« Zpět

Průzkum DIRECT Pojišťovny: Autem pojede na dovolenou každý čtvrtý Čech

| 8. června 2010 - 10:47 | Zprávy | Neživotní pojištění

Podle průzkumu DIRECT Pojišťovny plánuje letos 25 % Čechů vyrazit na letní dovolenou autem, 14 % respondentů tak dokonce činí pravidelně každý rok. Ne všichni však předcházejí nepředpokládaným událostem, jako je například odcizení vozidla. Problémovou situaci přitom může usnadnit především dostatečné pojištění. Pro cesty nejen do zahraničí nabízí DIRECT Pojišťovna klientům k povinnému ručení i havarijnímu pojištění nadstandardní asistenční služby TOP ASIST.


„Asistenční služby TOP ASIST se vztahují na pomoc motoristům nejen při nehodě a poruše vozidla, ale také v případě odcizení vozidla. Kromě standardních asistenčních služeb nabízí i možnost ubytování posádky vozidla v hotelu, zapůjčení automobilu či jízdenku na náhradní dopravu, ať již pozemní nebo leteckou, v České republice i v zahraničí. Pro pomoc v zahraničí poskytuje TOP ASIST oproti službám ASIST a ASIST+ také zvýšené limity krytí,“ říká Tomáš Zavoral, tiskový mluvčí DIRECT Pojišťovny.

Příprava na cestu
Vzhledem k vysokým teplotám a plnému naložení jsou při letní dovolené automobily vystaveny velké zátěži. Doporučuje se proto nepodceňovat dostatečnou přípravu vozidla. Samozřejmostí je platná technická kontrola a osvědčení o kontrole emisí. Nejdůležitější je pak kontrola stavu pneumatik a základních kapalin vozu, kterými jsou olej a brzdná kapalina. Kontrola světel či zásoba náhradních žárovek může ušetřit kromě starostí i peníze za případnou pokutu. Nezbytné je také zkontrolovat povinnou výbavu vozidla. Řidiči by si rovněž měli zjistit odlišnosti v pravidlech silničního provozu dané země.
Pořiďte si povinné ručení on-line zde
Zejména se doporučuje informovat se o pravidlech svícení a předpisech týkajících se dětí a dětských autosedaček. Například v nejoblíbenější letní destinaci Čechů, tedy v Chorvatsku, smějí na přední sedačce sedět děti až od 12 let a dětská autosedačka je povinná pro děti mladší 5 let. V Německu je dětský zádržný systém povinný u dětí do výšky 150 cm. Ve Španělsku musí dětský zádržný systém používat děti menší než 135 cm a mladší 12ti let.
Jak postupovat při nehodě
Pokud dojde k nehodě, platí ve všech zemích Evropy několik základních pravidel. Povinností účastníků je označit místo nehody výstražným trojúhelníkem. Zavolat policii se doporučuje v každém případě, ať už je způsobená škoda jakkoli velká. Přestože by to v některých zemích mohlo znamenat zaplacení drobného poplatku, přítomnost policie přispěje k uplatnění nároku na pojistné plnění. „Řidiči by neměli podepisovat žádné dokumenty, kterým nerozumí a nemohou tedy ani vědět, zda s nimi souhlasí,“ říká Tomáš Zavoral, tiskový mluvčí DIRECT Pojišťovny.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.