« Zpět

Povinné ručení zlevňuje, přestože náklady na pojistná plnění rostou

| 7. listopadu 2011 - 11:53 | Zprávy | Neživotní pojištění

Za posledních deset let narostl celkový roční finanční objem škod způsobených při dopravních nehodách z hodnoty 7,5 miliardy korun pro škody vzniklé v roce 2000 až na téměř 13,9 miliardy korun pro škody vzniklé v roce 2010. To představuje téměř zdvojnásobení ročního objemu škod z povinného ručení. 

Za posledních deset let narostl celkový roční finanční objem škod způsobených při dopravních nehodách z hodnoty 7,5 miliardy korun pro škody vzniklé v roce 2000 až na téměř 13,9 miliardy korun pro škody vzniklé v roce 2010.
To představuje téměř zdvojnásobení ročního objemu škod z povinného ručení. Rychleji než škody na majetku přitom rostly škody na zdraví.
Podle statistik České kanceláře pojistitelů (ČKP) průměrné náklady na pojistné plnění u nehod, při nichž došlo k újmě na zdraví, dosahují 532 000 Kč.
Dobrou zprávou pro motoristy je, že i přes tento dramatický nárůst pojišťovny drží ceny a v posledních dvou letech došlo opakovaně dokonce k šestiprocentnímu meziročnímu poklesu ceny povinného ručení.
„V posledních letech dochází vlivem zostřujícího se konkurenčního prostředí na trhu povinného ručení k poklesu sazeb pojistného, a tím celoroční hodnoty pojistného u povinného ručení. Jednoznačně z toho profitují klienti pojišťoven, kterým se tak cena povinného ručení výrazně snižuje,“ tvrdí Jakub Hradec, výkonný ředitel ČKP.
Také pro letošek kancelář pojistitelů očekává další pokles pojistného v průměru o dalších šest procent.
Špatnou zprávou pro pojišťovny je, že povinné ručení se stává ztrátovým a budou si muset lámat hlavu, jak ztrátu z povinného ručení financovat.“

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.