová, což potvrzují i výsledky výzkumu spokojenosti klientů. Právě díky plnění do 2 dnů od uzavření pojistné události získala DIRECT Pojišťovna vynikající průměrné hodnocení 4,8 na pětibodové stupnici spokojenosti“ říká Kateřina Krásová, tisková mluvčí DIRECT Pojišťovny.

Z výzkumu DIRECT Pojišťovny vyplývá, že 53 % řidičů využije k opravě svého auta po dopravní nehodě servisu, do kterého jezdí pravidelně. Zhruba každý šestý dotázaný si nechá servis doporučit od rodinných příslušníků. Na doporučení rodiny více dají ženy, které jej uvedly ve 32 % odpovědí (oproti mužům s 9 %). 11 % řidičů se řídí doporučením svých známých. Stejné množství řidičů si nechá servis doporučit od své pojišťovny. Pouze 3 % dotázaných se spoléhá na radu asistenční služby. K opravě svého vozu vlastními silami se pak odhodlá pouze 5 % řidičů.

Právě v případech, kdy se řidiči rozhodnou opravit si vůz svépomocí, je nejvýhodnější likvidace škody rozpočtem. V tom případě pojišťovna provede kalkulaci opravy a potřebné prostředky poskytne přímo klientovi. V případě plnění rozpočtem je zpravidla řešení celého procesu likvidace rychlejší. Odpadá zde totiž čas, kdy pojišťovna čeká na vystavení a zaslání faktury servisem.

Druhým způsobem likvidace, který lze obecně doporučit především řidičům, kteří navštěvují výhradně značkový servis, je hrazení fakturou přímo do servisu. Ideální je spojení likvidace na základě faktury s tzv. „krycím dopisem“, na jehož základě poskytne pojišťovna pojistné plnění přímo na účet servisu. Klient pak autoservisu uhradí pouze případnou spoluúčast, DPH (je-li plátcem) apod. Pokud je vůz již opraven, pojišťovna proplatí předložené faktury přímo klientovi. Varianta likvidace na základě faktury je samozřejmě možná i v případě opravy v neznačkovém servisu – konečné rozhodnutí, jakou možnost zvolí, je na řidiči.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.