« Zpět

Pojišťovny se perou o slušné řidiče

| 4. listopadu 2009 - 11:28 | Zprávy | Neživotní pojištění

Základní sazby povinného ručení pro příští rok v závislosti na konkrétní pojišťovně sice vzrostou o 5 až 12 procent, většinu motoristů to ale příliš trápit nemusí. Dobří řidiči, kteří převažují, by neměli zaplatit na povinném ručení více než letos. Je to díky slevám, které tito motoristé získají.

Motoristé, kteří jezdí opatrně a nebourají, by v příštím roce za povinné ručení neměli zaplatit více než letos
Základní sazby povinného ručení pro příští rok v závislosti na konkrétní pojišťovně sice vzrostou o 5 až 12 procent, většinu motoristů to ale příliš trápit nemusí. Dobří řidiči, kteří převažují, by neměli zaplatit na povinném ručení více než letos. Je to díky slevám, které tito motoristé získají.
Konkurence na trhu povinného ručení se kvůli tomu letos dosti přiostřila. Cíl pojišťoven je jasný - získat do svých řad co nejvíce slušných řidičů, kteří nebourají. A právě na tyto motoristy míří současné kampaně. Jejich společným jmenovatelem jsou nejrůznější slevy na povinném ručení.
Od příštího roku lze dosáhnout u všech pojišťoven zákonného bonusu ve výši 50 procent za bezeškodní průběh. U některých je bonus dokonce až 60 procent. V kombinaci s různými dalšími akčními slevami a bonusy lze dosáhnout úspory i přes 70 procent ze základní sazby povinného ručení.
Například specialista na povinné ručení, Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP), která v letošním roce u tohoto pojištění dosáhla nejvyššího nárůstu předepsaného pojistného na trhu, láká na nový Superbonus. „Ten zvýhodňuje řidiče, kteří v minulosti nebourali. Celková výše slevy ze základní sazby pak může dosáhnout až 65 procent,“ říká Renata Svobodová, tisková mluvčí ČPP. „Tito motoristé proto na povinném ručení nezaplatí v příštím roce více než dosud.“
Podobné hlasy je možné slyšet i od jiných pojišťoven. „Většina našich řidičů zaplatí za povinné ručení v roce 2010 přibližně stejnou částku jako letos. Bonusy za jízdu bez nehody má u nás více než 90 procent klientů a ti všichni získají o pět procent vyšší slevu než v roce 2009,“ potvrzuje Václav Bálek, tiskový mluvčí České pojišťovny.
Být neplatičem povinného ručení se už nevyplácí Letošní rok přinesl výraznou změnu v boji s řidiči, kteří odmítají povinné ručení platit. Dříve totiž škody, které tito nedbalí motoristé způsobili, nepřímo zaplatili řádně pojištění řidiči. Tyto škody jsou totiž hrazeny z takzvaného garančního fondu České kanceláře pojistitelů (ČKP). Ten potom konkrétní částku vymáhal na skutečném viníkovi, většinou ale nepříliš úspěšně. Takový systém byl k poctivým řidičům značně nespravedlivý, protože do garančního fondu přispívaly jen samotné pojišťovny nabízející povinné ručení, a to právě z peněz, které vybraly na pojistném.
Navíc podle statistik rostl objem škod, které způsobovali právě řidiči bez povinného ručení. Provinilce dostatečně neodstrašily ani pokuty, které jim hrozily od správních orgánů a Policie ČR.
Bylo tedy nutné najít nějaké účinné plošné řešení. A tím se stalo denní penále - tedy pokuta za každý den, kdy provozuje řidič své motorové vozidlo bez povinného ručení. Toto penále pak putuje právě do garančního fondu. Nejde přitom o vůbec zanedbatelné částky. Denní penále u osobního vozidla s motorem do 1850 ccm činí 50 korun, u silnějších vozů až 70 korun.
Například majiteli nepojištěného osobního vozu s dvoulitrovým motorem od počátku letošního roku už naskočilo penále ve výši 21 560 korun. Pokud motorista nedoloží, že povinné ručení v mezidobí zaplatil nebo vozidlo vyřadil z registru, dříve nebo později mu přijde složenka na zaplacení dlužné částky. Těchto složenek ČKP již rozeslalo bezmála sto tisíc a další budou rychle přibývat. Řidičů, kteří povinné ručení ignorují, je totiž stále několik set tisíc.
