« Zpět

Pojišťovny místo dlužníků

| 22. října 2009 - 10:50 | Zprávy | Neživotní pojištění

Ještě donedávna mohly tuzemské vybrané pojišťovny jen spokojeně sledovat, jak jim přibývá klientů. Produkty pojišťující úvěry se prodávaly téměř samy. Lidé tím utišovali své svědomí, když si brali někdy zbytečný úvěr i v době hospodářské krize a při stále se zvyšujícím nebezpečí, že mohou ztratit práci.

Nezaměstnaní začali platit úvěry z pojistek. Pojišťovny to stojí desítky milionů korun.
FINANČNÍ TRHY

Například u České spořitelny bylo za prvních devět měsíců roku pojištěno zhruba 60 procent sjednaných hypoték, spotřebitelských úvěrů až tři čtvrtiny. A jen v září si pojištění ke svému úvěru přibralo u spořitelny třicet procent klientů.
"Loni to přitom bylo ve stejném měsíci jen dvanáct procent," konkretizuje narůstající zájem mluvčí spořitelny Kristýna Havligerová.
Komerční banka, respektive její Komerční pojišťovna, zase při srovnání minulého a letošního roku v rámci takzvaného pojištění schopnosti splácet k hypotečnímu úvěru zaznamenala dvacetiprocentní nárůst v počtu nově sjednaných pojištění.
Konkurenční Uniqa u spotřebitelských úvěrů i úvěrů z kreditních karet pojistila jen za první pololetí více než dvacet tisíc nových klientů, což je proti loňsku asi třicetiprocentní skok vzhůru. Podobné zprávy přicházejí i od splátkových společností.
Špatná zpráva střídá dobrou Potud je to pro zainteresované pojišťovny dobrá zpráva. Peníze jim na účtech utěšeně přibývaly, protože pojištění je poměrně drahá záležitost. Obvykle jde o náklady ve výši čtyř až osmi procent z měsíční splátky úvěru. Třeba u modelového příkladu hypotéky na 1,5 milionu korun na dvacet let s pětiletou fixací se na pojistném zaplatí od zhruba 360 do 800 korun, záleží vždy na jednotlivé bance a její dohodě se spolupracující pojišťovnou.
A teď ta špatná zpráva.
Realita tuzemské ekonomiky, tedy horší situace podniků, omezování výroby, zkracování pracovních týdnů, a tudíž i výplat, či dokonce propouštění, mnoho majitelů půjček postavila před těžkou situaci. V mnoha případech prostě nemají na splátky. Logicky se obracejí na pojišťovny, kterým dosud posílali část svých výdělků na pojistném, aby za ně splátky zaplatily. A taková záchrana dlužníků už z pojišťoven pár milionů vytáhla.
"Jde o miliony korun," připustil Václav Bálek, mluvčí České pojišťovny. Eva Svobodová z tiskového odboru Uniqa pojišťovny také přiznává, že za tři roky, co tento produkt firma nabízí, vyplatila na plnění už zhruba patnáct milionů korun. Meziročně Uniqa zaznamenává zvýšení nároků klientů o zhruba patnáct procent.
"U plnění rizika ztráty zaměstnání evidujeme sedminásobný nárůst proti loňskému roku," přidává se Monika Klucová z Komerční banky, která mluví i za Komerční pojišťovnu. Kolik přesně to ale bylo, odmítla specifikovat.
Potvrdila pouze, že co se týká výplat z důvodu ztráty zaměstnání, jedná se o nejvyšší částky v dosavadní historii Komerční pojišťovny. Jen u spotřebitelských úvěrů už za tři čtvrtletí letošního roku vyplatila podobnou částku jako za celý rok 2008.
Podmínky malými písmenky Situace se pro pojišťovny zřejmě prozatím nezlepší, stejně jako se velmi pomalu vzpamatovává tuzemský firemní trh.
