« Zpět

Pojišťováci na filmovém plátně – i pojišťovnictví je vyhledávaným tématem kinematografie

| 2. července 2013 - 12:24 | Zprávy | Neživotní pojištění

Začíná období letních filmových festivalů, tedy čas objevovat nové snímky. I Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech už rozbalil červený koberec a na plátna tamních kin vstoupí noví hrdinové - archeologové, sportovci, špioni, učitelé a mnohé další profese, které jsou obvyklými hlavními postavami stříbrného plátna. A co pojišťováci? Ti jimi určitě nejsou, řeknete si, nicméně při bližším pátrání Allianz zjistila, že i pojišťovací odborníci a sektor pojišťovnictví vůbec se objevil již v mnoha úspěšných filmech.

Slavní režiséři jako Billy Wilder, Alfred Hitchcock, či Woody Allen ukázali svět pojištění na stříbrném plátně již před desítkami let. Také mnoho skvělých herců a hereček mělo v minulosti možnost hrát ve filmech o světě pojištění, mezi ně patřili například Cary Grant, Grace Kelly, Jack Lemmon, Gary Cooper, nebo Shirley McLaine.
 
Intriky a kriminální prostředí propojené s tématikou pojištění se opakují i v novodobé kinematografii. Mezi ně patří například Past (1999), v němž v yšetřovatelka pojišťovny (Catherina Zeta-Jones) přesvědčí svého šéfa, že jedině ona je schopna chytit exkluzivního zloděje v podání Seana Conneryho. Dalším filmem je Aféra Thomase Crowna (1999), kde si roli chladnokrevně cílevědomé vyšetřovatelky pojišťovny zahrála po boku Pierce Brosnana Rene Russo a v neposlední řadě například Brilantní plán (2007), v němž si zahráli Michael Caine a Demi Moore.
 
Prostředí pojišťovnictví se objevilo také v komediích. Příkladem je Prokletí žlutozeleného škorpióna (2001) Woodyho Allena nebo snímek Riskni to s Polly (2004), v němž hlavní hrdina (Ben Stiller) pracuje jako risk manažer pojišťovny. Hlavní hrdina dalšího filmu Truman Show (1998), kterého ztvárnil Jim Carrey, pracuje zase jako pojišťovací agent. Na sektor pojišťovnictví se zaměřila také dramata, snad nejslavnějším je Vyvolávač deště (1997), režiséra Francise F. Coppoly, Pojištění se objevilo i v tak nečekaném žánru, jakým je animovaný film. Hlavní hrdina Disneyovské rodiny Bob Parr, známý jako Mr. Úžasný ve snímku Úžasňákovi (2004) pracuje kde? Přece v pojišťovně - jako odhadce škod.
 
Rovněž téma životního pojištění je opakujícím se tématem stříbrného plátna. Jak dokáže životní pojistka na vysokou částku zamotat osudy hrdinů, popisuje tragikomedie Skandál Bulworth (1998), nebo film Když si Chuck bral Larryho (2007) s Adamem Sandlerem. Co všechno se může stát, když firma naopak pojištění za svého pracovníka nezaplatí, je zase možné vidět ve filmu Životní zkouška (2000), kde hráli Russell Crowe a Meg Ryan.
 
Film zobrazuje také dnes velmi atraktivní téma pojistných podvodů, které však mají v reálném životě velmi vážné důsledky. To je patrné i v thrilleru Pojistka smrti již z roku 1944, který byl natočen podle skutečné události a patří k mistrovským dílům s mnoha oceněními.
 
Také v českých filmech figurují lidé z pojišťoven – mezi ty klasické patří například Valentin Dobrotivý, Andělské oči, či z nedávné doby si můžete vybavit třeba scénku s likvidátorem ze snímku Pupendo. V mnoha filmech můžeme také vidět život profesionálů v pojišťovnictví. Někdy se může zdát vyobrazení těchto odborníků jako velmi nudné, ale není to pravda. Pojišťovací odborníci jsou lidé se širokým spektrem znalostí z mnoha odvětví, kteří konstruují a prodávají od klasických produktů, jako jsou pojištění aut nebo domácnosti, až po ty specifické, například pro vinné sklípky, nebo třeba právě filmové festivaly.
 
Allianz Group spojuje s filmem ještě něco jiného - prostřednictvím své dceřiné pojišťovací společnosti Fireman´s Fund, byla a je hlavním pojistitelem 80 % filmových trháků Hollywoodu, a to již 90 let. Jak je z výše uvedeného výčtu zřejmé, zabezpečuje všechny filmové žánry. Svými produkty se snaží vyvážit potřeby výrobců, studií a umělců a zajistit, aby filmy byly vyrobeny bezpečným způsobem, včas a za dodržení rozpočtu. Pojištěním je možné ochránit nejen herce, celé štáby, ale i rekvizity, filmové scény, kostýmy stejně jako zvukové nebo filmové nosiče. Ale i zvířecí herce – třeba krysy. Například pro svůj film "Indiana Jones a poslední křížová výprava" (1989) objednal režisér Steven Spielberg 5 tisíc krys pro slavnou scénu, v níž "Indy" plave přes moře jejich těl. Zvířata byla rozmnožována a následně trénována několik měsíců před natáčením. Světoznámý režisér požádal Allianz, aby zajistila pojištění těchto krys - nejen proti rizikům nemoci, „pracovního“ úrazu, i na riziko, že by odmítly pracovat jako „herci“. Allianz i tento náročný požadavek zvládla a netradiční filmové hrdiny pojistila. Její vstřícný přístup se rozhodně vyplatil. Film mel velký úspěch a byl oceněn několika Oscary.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.