« Zpět

Pojišťovny opět úspěšné v boji s podvodníky

| 26. ledna 2011 - 10:46 | Zprávy | Neživotní pojištění

Statistiky České asociace pojišťoven (ČAP) za rok 2010 potvrdily vysokou úspěšnost pojistitelů při odhalování pojistných podvodů na českém trhu. Specializované útvary pojišťoven prošetřovaly v loňském roce přes 5000 podezřelých škodných událostí, o 14 % více než v roce 2009. Celková hodnota jimi odhalených případů opět překročila 600 milionů Kč.

Statistiky České asociace pojišťoven (ČAP) za rok 2010 potvrdily vysokou úspěšnost pojistitelů při odhalování pojistných podvodů na českém trhu. Specializované útvary pojišťoven prošetřovaly v loňském roce přes 5000 podezřelých škodných událostí, o 14 % více než v roce 2009. Celková hodnota jimi odhalených případů opět překročila 600 milionů Kč.
Celková výše prokázané hodnoty, která odráží finanční objem odhalených případů, zůstala oproti předchozímu roku prakticky nezměněna, poklesla o pouhé 1 %. Příčinou bylo snížení prokázané hodnoty v oblasti pojištění motorových vozidel. V tomto oboru je tradičně odhaleno nejvíce pojistných podvodů a evidována nejvyšší prokázaná hodnota ze všech sledovaných oblastí pojištění. Ačkoli jsme i v loňském roce v této oblasti zaznamenali 3% nárůst počtu šetřených případů, pokles prokázané hodnoty o 16 % svědčí o tom, že odhalené případy pojistných podvodů se týkaly nižších škod než v předchozím období. „Tento výsledek může svědčit o tom, že pojišťovny detekovaly ve srovnání s předchozím rokem v této oblasti vyšší počet snadněji odhalitelných podvodných případů s nižší výší škody. Těch se zpravidla dopouštějí nezkušení pachatelé z důvodu aktuálních finančních problémů,“ objasňuje Ondřej Karel, specialista pro prevenci pojistných podvodů ČAP a dodává: „Pokles může být také dán do souvislosti s menším množstvím odhalených podvodů souvisejících se škodami na zdraví vzniklými při dopravních nehodách, které zpravidla dosahují vysokých částek.“
Významný nárůst počtu podezřelých škod zaznamenaly pojišťovny v roce 2010 v oblasti pojištění osob, do které spadají podvody ze životního a úrazového pojištění. Specialisté pojišťoven zde prošetřili oproti předchozímu roku o 80 % podezřelých případů více. Mezi tyto případy patřilo i rozkrytí organizované sítě podvodníků, kteří uzavírali úrazové pojištění s pojistným plněním ve formě denních dávek odškodného u vícera pojišťoven současně, aniž je o tom informovali, a následně u všech uplatňovali škody vzniklé údajným úrazem. V této oblasti prokázaly pojišťovny podvody v hodnotě 47 milionů korun, což je o 38 % více než v loňském roce.

O 18 % se zvýšil i počet šetřených případů v oblasti pojištění majetku a odpovědnosti, kde výše uchráněné hodnoty díky nárůstu o 13 % přesáhla hodnotu 268 milionů Kč. „Tento nárůst lze dát do kontextu s vyšší obezřetností pojišťoven při odhalování pojistných podvodů v souvislosti se živelními událostmi, jež Českou republiku v roce 2010 postihly a kterých se někteří nepoctivci snažili využít ve svůj prospěch,“ říká Ondřej Karel.
Pojistný podvod je trestná činnost s vysokou mírou latence a jeho skutečný rozsah nelze přesně určit. Boj proti němu je však zásadní pro celou společnost, protože neodhalené pojistné podvody vedou ke zhoršení celkového škodného průběhu pojištění s přímým dopadem na výši pojistného všech poctivých klientů.
„Aktivity pojišťoven v oblasti boje s pojistným podvodem, které v ČR dosahují ve srovnání se zahraničím vysokého standardu, se neustále zlepšují. Pojišťovny zvyšují kapacity specializovaných oddělení, jež se odhalováním a šetřením pojistných podvodů zabývají, a investují do moderních technologií a nástrojů, které jim významně pomáhají zvýšit efektivitu jejich činnosti, ať již jde o systémy automatické detekce nebo systémy pro analýzu dat,“ pokračuje Ondřej Karel a dodává: „Česká asociace pojišťoven v letošním roce plánuje spuštění speciálního systému pro podporu odhalování pojistného podvodu, který umožní systémové odhalování některých druhů podvodů páchaných napříč trhem. Cílem je poskytnout přidanou hodnotu pojistitelům v této oblasti a pomoci jim cíleně odhalovat podvody, které se z úhlu pohledu jedné pojišťovny nemusí na první pohled jevit podezřele a k jejichž odhalení je třeba mít informace o škodách daného subjektu u jiných pojistitelů. Systém bude zpočátku detekovat podvody v oblasti pojištění motorových vozidel, nicméně v plánu je jeho využití i v dalších oblastech pojištění.“

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.