« Zpět

Pojišťovny získávají klienty na pojistné balíčky

| 18. května 2011 - 10:16 | Zprávy | Neživotní pojištění

Narůstající konkurence v povinném ručení nutí pojišťovny hledat stále nové způsoby, kterak oslovit klienty. Vedle nejrůznějších inovací pojistek je to i nabídka celých pojistných balíčků. Klienti v nich bud ušetří na pojistném, nebo získají nějaké další výhody, kupříkladu pojištění většího množství rizik. 

Narůstající konkurence v povinném ručení nutí pojišťovny hledat stále nové způsoby, kterak oslovit klienty. Vedle nejrůznějších inovací pojistek je to i nabídka celých pojistných balíčků. Klienti v nich bud ušetří na pojistném, nebo získají nějaké další výhody, kupříkladu pojištění většího množství rizik.
Pojišťovny dnes už ani nemají mnoho jiných možností, jak se vypořádat s panující konkurencí na trhu. Tu mimo jiné potvrdily i výsledky České asociace pojišťoven (ČAP) za první čtvrtletí letošního roku. Počet pojistných smluv u povinného ručení sice celkově meziročně narostl o 2,1 procenta, ale předepsané pojistné za stejné období naopak pokleslo o bezmála 11 procent.
Další prohlubování cenové války a tím další zlevňování povinného ručení si tak pojišťovny mohou jen sotva dovolit. Raději volí jinou cestu, a tou je u povinného ručení nabídka dalších služeb a připojištění. Snahou je se co nejvíce odlišit od konkurence a motoristům nabídnout něco navíc - bud zdarma, či za malý poplatek. A tak lidé, pokud nechtějí jen osamocené povinné ručení, si mohou sjednat celé pojistné balíčky, které jsou stále bohatší co do svého rozsahu (rizik, která pokrývají).
Novinkou na trhu je kupříkladu pojistný balíček SERVIS PLUS v nabídce České podnikatelské pojišťovny (ČPP). „Tento balíček je kombinací služby přímé likvidace a připojištění těch nejžádanějších rizik. Klienti tak u povinného ručení mají krytá rizika živelních událostí, přímý střet vozu se zvířetem nebo například poškození o kabeláže motoru vozidla zvířeni tem," uvedla Renata Svobodová, tisková mluvčí ČPP.
Současným trendem u povinného ručení je snaha pojišťoven motoristům namíchat balíčky obsahující i taková rizika, která dříve pokrývaly jen havarijní pojistky. To může být výhodné pro řidiče, kteří z nejrůznějších důvodů nemají zájem o havarijní pojištění (například kvůli vyššímu stáří vozu). Pojištění některých rizik z tohoto dobrovolného pojištění se jim ale může hodit, a tak si v rámci povinného ručení sjednají příslušné připojištění. Celkově zaplatí podstatně méně, než kdyby měli současně ručení a havarijní pojištění.
Navíc pojišťovny těmto motoristům často věnují ještě nějaké další pojistky zdarma. Kupříkladu zmíněná Česká podnikatelská pojišťovna nabízí bezplatně úrazové pojištění řidiče u produktů povinného ručení SPECIÁLPOV a SUPERPOV.
Motoristům se tak vyplatí nabídky na trhu dobře prozkoumat. Každá pojišťovna totiž sází u povinného ručení na trochu jiné lákadlo. Například pojišťovna Generali se snaží získat klienty na nabídku bezplatného pojištění střetu vozidla s divokou zvěří (povinné ručení Komplet). Motoristům tyto škody proplácí až do Částky sta tisíc korun.
Nabídka pojistných produktů v rámci povinného ručení se tak na trhu neustále rozšiřuje. V rozmanité škále nejrůznějších pojistných balíčků a nabídky četných připojištění si vybere opravdu každý motorista. Ale stejně tak i řidiči, pokud nemají zájem o nejrůznější pojistné doplňky a chtějí jen co nejlevnější povinné ručení, mají na výběr z mnoha možností.
Navíc i v rámci nejlevnějších nabídek ručení získají motoristé v ceně četné asistenční služby. Čím vyšší produkt povinného ručení si zvolí, tím jsou nabízené asistence bohatší. Například pamatují na případy, kdy se s vozidlem něco stane v zahraničí. Porucha na autě v cizině je přitom dvojnásob nepříjemná. Problémem pro mnohé může být cizí prostředí či jazyková bariéra. A pak také opravy vozidla v zahraničí jsou často spojené s vyššími náklady, než je tomu v Česku. Právě v takových případech lidé ocení asistenční služby a následně vůbec nelitují toho, že si platili dražší, zato ale kvalitnější pojistku.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.