« Zpět

Přírodní živly škodily i o prázdninách

| 25. září 2014 - 11:41 | Zprávy | Neživotní pojištění

Klienti České pojišťovny nahlásili v červenci a srpnu škody z živelních událostí ve výši téměř 400 milionů korun. Živelní události, které v průběhu prázdninových měsíců července a srpna potrápily prakticky celé území České republiky, způsobily klientům České pojišťovny více než 6 400 škod za bezmála 400 milionů korun. Největší počet škod mají na svědomí velká voda (1 872 případů) a blesky (1 776). Četné letní bouřky s sebou přinesly také silná krupobití, která ze všech přírodních živlů způsobila v celé republice nejvyšší škody, a to za téměř 200 milionů korun. Ničivé byly také požáry, kterých sice nebylo početně tak mnoho, zničily však majetek za 92 miliony korun.

S řáděním přírodních živlů se v průběhu prázdnin potýkali nejvíce lidé ve Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Nejméně naopak pocítili sílu přírody v kraji Karlovarském. Drtivá většina registrovaných škod (více než 5 400) spadá do oblasti pojištění majetku občanů, na nepřízeň prázdninového počasí však doplatili také zemědělci. Těm škodilo zejména krupobití, které o prázdninách poničilo více než 55 tisíc hektarů porostů. 
 
„Letos v létě naštěstí Českou republiku nepostihla tak rozsáhlá kalamita, jakou byly například loňské extrémně silné bouřky a přívalové deště. Více než šest tisíc škod způsobených v červenci a srpnu přírodními živly je však jasným důkazem, že ochrana majetku prostřednictvím kvalitního pojištění má svůj nezastupitelný význam,“ říká Renata Kosová z útvaru Likvidace pojistných událostí z majetkového pojištění ČP.
 
Ze Středočeského kraje zatím klienti nahlásili 996 škod za 67 milionů korun – nejpostiženějším okresem je zde Příbram se 175 případy, následují Praha-východ (162) a Praha-západ (112). Druhým nejvíce zasaženým krajem, pokud jde o počet škod, je kraj Jihomoravský (667 nahlášených škod, jejichž hodnota přesáhla 61 milion korun). Zde eviduje Česká pojišťovna nejvíce škod v okresech Brno-venkov (155), Břeclav (128) a Hodonín (119). Na pomyslném třetím místě se pak umístil kraj Moravskoslezský (666 škod za cca 16 milionů korun). Nejvíce škod zde klienti hlásili z okresů Frýdek-Místek (197), Nový Jičín (173) a Ostrava (132). 
 
Bouřlivé letní počasí neušetřilo ani majitele automobilů, kterým škodilo nejčastěji krupobití a způsobilo škody za více než 10 milionů korun. Řešení těchto případů spadalo až donedávna primárně do oblasti havarijního pojištění. Nyní však lze tyto události rovněž hradit z povinného ručení ve variantě Premium. Ta kryje nejen živelní rizika, ale i riziko odcizení vozu či střet se zvěří, a představuje tak nejkomplexnější povinné ručení na českém trhu.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.