Kdo nechce pokutu platit, musí svůj vůz odhlásit z registrace nebo si okamžitě sjednat povinné ručení. Jiná možnost není. V opačném případě motoristé riskují, že budou nuceni zaplatit do garančního fondu nemalou částku.
Jednoduše říct, která pojišťovna je lepší, nelze Řidiči-nováčci nebo motoristé uvažující o změně si povinné ručení mohou sjednat u více než deseti pojišťoven. Porovnávat sazby u jednotlivých pojišťoven je ale velice obtížné a v obecné rovině prakticky nemožné. Není totiž možné říci, která z pojišťoven je lepší (levnější/výhodnější) a která dražší. Vždy záleží na konkrétním případu.
Jednoduchému srovnání sazeb povinného ručení u jednotlivých pojišťoven totiž brání segmentace. Pojišťovny podle svého uvážení nerozlišují sazby jen podle objemu motoru (zákonná segmentace), ale i podle dalších hledisek. A těmi jsou stáří vozu, věk řidiče, bydliště řidiče, výkon motoru či povolání motoristy. Jedna konkrétní pojišťovna tak může být výhodná pro řidiče z malých obcí, ale už vůbec ne pro motoristy z Prahy.
Celková sazba, kterou motorista u pojišťovny získá, závisí také na historii daného řidiče. Zákonný bonus za bezeškodní průběh může v příštím roce u bezproblémových řidičů dosáhnout až 50 procent ze základní sazby. Systém je nastaven tak, že základní sazbu získá pouze nový řidič vstupující do systému povinného ručení. Za každý rok bez nehody dostane od pojišťovny slevu ve výši pěti procent z aktuální základní sazby pro daný rok. Maximálně může zákonný bonus dosáhnout právě 50 procent. Sleva, která je nad rámec tohoto bonusu, je již v režii samotné pojišťovny a má obyčejně jednorázový charakter (pouze pro první rok trvání smlouvy).
Naopak řidiči, kteří nejezdí příliš bezpečně, jsou znevýhodňováni malusy. Ty narůstají také o pět procent, a to za každý rok, kdy řidič způsobil dopravní nehodu. I malus může dosáhnout maximálně 50 procent.
Chcete ušetřit? Sledujte akce a nadstandardní bonusy Aby motorista na povinném ručení zaplatil co nejméně, je dobré dodržovat několik základních pravidel. Vedle bezpečné jízdy bez nehod se vyplatí sledovat nejrůznější aktuální akce ostatních pojišťoven a hlavně si všímat nabídek nadstandardních bonusů. Pojišťovny také cenově zohledňují, pokud má u nich klient uzavřené i havarijní pojištění (sleva za souběh pojištění). Slevu je možné získat i za to, že je pojištění sjednáno přes internet. Na ceně povinného ručení se také může projevit, když klient povinné ručení platí jednou ročně, a navíc bezhotovostně. Novinkou posledního roku je u některých pojišťoven také možnost převést si bonus od rodinného příslušníka. To je výhodné například u nového řidiče, který teprve začíná a běžně by měl mít nulový bonus. Nově tak tento motorista může získat stejný bonus, jaký má manžel (manželka), rodiče či prarodiče. To znamená i ono maximum ve výši 50 procent. Podmínkou ovšem je, aby osoby žily ve společné domácnosti.
Cena pojistky
Co ovlivňuje výši pojistného Druh vozidla - sazby jsou členěny na motocykly, osobní a nákladní vozidla Objem válců - s rostoucím objemem motoru roste i pojistné Výkon motoru - sazby povinného ručení mohou být ovlivněny také výkonem motoru. S rostoucím výkonem přitom narůstá i pojistné. Způsob užití vozidla - kdo využívá auto nejen pro soukromé účely (například autoškola), bude platit více Stáří vozidla - majitelé novějších vozidel budou mít ručení dražší Věk řidiče - mladí motoristé bez zkušeností jsou rizikovější, a proto platí vyšší pojistné Bydliště řidiče - za nejméně rizikové považují pojišťovny motoristy z malých měst a obcí. Nejdražší pojistné pak mají řidiči z Prahy. Frekvence placení - kdo platí ročně, může získat slevu Počet měsíců bez nehody - za každý rok bez nehody získá řidič slevu ve výši pěti procent ze základní sazby, maximálně však 50 procent

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.