« Zpět

Pojišťovny vytopeným: Záplavy nejsou živel

| 19. srpna 2010 - 11:02 | Zprávy | Neživotní pojištění

Někteří klienti na Liberecku zažívají nepříjemné zklamání poté, co odklidili největší škody ze svých zatopených domů. 
Jsou sice pojištěni proti přírodním živlům, ale pojišťovna jim odmítá peníze proplatit. Některé totiž odmítají zahrnout povodeň mezi základní živly. 

Někteří klienti na Liberecku zažívají nepříjemné zklamání poté, co odklidili největší škody ze svých zatopených domů. Jsou sice pojištěni proti přírodním živlům, ale pojišťovna jim odmítá peníze proplatit. Některé totiž odmítají zahrnout povodeň mezi základní živly.
Například jednatel firmy Enroll Aleš Svoboda už kvůli tomu na pojišťovnu Uniqa podal trestní oznámení kvůli pojistnému podvodu. Podle něj totiž nebyl upozorněn při sjednávání pojištění proti živlu, že na velkou vodu se musí extra připojistit. Proti velké vodě pojištěn není, zato má jistotu, že dostane peníze v případě pádu letadla či výbuchu. „Neměl jsem tušení, že pojištění proti živlu se nevztahuje na povodeň,“ říká Svoboda.
Vhodnou pojistku si můžete vybrat zde
Uniqa tvrdí, že ho na dražší pojištění proti velké vodě upozornila. „Obě naše poradkyně si vybavují i konkrétní okolnosti a odmítnutí klienta na nabídku pojištění proti tomuto riziku s poukazem na to, že tam velká voda nebyla již desítky let,“ tvrdí mluvčí Eva Svobodová. Podobné zkušenosti s pojišťovnou, konkrétně Kooperativou, má i Oldřich Ječný z Raspenavy. Několik let platí pojištění v domnění, že se vztahuje i na povodně. Jen přehlédl ve smlouvě nenápadný bod v jedné z kolonek: riziko povodní TZ IV. A. V překladu výjimka z pojištění proti povodním kvůli zátopové oblasti.
Někteří lidé pojištění proti živlu peníze za vyplavený dům dostali, současně jim ale pojišťovna okamžitě zrušila smlouvu. Pojistit dům znovu bude pro řadu z nich nemožné.
Podle Marcely Kotyrové z České asociace pojišťoven nemusí být pojištění rizika povodní v základní nabídce pojištění proti živlu. „Některé lokality, umístěné ve čtvrté povodňové zóně, mohou být proti tomuto nebezpečí nepojistitelné,“ říká Kotyrová. Asociace radí proto klientům číst pojistné podmínky a zejména nespoléhat jen na výklad agentů pojišťoven, kteří jsou ochotni slíbit ledacos, co ve smlouvě nakonec vůbec není.
Pojišťovny po srpnových povodních k dnešnímu dni zaznamenaly 7 603 nahlášených pojistných událostí za téměř 920 milionů korun. Česká asociace pojišťoven odhaduje, že celková výše škod přesáhne 1,5 miliardy korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.