« Zpět

Pojišťovny navyšují limity

| 15. června 2011 - 11:22 | Zprávy | Neživotní pojištění

Hlavní sezona letních dovolených se blíží. A jak se zatím ukazuje, zájezd do zahraničí si letos nejspíš dopřeje víc lidí než v minulém roce. Na příležitost rostoucího trhu cestovního pojištění rychle reagují také tuzemské pojišťovny. Mezi hlavní novinky patří navyšování limitů plnění léčebných výloh nebo třeba snaha zkoušet inovace v prodeji pojištění. Například společnost Generali nabízí nově cestovní pojištění na Facebooku. „Rostoucí obliba sociálních sítí nás přivedla na myšlenku nabídnout cestovní pojištění tam, kde spolu lidé komunikují a mimo jiné sdílejí své zážitky či fotografie z dovolených,“ vysvětluje Jiří Cívka z pojišťovny Generali.

Cestovní pojištění se dá koupit i přes Facebook. Aktivní dovolená si žádá zvláštní pojištění

 
Stále častější je také možnost použít pro objednání textovou zprávu. „V případě časové nouze je možné uzavřít pojištění včetně úhrady odesláním SMS,“ říká mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Svobodová.
Některé pojišťovny, jako třeba Axa nebo Česká pojišťovna, letos také rozšiřují nabídky předpřipravených balíčků pojistek, které si klienti mohou koupit přes internet. Člověk si tak může snadno vybrat pojistný produkt podle typu dovolené, na jakou se chystá.

Jízda na „banánu“ jako rizikový sport?
Když dovolená, tak aktivní. To je heslo stále více Čechů, když zvažují, co budou v létě dělat. Jenže dost často zapomínají, že třeba sjíždění řek, potápění nebo jízda na koni základní balíček cestovního pojištění nepokrývá.
Zástupci pojišťoven proto upozorňují, že si klienti musí předem uvědomit, jakým sportům se chtějí v zahraničí věnovat. „Největší chybou při sjednání pojištění je neseznámit zástupce pojišťovny pravdivě s tím, jaké činnosti budeme v rámci cesty provozovat. V případě, že budeme provozovat rizikový sport, a pojištění bude sjednáno pouze na turistiku a dojde k úrazu, má pojišťovna právo nevyplatit pojistné plnění nebo je snížit,“ vysvětluje Marek Zeman z pojišťovny Axa.
A že může úraz ze sportu vyjít pořádně draho, dokládá příklad člověka, který měl sjednané cestovní pojištění, ale bez připojištění pro sport. „Po komplikovaném úrazu stehenní kosti při létání na padáku za motorovým člunem jsme klienta informovali o neplatnosti jeho cestovního pojištění. Operace v USA a pobyt v nemocnici se vyšplhal na částku kolem 1,5 milionu korun,“ popisuje Marek Vích z Kooperativy. Většina pojišťoven má sporty rozděleny do různých skupin podle rizikovosti, proto je vždy potřeba prostudovat podmínky dané pojišťovny. „Nemusí nás napadnout, že rizikovými činnostmi jsou například jízda na vodním banánu, motokáry, safari a další,“ dodává Marek Zeman.
Důležité také je sledovat, jaké jsou výše pojistných částek s ohledem na místo, kam člověk na dovolenou vyráží. „Je rozdíl, zlomíte-li si nohu na pláži v přímořském frekventovaném letovisku, nebo když se vám totéž stane v liduprázdné odlehlé divočině, navíc třeba na jiném kontinentu,“ upozorňuje Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa a dodává, že rozdíl mezi „záchranou“ a ošetřením při dovolené na pláži a v oblasti vzdálené od civilizace může být až několik milionů korun.
Jak připomínají zástupci pojišťoven, lidé se často pojišťují jen pro forma a vybírají pojistku podle nejnižší ceny. „Nejčastější chybou je bohužel orientace na cenu, kdy klienty vlastně nezajímá, na co jsou pojištěni, a kupují si jen pojištění pro pocit, že ho mají,“ říká Petr Sklenář z Evropské cestovní pojišťovny.

