« Zpět

Rozumíme penězům

| 1. listopadu 2011 - 12:17 | Zprávy | Neživotní pojištění

Kdo má auto, musí platit. Míša Nováková oslavila před pár týdny osmnácté narozeniny a v kapse ji hřál čerstvý řidičský průkaz. Během střední školy chodila svědomitě na brigády, našetřila si několik tisíc korun a otec jí slíbil, že pokud zkoušky v autoškole udělá, věnuje jí starou škodovku, se kterou už nikdo z rodiny nejezdí – ovšem pod podmínkou, že si dcera provoz bude hradit ze svého. 

Kdo má auto, musí platit. Míša Nováková oslavila před pár týdny osmnácté narozeniny a v kapse ji hřál čerstvý řidičský průkaz. Během střední školy chodila svědomitě na brigády, našetřila si několik tisíc korun a otec jí slíbil, že pokud zkoušky v autoškole udělá, věnuje jí starou škodovku, se kterou už nikdo z rodiny nejezdí – ovšem pod podmínkou, že si dcera provoz bude hradit ze svého. Od té doby však Míša zjistila o světě dospělých financí víc, než by se jí líbilo.
„Táto, to je podraz! Vůbec jsem neměla tušení, že budu muset platit třeba deset tisíc ročně, když budu mít auto. A za to nedostanu vůbec nic! Zaplatí mi pojišťovna aspoň škodu, když mi auto potlučou kroupy?“
„Dcero milá, povinné ručení je tu od pomohlo, když ty někoho Pokud ti auto potlučou nedá ti nikdo nic.
ovšem chtěla zaplatit
Míša vrhla na otce pohled. Další útok na účet! To už je na ni moc.
Panu Novákovi se nakonec přece jen zželelo. Sám moc dobře věděl, že i na povinném ručení se dá ušetřit. „Jestli chceš, zařídíme to pojištění spolu. Když dáme hlavy dohromady, určitě ti dokážeme dost peněz ušetřit. Projdeme nabídky od několika pojišťoven a to by bylo, abychom nesehnali něco, co tě nezruinuje!“
Pustili se do porovnávání nabídek. Částky, které jednotlivé ústavy požadovaly, se celkem významně lišily. Někde pojišťovny zohledňovaly místo bydliště, jinde zase frekvenci plateb nebo způsob sjednání smlouvy. Na obsahu motoru záleželo pokaždé.
Nakonec se dohodli, že smlouvu uzavřou u pojišťovny, u níž má své auto pojištěné i pan Novák. Míša si takmůže užívat otcova bonusu – a to už je pěkná sleva za ty roky bez nehody. Další stovky se jim podařilo srazit i za sjednání smlouvy přes internet a za to, že celou částku uhradili najednou. A Míša může začít jezdit.

Rady pana Erpéčka
Platbě za povinné ručení se skutečně žádný majitel auta nevyhne. Je to totiž povinnost stanovená zákonem. Nicméně sazby pojišťoven na trhu se významně liší, ušetřit se dají tisíce.
* Pravidelně sledujte sazebníky a občas se poptejte, jakou cenu by vám dali. Pokud se rozhodnete změnit pojišťovnu, nepromeškejte výpovědní lhůtu a svou výpověď doručte nejpozději šest týdnů před vypršením smlouvy.
* Jestliže máte v některém ústavu pojištěný například dům, nejspíš vám rádi dají slevu

„Pečlivě zkoumejte, co všechno je v povinném ručení zahrnuto, a zvažte, jestli všechna připojištění potřebujete.“

Petr Gapko

GE Money Bank
* Pokud však chcete opravdu ušetřit, nezbývá než jezdit bez nehod. 
***
O projektu
* projekt finančního vzdělávání Rozumíme penězům je určen učitelům a žákům základních škol
* projekt rozvíjí občanské sdružení AISIS a GE Money Bank

Pan Erpéčko
* v příloze Peníze MF DNES se budete pravidelně setkávat s radami pana Erpéčka (R. P. jako Rozumíme penězům), který vypráví příběhy svých sousedů
* seriál je určen pro rodiče, aby měli příležitost s dětmi hovořit o financích
* dnes se můžete zamyslet nad povinnou pojistkou, kterou musíte platit za auto

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.