« Zpět

Pojistných podvodů je víc. Kvůli krizi

| 4. března 2010 - 10:59 | Zprávy | Neživotní pojištění

Je to stále častější: při hlášení pojistné škody to poškozený trochu přepálí. Podle pojišťoven roste počet naivních případů i těch protřelých a organizovaných. Statistiky za loňský rok hovoří o meziročním nárůstu hodnoty odhalených pojistných podvodů o patnáct procent. Ještě rychleji ale roste počet drobných pokusů, které nakonec jako podvody ve statistikách nekončí.

Počet odhalených pojistných podvodů roste, více je i „omylů“ Autoservisy často za opravy fakturují nereálné částky

„Krize trend zvyšování podvodů jednoznačně podpořila a závěrečný účet neúspěšného podnikání se vylepšuje založením požáru v objektech se zásobami či se stroji,“ říká mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová.
Kamiony v plamenech „Registrujeme více požárů například ve skladových halách,“ potvrzuje mluvčí pojišťovny Kooperativa Michal Káňa.
„Vzhledem k postupující ekonomické krizi lze očekávat častější pokusy úpadců řešit své problémy požáry objektů nebo fingovanými nehodami při transportu zboží,“ dodává Pavla Paseková z pojišťovny Allianz.
Vyberte si pojištění vhodné pro Vás on-line zde
Jedním ze známých případů je například červnový požár ve společnosti Tomitransport na Mělnicku, kdy někdo úmyslně zapálil třináct kamionů, a způsobil tak škodu za čtyřicet milionů korun. Případ ještě není uzavřen. Dopravce se v roce 2008 náhle propadl do téměř pětimilionové ztráty a závazky podle účetní uzávěrky již tehdy překračovaly možnosti firmy.
Vyhořelých skladů a výrobních hal se škodou přes milion korun evidují za loňský rok hasiči desítky.
Nejvýrazněji ale počet pokusů o podvod narostl u dopravních nehod. Řada řidičů stále častěji zneužívá toho, že k nehodám s nižší škodou nemusí volat policii. Pojišťovny proto začaly používat složité počítačové programy, aby mohly nahlášené nehody simulovat, a často tak vyloučí, že se nehoda skutečně stala.
Ošidné statistiky Do statistik se ale dostávají jen případy, které pojišťovny musí šetřit a prokazovat. Časté jsou ale i případy, kdy si lidé celou škodu rozmyslí. „V návalu prozření píší pojišťovně dopisy, že se vlastně nic nestalo a žádnou náhradu už nežádají,“ popisuje mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka. Tato pojišťovna v loňském roce odhalila podvody v celkové hodnotě 32 milionů korun, což je proti předchozímu roku téměř trojnásobek, a to v nich nejsou zahrnuty ty, kterými se likvidátor ani nezačal zabývat. U některých žádostí si totiž údajní poškození odporují již v popisu události.
„V takových případech stačí jen napsat dopis, že jde zřejmě jen o omyl a většina se již neozve,“ řekl HN likvidátor jedné z pojišťoven s tím, že se zvýšil počet pokusů, kdy to lidé často velmi naivně zkouší, a přisuzuje to jejich horší finanční situaci. Takovou praxi, tedy že dají „poškozenému“ ještě jednu šanci, ale potvrzují jen některé pojišťovny. „Ano často to odchytí likvidátor, který vidí, že se to zkrátka nestalo a poškozený pak svou žádost stáhne,“ potvrzuje například Káňa z Kooperativy. „V některých případech nepodáváme trestní oznámení, když údajní poškození projeví snahu odčinit následky svého nestandardního jednání,“ uvádí i mluvčí pojišťovny Direct Tomáš Zaoral.
Přepálené faktury I pro pojišťovny je složité dokazovat, že šlo o úmysl, a nešlo pouze o omyl. S razancí ale postupují proti klientům, kteří figurují ve více podezřelých případech. „Loni jsme začali prověřovat i staré případy, odhalujeme díky tomu pachatele, kteří v posledních letech figurovali v pojistných podvodech opakovaně, jednou jako poškození řidiči, jindy jako svědci či viníci dopravních nehod,“ popisuje mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Svobodová.
Na pojišťovny to často „zkouší“ i autoservisy, mnohdy ve spolupráci s poškozenými. Pokud je faktura nereálně vysoká poprvé, pojišťovna navrhne nižší plnění. S tím pak téměř všichni poškození bez protestu souhlasí a vyšší úhrady se již nedomáhají. Omyly servisů vypadají například tak, že je na faktuře u některé z položek posunuta desetinná čárka. Pokud si toho likvidátor všimne, v servisu pak hovoří o chybě fakturantky. „Nelze vyloučit, že se ze strany servisu jedná o omyl,“ vysvětluje Zaoral. Když se ale v souvislosti s ambiciózními fakturami objeví jméno servisu častěji, pojišťovny to již řeší jako pokus o podvod.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.