« Zpět

Povinné pojištění nemají desítky tisíc vozidel

| 16. prosince 2011 - 11:38 | Zprávy | Neživotní pojištění

Celkem 30 672 vozidel registrovaných v Olomouckém kraji nemá sjednáno povinné ručení. Je jich 7,8 procenta z celkového počtu 393 524. Nejhorší situace je na Prostějovsku, kde není pojištěno každé desáté vozidlo (10,5 %), i přesto, že jejich majitelům hrozí tvrdé sankce. 

Celkem 30 672 vozidel registrovaných v Olomouckém kraji nemá sjednáno povinné ručení. Je jich 7,8 procenta z celkového počtu 393 524. Nejhorší situace je na Prostějovsku, kde není pojištěno každé desáté vozidlo (10,5 %), i přesto, že jejich majitelům hrozí tvrdé sankce.
V tomto okrese nemá povinné ručení 7848 ze 74 894 registrovaných vozidel. Prostějovsko se v tomto ohledu řadí mezi nejproblematičtější okresy v celé České republice. Na Olomoucku je podle údajů České kanceláře pojistitelů (ČKP) nepojištěno 8,2 procenta registrovaných vozidel, na Jesenicku 8,9 %, na Šumpersku 7,4 % a na Přerovsku 4,7 procenta vozidel.
„Ještě více než absolutní čísla o počtech nepojištěných vozidel však o rizikovosti provozování vozidla bez povinného ručení vypovídají počty škod způsobených vozidly bez povinného ručení. Jen v Olomouckém kraji bylo v letech 2004 až 2010 hlášeno celkem 1346 nepojištěných škod v celkové výši přes 67 miliónů korun,“ uvedl výkonný ředitel ČKP Jakub Hradec.
Z indexu rizikovosti výskytu nepojištěné škody, který dává do poměru počty registrovaných vozidel a počty nepojištěných škod, patří podle něj mezi nejrizikovější okresy v celé České republice právě okres Prostějov. Vozidla, která jsou tu registrována, způsobila v letech 2004 až 2010 celkem 358 nepojištěných škod za téměř 13,5 miliónů korun.
Mnohé vlastníky vozidel nevede ke sjednání povinného ručení ani to, že jim hrozí ze strany ČKP finanční postihy. Za jeden den nepojištění jsou povinni uhradit do garančního fondu ČKP sankční příspěvek ve výši 20 až 300 korun, a to podle druhu vozidla. Někteří nepoučitelní hříšníci za neplacení příspěvku do garančního fondu ČKP končí před soudem.
„Naším cílem je dále výrazně snížit počty nepojištěných vozidel a díky tomu dosáhnout poklesu počtu škod způsobených vozidly bez povinného ručení. Zároveň uplatňováním příspěvku nepojištěných zvyšujeme finanční participaci nepojištěných motoristů na financování garančního fondu, z něhož jsou vyplácena plnění poškozeným při nehodách způsobených nepojištěným vozidlem,“ zdůraznil Hradec.
Sankce přitom hříšníkům nehrozí jen ze strany ČKP, ale i dalších subjektů. Správní orgány mohou za provozování nebo jen za ponechání vozidla bez povinného ručení na pozemní komunikaci udělit pokutu ve výši až 40 000 korun. Pokud řidič nepředloží při silniční kontrole platnou zelenou kartu, může mu policista udělit pokutu až tři tisíce korun.
Největší riziko podle Hradce nepojištěným hrozí, pokud nepojištěným vozidlem způsobí nehodu. O tom, že jim to může zničit i život, svědčí například příběh patnáctiletého hocha, který s motocyklem Jawa 50 (neregistrovaným, nepojištěným a bez STK) vyjel v důsledku nepřiměřené rychlosti mimo vozovku do lesa, kde havaroval a došlo k těžkému zranění jeho spolujezdce, sedmnáctiletého mladíka.
„Celková škoda na zdraví byla vyčíslena na 20 237 000 korun. Částku ČKP vymáhá na viníkovi nehody. Vzhledem k nezletilosti nepojištěného viníka jsou spolu s ním povinni danou pohledávku hradit i jeho rodiče. A přitom povinné ručení na celý rok by ho vyšlo na zhruba 300 korun,“ konstatovala mluvčí ČKP Viola Baštýřová.

Naším cílem je snížit počty nepojištěných vozidel Jakub Hradec

Regionální mutace| Právo - Olomoucký kraj

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.