« Zpět

Povinné ručení

| 7. listopadu 2011 - 11:53 | Zprávy | Neživotní pojištění

Taky si lámete hlavu, u koho uzavřít povinné ručení? Možná máme radu, jak ušetřit. Pojišťovny při kalkulaci povinného ručení posuzují různé parametry. Hlavním parametrem je kubatura vozu a výkon motoru, potom je to bydliště a věk klienta. 

redaktorka
--------------------
Taky si lámete hlavu, u koho uzavřít povinné ručení? Možná máme radu, jak ušetřit.
Jaroslav KRÁL, pojišťovací specialista
Pojišťovny při kalkulaci povinného ručení posuzují různé parametry. Hlavním parametrem je kubatura vozu a výkon motoru, potom je to bydliště a věk klienta. Ale jedním z nejdůležitějších parametrů je, jak dlouho jezdí bez nehody, jestli vyjíždí tzv. bezeškodní měsíce a počet těchto bezeškodních měsíců je rozhodný pro to, aby pojišťovna poskytla klientovi bonus, slevu z jeho pojistky. Potom poskytuje také různé příplatkové služby třeba zdarma, a tak se pojistky u různých pojišťoven výrazně liší.
Zbyněk MERUNKA, redaktor
Vyznat se a porovnat nabídky povinného ručení jednotlivých pojišťoven začíná být úkolem pro odborníky, makléře nebo speciálně určené internetové servery. Ve Velké Británii například uzavře autopojištění přes internet asi 50 procent řidičů. Využívají služeb srovnávačů jako Gocompare nebo MoneySupermarket. V České republice uzavře pojistku přes internet asi 15 procent všech vlastníků vozidel. I u nás můžete využít srovnávačů služeb a cen. Objevil jsem jich hned několik - iPojištění, Povinné ručení info, Úspory, Pojištěno.cz. Největším on-line srovnávačem u nás je pak pravděpodobně ePojištění.cz.
Mgr. David HOLÝ, odborník na on-line pojištění
Hlavní výhodou srovnávače povinného ručení je, že nemusíte obíhat všechny pojišťovny, zjišťovat si jejich aktuální ceny a porovnávat jejich nabídky, ale pro vaše konkrétní auto uvidíte na jednom místě desítky nabídek od různých pojišťoven a můžete si vybrat, které pojištění je právě pro vás to nejvýhodnější. Srovnávače navíc sledují vždy akční nabídky pojišťoven, to znamená, že zobrazená cena je pro vás vždy ta aktuální nejnižší možná na trhu. Úspora činí obvykle několik tisíc každý rok. Průměrně je to 1750 korun na každého řidiče. Ta cena je obvykle nižší, než kterou získáte, když půjdete sjednávat pojištění přímo na pobočku pojišťovny, a to z toho důvodu, že funguje v podstatě na principu velkoobchodu. Když půjdete na pojišťovnu sám za sebe, tak nezískáte s pojišťovnou tak výhodnou cenu, jako když za vás na tu pojišťovnu jde srovnávač, který uzavírá desetitisíce smluv každý rok.
Zbyněk MERUNKA, redaktor
Nejlepší je hodit dítě do vody a nechat ho plavat. Takže já, nepolíben internetem, se teď vrhám do uzavření pojistky on-line. Tak potřebuju pojistit octavii 1,9 TDI 66kW, rok výroby 2005, bydlím v Praze, je mi 60, nemám bonus a u nejmenované pojišťovny platím 8174 Kč ročně.
Mgr. David HOLÝ, odborník na on-line pojištění
Uzavření povinného ručení na internetu je velmi rychlé. Už za minutku máte pojišťovny srovnané, za dalších pár minut máte pojištění kompletně uzavřené, zelenou kartu máte přímo na e-mailu a ještě ten samý den vám odchází vytištěná zelená karta i smlouva poštou přímo domů. Některé srovnávače povinného ručení mají navíc i specialisty na telefonu a pomohou řidiči vybrat to nejvýhodnější pojištění. Dle zákona mohou řidiči změnit pojišťovnu jen v některých případech. Nejčastějším z nich je podání výpovědi 6 týdnů před výročím uzavření smlouvy. Ty lepší srovnávače vás na toto datum navíc včas upozorní.
Zbyněk MERUNKA, redaktor
No, zajímavé. Z mých původních 8000 může být náhle 4500. Samozřejmě si ještě prostuduji výši a podmínky případného plnění nabízených pojišťoven, ale i tak už jsem teď ušetřil tisíce. Kdo mi to dá?
redaktorka
O naší zemi se všeobecně ví, že nemáme vysokou finanční gramotnost. Podobné srovnávací servery jsou proto zcela jistě vítanou službou.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.