« Zpět

Povinné ručení není luxus, ale povinnost

| 20. dubna 2010 - 9:32 | Zprávy | Neživotní pojištění

Přestože výsledky pojistného trhu za rok 2009 hovoří jen o nepatrném nárůstu v oblasti pojištění vozidel, produkty pro motoristy zaujímají v rámci objemu předepsaného pojistného téměř čtvrtinu. Statistiky České asociace pojišťoven potvrdily, že loni pokleslo předepsané pojistné u havarijního pojištění o 2,3 procenta, což souvisí zejména s nízkými prodeji aut v důsledku ekonomické stagnace. 

Přestože výsledky pojistného trhu za rok 2009 hovoří jen o nepatrném nárůstu v oblasti pojištění vozidel, produkty pro motoristy zaujímají v rámci objemu předepsaného pojistného téměř čtvrtinu. Statistiky České asociace pojišťoven potvrdily, že loni pokleslo předepsané pojistné u havarijního pojištění o 2,3 procenta, což souvisí zejména s nízkými prodeji aut v důsledku ekonomické stagnace. U předepsaného pojistného z povinného ručení došlo k nárůstu o necelé jedno procento, přestože stále nemalý počet řidičů nemá pojištění odpovědnosti sjednáno.
Povinné ručení, jehož sjednání je zákonnou povinností každého vlastníka nebo provozovatele motorového vozidla s registrační značkou a technickým průkazem, přitom představuje podmínku k tomu, aby vozidlo mohlo být používáno na veřejných komunikacích.
Řidiče chrání v případě, že způsobí provozem pojištěného motorového vozidla druhé osobě škodu do výše sjednaného limitu.
Minimální výše limitu pojistného plnění pro škody na majetku (bez ohledu na počet poškozených) i pro škody na zdraví každého zraněného či usmrceného je stanovena ze zákona na 35 miliónů korun. Převážná část pojišťoven nabízí svým klientům možnost sjednání pojištění i přes internet.
Pořiďte si povinné ručení on-line
Pojišťovny nabízejí zpravidla více cenových úrovní pojištění odpovědnosti za škodu. Obecně platí, že dražší pojištění zahrnuje i vyšší limity pro škodu na zdraví a škodu na majetku. Přestože je cena pojištění obvykle tím nejdůležitějším kritériem, podle něhož se řidiči rozhodují při porovnání povinného ručení, není rozumné se rozhodovat jen na jeho základě. Vždy je třeba zohlednit výši limitů plnění – tedy maximálních částek, které pojišťovna při pojistné události vyplatí za škody na majetku anebo škody za zdraví.
V rámci povinného ručení pojišťovna ale řidiči nikdy neuhradí škodu na jeho vozidle. K tomu slouží tzv. havarijní pojištění. Zajímavé slevy na uzavření povinného ručení ve spojení s havarijním pojištěním momentálně nabízí většina pojišťoven. Slevu může vlastník vozidla získat např. za bezeškodný průběh. Některé pojišťovny ji poskytují hromadně za bezeškodný průběh celé rodiny, pokud provozuje více vozidel. Bonusy, jež mají přímý vliv na cenu za pojištění, jsou vázané na provozovatele vozidla.
V rámci tzv. skupinové pojistné smlouvy lze uzavřít povinné ručení pro více vozidel, pokud podnikáte, potom na celý váš vozový park. Výhodou je flexibilita pojištění a jeho rychlá reakce na změny ve vozovém parku. Změna se provádí formou dodatku, vyplněním formuláře přihlášení vozidla do flotily nebo odhlášení vozidla z flotily, přičemž flotilou je zpravidla nazývána skupina tří a více aut (přesný počet závisí na aktuální nabídce pojišťoven).
Flotilové pojištění opět zohledňuje bezeškodný průběh buďto obchodní slevou, nebo systémem bonus/malus. V rámci flotilového pojištění lze uzavřít pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla i havarijní pojištění, připojištěna mohou být čelní skla nebo všechna skla vozidla, zavazadla, sedadla (úrazové pojištění osob ve vozidle), pojištění náhradního vozidla, strojní pojištění, pojištění rozšířené asistence, pojištění právní ochrany vozidla apod.
Hlavní výhodou flotilové smlouvy je zpravidla jednoduchá a přehledná správa pojištění a osobní péče kontaktní osoby, kterou pojišťovna přidělí a která spolu s majitelem flotilu spravuje. Flotilová smlouva dále umožňuje například získávání kompletního přehledu o pojištěných vozidlech a rizicích, detailní přehledy pojistných událostí, podrobné vyhodnocování škodného průběhu a jiné statistiky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.