Nezaměstnanost se podle odhadů bude ještě zvyšovat do konce roku, a klientů v problémech tudíž nejspíš znovu přibude.
"Očekáváme letos zhruba čtvrtinový meziroční nárůst v plnění," odhaduje Monika Klucová.
Na podobnou situaci se připravuje také Uniqa. "Koncem roku může být nárůst nároků do dvaceti procent a příští rok ještě poroste. Mnoho lidí zatím zvládá i při těžkostech splácet své závazky z dříve vytvořených rezerv, podle statistik mají nejčastěji rezervu na zhruba čtyři měsíce," dodává Eva Svobodová.
Vymámit z pojišťovny plnění v případě ztráty práce ale není nic snadného. Klient musí splnit spousty podmínek, ke kterým se smluvně zavázal, a to především všechny ty, které byly napsány titěrným písmem v zápatí dokumentů. Ze stran pojišťoven je vše důkladně prověřováno.
U pojištění pro případ ztráty zaměstnání u ČSOB Pojišťovny například platí, že ke ztrátě zaměstnání nesmělo dojít na základě výpovědi klienta. Ten, kdo žádá, se také musí nahlásit na úřad práce a v jeho evidenci být čtyřicet dní, až pak mu vzniká nárok na pojistné plnění. Když je nárok uznán, ČSOB převezme po určitou dobu povinnost splácet úvěr, tedy splátku jistiny i úroku, ale nejvýše dvanáct měsíčních splátek v maximální výši pětadvaceti tisíc měsíčně.
"Ztráta práce, která zakládá pojistnou událost, je velmi striktně definována. Pojištění se vztahuje na kategorii zaměstnanců, zaměstnání muselo trvat stanovenou minimální dobu, jeho ztráta je nedobrovolná a bez odstupného a klient musí být hlášen na úřadě práce," popisuje praxi Uniqy Eva Svobodová.
Česká pojišťovna také vyplácí plnění až po uplynutí takzvané karenční doby, která udává, za jak dlouho bude plnění vyplaceno. Na peníze si proto klienti nějakou dobu stejně počkají.
Hurikány a povodně stále vedou Přestože pojišťovny v současné době musejí v mnoha případech za své klienty plnit závazky, všechny ústavy oslovené týdeníkem Ekonom se shodují, že jejich hospodaření nijak dotčeno není. Kalkulace a sjednávání smluv totiž mají vždy nastaveno tak, aby se výsledovka nijak významně nezatížila. "Daleko větší vliv mají v poslední době stále častější přírodní katastrofy typu hurikánů a povodní. Ve srovnání s celkovým vyplaceným plněním pojišťovny se tyto částky pohybují v řádu procent," tvrdí Tomáš Hejda, mluvčí ČSOB Pojišťovny.
Rovněž ta zaznamenala v několika posledních měsících nárůst výplat u pojištěných úvěrů a hypoték, a to až o desítky procent. Nicméně ani přesto neočekává, že by tato rizika měla větší vliv na hospodaření společnosti.
"U nás se jedná o promile celkových částek vyplacených pojišťovnou," nepřipouští možná rizika ani Eva Svobodová.
Pojišťují
Pojišťovny, které nabízejí pojištění
neschopnosti splácet úvěry
Česká pojišťovna Zdraví
ČSOB Pojišťovna
Komerční pojišťovna
Pojišťovna České spořitelny
Uniqa pojišťovna
Pojišťovna Cardif Pro Vita
Pozn.: Pojištění je vázáno na určitý produkt konkrétní společnosti
a nelze jej sjednat samostatně.
15 milionů korun za tři roky už vyplatila Uniqa pojišťovna klientům, kteří byli pojištěni proti neschopnosti splácet. Komerční pojišťovna očekává letos meziročně zhruba čtvrtinový nárůst plnění.
Ztráta zaměstnání, která zakládá pojistnou událost, je velmi striktně definována. Eva Svobodová, tisková mluvčí Uniqa pojišťovny

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.