« Zpět

PPF: Nejdřív zvětšíme pojišťovnu v Rusku. Pak se uvidí

| 30. září 2011 - 11:05 | Zprávy | Neživotní pojištění

PRAHA Finanční skupina PPF chce před jakýmkoliv budoucím prodejem svého podílu v pojišťovacím holdingu, který vlastní společně s italskou Generali, nejprve vytvořit velkou pojišťovnu v Rusku a teprve poté řešit svůj případný odchod z pojišťovnictví. 

„My intenzivně pracujeme na jediné věci, a to je propojení pojišťovacích aktivit holdingu PPF Generali s (bankovní skupinou) VTB na ruském trhu. Na ničem jiném v tuto chvíli intenzivně nepracujeme,“ uvedl Milan Tománek, ředitel pro komunikaci skupiny PPF.
Podle deníku E15 zkoumá česká finanční skupina, kterou ovládá Petr Kellner a která vyrostla na postupném ovládnutí České pojišťovny, možnosti, jak ze společného podniku s Italy odejít co nejdříve. Podle deníku Italové již jednu nabídku ke koupi 49procentního podílu v holdingu Generali PPF odmítli, nyní je podle něj na stole návrh prodat podíl po menších částech.
Na spojení svých pojišťovacích byznysů ve střední a východní Evropě se PPF a Generali dohodly na vrcholu boomu v polovině roku 2007. Nejcennější součástí byla Česká pojišťovna, oceněná na 3,6 miliardy eur, což byly více než dvě třetiny hodnoty holdingu. Hlavním motorem růstu měl být do budoucna Balkán a především Rusko. Východní expanzi však přibrzdila finanční krize a problematická akvizice menšinového podílu v ruské pojišťovně Ingosstrach za téměř miliardu dolarů.
Většinu v ní vlastní ruský oligarcha Oleg Děripaska, který svůj podíl odmítl prodat a česko-italské investory se snažil z pojišťovny vypudit. Situace skončila vzájemně paralyzujícím patem, i když soudní tahanice pokračují dál.
Jednání v Rusku postupně převzali Italové a ti se nyní snaží za pomoci PPF dohodnout s velkou státní bankou VTB na vytvoření společného pojišťovacího podniku. PPF a Generali si dohodly v Rusku vzájemnou exkluzivitu, na společném podniku s VTB by tedy profitovaly obě strany.
Český trh má problémy
Zatímco ruský trh roste, České pojišťovně v půlce letošního roku kleslo takzvané zasloužené pojistné, hlavní výnos pojišťovny, meziročně o 5,6 procenta. To je sice proti předchozímu roku zlepšení, ale klesající trend pokračuje. Naopak v Rusku holding vykazuje růst předepsaného pojistného přes třicet procent.
PPF a Generali si při vzniku společného pojišťovacího podniku také dohodly podmínky, za kterých ho mohou rozpustit. Ty vyšly najevo až letos na jaře, kdy část akcionářů Generali veřejně varovala před významnou platbou ve prospěch PPF a (ne)zveřejněním podmínek se začal zabývat italský dohled nad finančním trhem.
Podle těchto podmínek má Kellner put opci, tedy právo prodat svůj podíl v holdingu, a to za minimální cenu 2,5 miliardy eur, popřípadě cenu tržní, pokud bude vyšší. Podle smlouvy ji může uplatnit na začátku července 2014, pokud se s Generali nedohodne na prodloužení společného podniku. Ve stejném okamžiku je splatný úvěr, vůči kterému PPF svůj podíl v holdingu zastavila.

***

Hlavním motorem růstu měl být do budoucna Balkán a především Rusko. Východní expanzi však přibrzdila finanční krize.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.