« Zpět

Pro české řidiče je při koupi auta hlavním kritériem cena

| 10. prosince 2014 - 10:14 | Zprávy | Neživotní pojištění

Podle průzkumu pojišťovny Generali je při koupi auta pro 83 procent řidičů rozhodující cena, na druhém místě značka, kterou preferuje 76 procent řidičů a na třetím místě spotřeba, kterou uvádí 69 procent dotazovaných.

Následuje objem motoru (56%), druh paliva (48%) a kapacita zavazadlového prostoru (26%). Oproti tomu barva (23%) a řešení interiéru (11%) nehrají takovou roli. Exkluzivní průzkum také ukázal, že nejoblíbenější značkou mezi českými motoristy je stále domácí Škoda, kterou označilo v průzkumu za oblíbenou 35% dotazovaných. Na dalších místech jsou to Ford, Volkswagen, Peugeot, Hyundai nebo Kia.
 
Jak jsou na tom řidiči s povinným ručením?
Podle průzkumu pojišťovny Generali se čeští řidiči chovají zodpovědně, neboť povinné ručení na vozidlo nebo všechna vozidla v domácnosti má 97 % z nich. Zbývající tři procenta mají povinné ručení jen na některé z vozidel. Ze zákona přitom musí být pojištěné každé registrované vozidlo.
 
„U havarijního pojištění je situace odlišná. Skoro polovina řidičů přiznává, že toto pojištění nemá uzavřené na žádné vozidlo ve své domácnosti. Na všechna vozidla v domácnosti má havarijní pojištění uzavřené přibližně čtyřicet procent šoférů,“ upozorňuje tiskový mluvčí Generali Jiří Cívka.
 
To může souviset s tím, že povinné ručení se stále více posouvá do roviny služby a pokrývá i řadu v minulosti nemyslitelných havarijních rizik. Například střet se zvěří, jehož krytí v rámci povinného ručení nabídla Generali jako první pojišťovna v ČR před několika lety. Dnes je toto riziko rozšířeno na krytí střetu vozidla s jakýmkoliv zvířetem včetně hospodářských.
 
Obrácená čísla pak vydal průzkum, co se týče připojištění čelního skla. Tímto způsobem má všechna vozidla v domácnosti pojištěno 48 % dotazovaných. Některá vozidla v domácnosti 17 % a žádná vozidla 35 % dotazovaných řidičů.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.