« Zpět

Pojišťovnám pomáhali hříšníci

| 20. ledna 2010 - 11:39 | Zprávy | Neživotní pojištění

Ekonomickou krizi, která vloni v Česku stlačila prodej nových vozidel na nejnižší číslo za poslední tři roky, vůbec nepocítily pojišťovny, jež poskytují zákonné povinné ručení. „Zajistila“ to loňská novinka, která postihuje řidiče pokutou za každý den bez povinného ručení.

Počet aut s povinným ručením se za loňský rok zvýšil o více než 300 tisíc. Ve většině případů si pojistku sjednávali motoristé, kteří do té doby tuto zákonnou povinnost ignorovali.
Ekonomickou krizi, která vloni v Česku stlačila prodej nových vozidel na nejnižší číslo za poslední tři roky, vůbec nepocítily pojišťovny, jež poskytují zákonné povinné ručení. „Zajistila“ to loňská novinka, která postihuje řidiče pokutou za každý den bez povinného ručení.
Podle oficiálních údajů České kanceláře pojistitelů (ČKP) bylo ke konci září loňského roku v Česku přes 6,5 milionu vozů s povinným ručením. Meziročně (ke 30. září 2008) toto číslo narostlo o více než 300 tisíc aut, což je jeden z nejlepších výsledků za poslední roky. Nárůst pojištěných vozidel o více než 300 tisíc aut bude podle zatím neoficiálních údajů vykazovat i celý kalendářní rok 2009.
„Přírůstek pojištěných vozidel v celém Česku byl vloni zhruba pět procent. Naproti tomu přírůstek všech registrovaných aut byl jen do jednoho procenta,“ upozornil Jakub Hradec, výkonný ředitel ČKP.
To jednoznačně ukazuje na skutečnost, že tahounem povinného ručení se v loňském roce stali bývalí neplatiči této pojistky. Těm totiž od ledna 2009 začalo nabíhat penále za každý den, kdy své motorové vozidlo nemají pojištěno.
Denní penále (příspěvek nepojištěného do garančního fondu) činí u osobního vozidla s motorem do 1850 kubických centimetrů 50 korun, u silnějších aut 70 korun. Majitelé vozidel bez povinného ručení musejí dříve či později poplatek uhradit, a to za celou dobu, po kterou neprokážou existenci povinného ručení (počínaje od 1. 1. 2009). Nebo musí motorista doložit, že vozidlo již neprovozuje a je vyřazeno z evidence.
A to vloni vyvolalo masivní reakci těchto dřívějších hříšníků. Mnoho z nich se rozhodlo skončit s ignorováním zákonného pojištění (pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla) a smlouvu si sjednalo. Důkazem toho jsou abnormální nárůsty nových smluv o povinném ručení.
„Zavedení úhradové povinnosti pro neplatiče povinného ručení vyvolalo značný zájem motoristů o toto pojištění. Za loňský rok jsme přitom počet pojištěných vozidel navýšili o 95 tisíc aut, což byl nejlepší výsledek ze všech pojišťoven na trhu,“ uvedla například Renata Svobodová, mluvčí České podnikatelské pojišťovny.
Zvýšený zájem o povinné ručení ale pojišťovny pocítily už v posledních měsících roku 2008. „I zde se jednalo o klienty, kteří uzavírali smlouvy kvůli zavedení penalizačních poplatků od ledna 2009. A to raději už v předstihu,“ vysvětlila Svobodová.
Neplatiči zaplatili na penále více než 50 milionů korun Podle posledních údajů ČKP zaplatili motoristé bez povinného ručení do garančního fondu více než 50 milionů korun. Výzvu k zaplacení dlužné částky přitom dostalo již více než sto tisíc neplatičů.
„Smyslem zavedení příspěvku do garančního fondu bylo razantně snížit počty nepojištěných vozidel na českých silnicích, kterých je stále několik stovek tisíc. Náš boj s neplatiči povinného ručení neustává, právě naopak,“ uvedl Hradec.
Že se nevyplatí povinné ručení ignorovat, nejlépe ukáže samotná výše penále. Například majiteli nepojištěného vozu Škoda Fabia naskočilo k dnešnímu dni penále ve výši 19 250 korun. V případě silnějšího auta s dvoulitrovým motorem činí penále dokonce již 26 950 korun. Pokud motorista nedoloží, že povinné ručení v mezidobí zaplatil nebo vozidlo vyřadil z registru, dříve nebo později mu přijde složenka na zaplacení dlužné částky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.