Modrá kartička se vyplatí.
Ale jen když se nic nestane Hodně lidí ovšem stále spoléhá na zdravotní pojištění v rámci Evropské unie. To ale hradí jen některé úkony a pouze ve státních zdravotnických zařízeních. Navíc je často vyžadována finanční spoluúčast. Například ve Francii je to 30 procent z ceny ošetření. Pro převoz do Česka či rychlou ambulanci je třeba mít cestovní pojištění.
Jenže právě převozy ze zahraničí bývají velmi drahé. „Jedním z nejdražších návratů byl transport pacienta s plicním výpotkem z Rhodu do Česka. Jen doprava leteckým speciálem se vyšplhala na tři čtvrtě milionu korun. V tomto případě šlo téměř o evakuaci, protože přeprava do špičkového zdravotnického zařízení zřejmě pacientovi zachránila život,“ popisuje Tomáš Zavoral z České pojišťovny.
Kromě evropského pojištění se Češi stále hodně spoléhají na pojistky v rámci platebních karet. Ty jsou sice praktické pro náhlé cesty do zahraničí, na druhou stranu ale mívají nízké limity pro pojištění léčebných výloh a úrazů.

Jaké pojištění na dovolenou zvolit?

1) rodina se dvěma malými dětmi jede na týden autem na dovolenou do Chorvatska doporučuje se pojištění léčebných výloh, většinou do dvou a půl či tří milionů korun pro každého plus pojištění úrazu a případně i zavazadel při cestách s dětmi se doporučuje také pojištění odpovědnosti za škodu od 259 korun stojí základní týdenní pojištění pro celou rodinu od 390 korun stojí týdenní pojištění pro celou rodinu včetně pojištění odpovědnosti od 880 korun stojí týdenní pojištění pro celou rodinu včetně pojištění nevyužité cestovní služby až na 1040 korun týdně se mohou vyšplhat některé komplexní pojistky pro celou rodinu, např. včetně pojištění zavazadel
2) starší pár s běžnými zdravotními obtížemi letí na dva týdny do Karibiku, kde chce strávit aktivní dovolenou doporučuje se vyšší limit pro pojištění léčebných výloh je důležité určit, jaký typ sportů chtějí podnikat rozdíl v ceně způsobuje i fakt, jestli bude pár pouze šnorchlovat, nebo se potápět s dýchacím přístrojem (v tomto případě je potřeba zvolit připojištění rizikových sportů) od 950 korun stojí pojištění pro oba na dva týdny, pokud budou pouze šnorchlovat od 1570 korun stojí pojištění pro oba na dva týdny včetně připojištění rizikových sportů až na 4960 korun se může vyšplhat cena pojistného podle pojišťovny a podle požadovaného krytí
3) mladý muž letí na dva týdny do Nepálu, kde bude provozovat vysokohorskou turistiku je vhodné zvolit vyšší limit plnění léčebných výloh pojistné závisí i na nadmořské výšce, v jaké se bude pohybovat, většina pojišťoven nabízí pojištění do 3000 či 3500 metrů nad mořem pokud se člověk chystá pohybovat v horách nad 5000 metrů nad mořem a mimo značené cesty, měl by si zjistit, jestli jím zvolená pojišťovna tyto výšky pokrývá při vyšších nadmořských výškách je ve většině případů nutné zvolit speciální připojištění u některých pojišťoven nelze sjednat pojištění úrazu, pokud má člověk pojištěné léčebné výlohy pro nebezpečné sporty možným řešením jsou speciální členské pojistky, například přes Alpenverein od 880 korun stojí základní pojištění na celou dobu pobytu od 2800 korun, v některých případech ale až kolem 4800 korun stojí speciální pojištění

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.